Felavatták a Természet Házát Gyenesdiáson

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztésének központi elemeként avatták fel október 1-jén Gyenesdiáson a Természet Háza elnevezésű látogatóközpontot, amely kiindulópontjaként szolgálhat a gyalogos, kerékpáros vagy lovas turistáknak.

Szerző:
MTI
Fotó:
Bakonyerdő Zrt; Gyenesdiási Turisztikai Egyesület
Gulyás Attila
2014. október 8.

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztésének központi elemeként avatták fel október 1-jén Gyenesdiáson a Természet Háza elnevezésű látogatóközpontot, amely kiindulópontjaként szolgálhat a gyalogos, kerékpáros vagy lovas turistáknak.

Mint az avatón Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára megfogalmazta: a mezőgazdaság, az erdő- és vadgazdálkodás a földművelésügyi tárca alappillérei közé tartoznak, amelyek „nemcsak a vidéki Magyarország jólétét, hanem az egész nemzet vagyonának gyarapodását szolgálják”. Természeti kincseinket közelebb kell hozni az emberekhez, „környezettudatos jövőt kell építeni, amelyben a természet otthont ad az embereknek”, s ezt szolgálja a gyenesdiási kiállítóhely is - közölte az államtitkár.


Kifejtette: a Bakonyerdő Zrt. új létesítménye is mutatja, hogy a társaság sokat tesz a közjóléti beruházások megvalósításáért és népszerűsítéséért. Ez a tevékenység egybeesik a magyar kormány elhatározásával, miszerint a korábban elzárt állami erdőket meg kell nyitni a közönség felé, hogy az emberek minél szélesebb körben vehessék igénybe a rekreációs lehetőségeket.

 

 

Gyenesdiás a Keszthelyi-hegység széléről


Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Keszthelyi-hegységet, illetve Gyenesdiást, Vonyarcvashegyet, Balatongyörököt és Vállust érintő közjóléti fejlesztésekre összesen 296 millió forintos támogatást nyertek az Új Széchenyi Terv pályázatán, s ezt az összeget még közel 80 millió forint önrésszel egészítették ki.

 

 

600 négyzetméteren kiállítások és interaktív ismeretterjesztő lehetőségek várják a látogatókat


A gyenesdiási Természet Háza a beruházások központi eleme, ahol 600 négyzetméteren kiállítások, interaktív ismeretterjesztő lehetőségek formájában tárják a látogatók elé a hegység történetét, természeti értékeit, mintegy kiindulópontként a gyalogos, kerékpáros vagy lovas turistáknak. A létesítmény működtetése új munkahelyeket is jelent - közölte.


Gál Lajos, Gyenesdiás független polgármestere egyebek mellett arról beszélt, hogy 15 éve tervezték egy látogatóközpont megvalósítását, ami nemcsak kiindulópontja a természetjáróknak, de egyben programot is biztosít az ide látogatóknak. A térség turizmusának erősítését szolgáló létesítmény pedig újabb elem ahhoz, hogy a térséget komplex, családbarát turisztikai célpontként tudják bemutatni.

Cikkajánló