Félelmetesen szép kalandok a világ legmélyebb taván

Szibéria, csontig hatoló mínuszok, csodálatos jégvilág, séta a morajló hangokat adó, befagyott tó felszínén. Négy fotós fantasztikus jégkalandjai a Bajkál-tónál.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Rácz Péter
Kaszás Gergő
2018. szeptember 21.

Szibéria, csontig hatoló mínuszok, csodálatos jégvilág, séta a morajló hangokat adó, befagyott tó felszínén. Négy fotós fantasztikus jégkalandjai a Bajkál-tónál.

Félelmetes, de fantasztikus. Ezzel a két szóval tudta megfogalmazni azt az érzést Rácz Péter természetfotós, ahogy az éjszakai, befagyott Bajkál-tó felszínén állva a csendben csak a robbanó hangokat adó méteres jégréteg ropogását hallották. Ő és három társa, Kaszás Gergő, Horváth Imre és Niksz Gyula márciusban töltött 10 napot az Oroszország dél-szibériai részén található Bajkál-tónál, hogy lenyűgöző fotókkal térjenek vissza.

 

 

A kalandból egy videó is készült, amiben a szinte non-stop fotózás körülményeiről, kulisszatitkairól és természetesen a helyszínről láthattok izgalmas felvételeket, valamint számtalan lenyűgöző fotó is felvillan a napokban megjelent videóban. A majdnem 20 perces kisfilmet cikkünk végén láthatjátok, érdemes időt szánni rá, garantáltan egy csodavilágba kalauzolnak el a képsorok.

 

 

Az utazás ötlete Kaszás Gergőtől származik, akinek hamar akadtak társai a kalandhoz a Biatorbágyi Fotóklubban, aminek mind a négyen tagjai. És hogy miért a Bajkál-tó? A képeket és a videót látva mindenki megkapja a választ, de azért íme, néhány érdekesség a tóról:

 • a világ legmélyebb tava: 1642 méter
 • kora kb. 25-30 millió év, ezzel a világ egyik legöregebb tava
 • hossza 636 kilométer, legszélesebb része 79 kilométer
 • vize a Föld édesvízkészletének 20%-át teszi ki
 • a világ leggazdagabb és legkülönlegesebb édesvízi faunájával rendelkezik
 • körülbelül 1200 állat- és 600 növényfaj élőhelye
 • ennek háromnegyede csak itt található meg
 • itt él a Föld egyetlen édesvízi fókája, a bajkáli fóka vagy más néven nerpa
 • 1996 óta világörökségi helyszín
 • mitikus helyekben gazdag, legnagyobb szigetén, az Olhon-szigeten található Sámán-szikla előtt még maga Dzsinkisz kán is meghajolt
 • a tó januárban fagy be és májusban enged fel
 • a szinte ivóvíz tisztaságú tó nagyjából 40 méter mélységig átlátszó

 

A magyar fotós csapat sok olyan helyszínre is eljutott, ahova átlag turista biztos nem. Ehhez persze szükségük volt egy olyan idegenvezetőre, aki nemcsak tökéletes helyismerettel rendelkezik, hanem megfelelő ismerettel és engedéllyel is ahhoz, hogy a befagyott tó felszínére járművel felhajtson. A videóban is felbukkanó Szása személyében találták meg ezt az embert, aki ottlétük alatt végig kísérte és segítette őket.

 

 

Mivel tíz nap nem olyan sok idő egy ilyen, fotóstémákban gazdag helyszínen, ezért Gergőék nem sokat aludtak, inkább kihasználtak minden percet a fényképek és videók készítéséhez. Volt, hogy mínusz 30 fokban is órákig álltak a tó jegén, vagy épp hosszú percekig ültek, hasaltak rajta egy-egy kép kedvéért. És látva az eredményt, megérte. Több fotóval is remek eredményeket értek el hazai és nemzetközi fotópályázatokon, cikkünkben ezeket is láthatjátok.

 

Nem csigázunk tovább titeket, íme a videó:

 


Köszönjük Gergőéknek, hogy a képek és a videó segítségével mi is elkalandozhatunk erre a szép vidékre!

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Fődíjas lett a magyar természetfotós

Csillagos égboltok

Kaszás Gergő hullócsillagos fotói

Galériák a Varázslatos Magyarország pályázat képeiből

Cikkajánló