Felemás éve volt a gólyáknak idén

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság felmérte az idei gólyafióka-állományt.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. július 27.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság felmérte az idei gólyafióka-állományt.

Az idősebb fiókák méretben már nagyon hasonlítanak a szüleikre, a csőrük és a lábuk viszont barnásfekete, nem piros. A Körös-Maros Nemzeti Parkban a legtöbb gólyafészekből már kirepültek a fiókák. Azt is megtudhatjuk a nemzetipark-igazgatóság honlapjáról, hogy a párok átlagban három utódot nevelnek.

A Kígyósi-puszta gólyái jóval sikeresebben költöttek idén, mint az elmúlt években: 117 pár rakott fészket, amelyek 260 kisgólyát nevelgettek. Vannak olyan fészkek, ahol már repülnek a fiókák, másokban viszont még csak most keltek ki a tojásból. Előfordult olyan fészekalj, ahol 5 fiókát is felfedeztek a nemzeti park munkatársai.

A Kis-Sárréten 60 költőpárt találtak, ebből 55 pár 165 fiókát nevel, és a legtöbb fészekből ilyentájt repülnek ki a fiókák. Cserebökény térségében 52 fészek van, itt mindössze 28 pár költött sikeresen az aszályos időjárás miatt. A kisgólyák nagy része július 10-től repült ki.

A Csanádi-pusztákon és annak a környékén 50 pár költött, többek között olyan fészkekben is, ahol eddig erre nem volt példa – viszont vannak párok, amelyek idén sajnos eltűntek. „Az idei év nagyon felemás a gólyáknál is. Most van ugyan a táplálék, de a költés kezdetekor nem volt víz, s mivel a gólyák táplálékának zömét a vízi gerinces és gerinctelen fajok teszik ki, így nehezen tudtak élelmet szerezni. Ezért eleve kevesebb tojást raktak, kevesebb fióka kelt ki, utána pedig a viharos időjárás okozott károkat a fészkekben” – írja a nemzetipark-igazgatóság a weboldalán. Talán még emlékeztek a gemenci feketególya-fészekre, ahol szintén az aszály lehetett az a sikertelen utódnevelésnek. Most megkezdődtek a kaszálások, aratások, és a gólyák is könnyebben jutnak táplálékhoz.

A Dévaványai Tájegység 7 ellenőrzött településén 193 gólyafióka cseperedik, illetve cseperedett – egyes példányok már július közepén kirepültek, mások éppen hogy kibújtak a tojásból.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló