Felfedezésre váró pilisi kilátások

Egy panorámákkal teli és izgalmas tematikájú pecsétgyűjtögetős kirándulás, ami még egy ismerős vidéken is bőven tud újat mutatni.

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Lánczi Péter
2022. február 8.

Egy panorámákkal teli és izgalmas tematikájú pecsétgyűjtögetős kirándulás, ami még egy ismerős vidéken is bőven tud újat mutatni.

Akiket a természetjárás már igazán megfertőzött, idővel egy túramozgalomba is belevágnak, és elkezdik gyűjtögetni a kilométereket meg a teljesítésért járó jelvényeket. A túramozgalom szó hallatán sok embernek egy kötött útvonal, egy igazolófüzet és a pecsételés jut eszébe, de a kötöttségeket kevésbé kedvelő természetjárók is találnak olyan tematikát, ahol nem az útvonal, hanem az úti cél a lényeg.

Ilyen például a Pilisi kilátások nevű túramozgalom is, amelynek keretei között mi magunk választhatjuk meg, mely utakon szeretnék elérni az igazolófüzetben szereplő tizenkét kilátópontot. A lényeg, hogy felkapaszkodjunk a Pilis hegyeire, pecsételjünk, és élvezzük a páratlan panorámákat. Mi is felkerestük ezeket a helyeket, hogy megcsodáljuk a Pilis ismert és kevésbé ismert természetes és épített kilátópontjait, illetve hogy meggyőződjünk arról, hogy ez a hegység még mindig tartogat újabb és újabb élményeket. Mindenek előtt beszereztük a túra igazolófüzetét, elővettük a térképet és a pecsétpárnát, majd nekivágtunk a Pilis helyenként szelíden hullámzó, máshol meredek sziklákkal csipkézett bérceinek.


„Jenga-torony”

Kilátós felfedezőutunkat a Piliscsaba feletti, 447 méteres Nagy-Kopasz-heggyel kezdtük, amelynek jellegzetes kilátótornyát két kilométeres sétával érhetjük el a településről, de az Országos Kéktúráról is érdemes ide egy 1 kilométeres kitérőt tenni. A Dévényi Antal erdészről elnevezett fatoronyból 2015 óta élvezhetik a turisták a 360 fokos panorámát, többek között rálátva a környéket uraló és a hegység nevét adó Pilisre is. Az egyedi kilátó alatt padokkal és asztalokkal kialakított pihenőhely teszi kényelmessé a piknikezést, és kijelölt tűzrakóhelyet is találunk itt.

Vörös-hegy

Szintén Piliscsaba közelében találjuk a Vörös-hegynek nevezett dombot, ahol ugyancsak begyűjthetünk egy pecsétet. Itt közel sem vár ránk olyan panoráma, mint a Dévényi Antal-kilátónál. Sőt, a fák és a bokrok igen erőteljesen azon munkálkodnak, hogy azt a kevés kilátást is kitakarják, amely esetleg déli irányban nyílna. A Pilisi kilátások túramozgalom szervezői (Piliscsabai Természetjáró Egyesület) talán nem is a csekély kilátásért hoztak fel ide minket, hanem a Gyula-pihenő miatt, amely nemcsak nevében, hanem egy kopjafával is őrzi Zoltay Gyula emlékét. A Vörös-hegyet a Piliscsaba és Pilisvörösvár közötti piros turistajelzésen érhetjük el – alig 30 perces sétával – a 10-es út mentén található Kopár csárdától. Útközben többször is van lehetőségünk panorámázni, így lehet, hogy a hegytetőre vezető ösvény több élményt tartogat, mint maga a csúcs.

Nagy-Kevély

A Pilis legdélebbre található hegyvonulata a Kevély, amely fehér mészkősziklás koronájával magasodik Pilisborosjenő és a környék fölé. Ez a magaslat nemcsak a főváros közelségének köszönheti a népszerűségét, hanem a meredek sziklaszirtekről déli és nyugati irányban elénk táruló pompás kilátásoknak is. Terepasztalként terül el alattunk Üröm, Solymár, Pilisszentiván és Pilisvörösvár és az „egri vár” romegyüttese, amelyet még az 1960-as évek második felében forgatott, Egri csillagok című filmhez építettek fel. A Kevély sziklapárkányos kilátópontjain – merthogy több is van belőlük – kiválóan lehet relaxálni, piknikezni, avagy egy nyári éjszakán a települések és a csillagok fényeiben gyönyörködni. A pecsételődobozt a Nagy-Kevély csúcsáról lefelé, a Kevély-nyereg felé tartva, egy tisztáson álló fára erősítve találjuk.

Oszoly-csúcs

Csobánka büszkesége, a sziklamászók gyakorlóhelye és egyben a kirándulók egyik kedvenc hegye az Oszoly. A településre szinte rászakadó, messziről is virító, sziklás hegycsúcs alig 328 méter magas, tömbje mégis tekintélyt parancsoló. Tetején csúcsdíszként áll a kettős kereszt, ahonnan főként északi irányban, a Pilis felé nyílik páratlan kilátás. A leggyorsabban és a legmeredekebb úton Csobánkáról kapaszkodhatunk fel a csúcsra, ahol a kereszt közvetlen közelében találjuk az igazolópecsétet.

Hosszú-hegy

Az Oszolytól légvonalban 4 km-re fekvő Hosszú-hegyre is érdemes ellátogatni a kilátásért. A hegygerincen végigfutó, ligetes gyertyános-tölgyesben haladó zöld turistaútról a sűrű növényzetet helyenként megtörő „ablakokon” át tárul elénk a kilátás. Szerencsére ott, ahol a pecsétet találjuk, a kilátást is kényelmesen, akár a fűben heverve is élvezhetjük. A Hosszú-hegy lejtőgyepjein olyan növényeket is találhatunk, mint a sápadt kosbor, a tavaszi hérics, a tarka nőszirom, a selymes peremizs, a pusztai meténg és a magyar repcsény. Természetesen ezek védett növények, ezért itt fokozottan vigyázzunk, amikor ledőlünk egy kis pihenőre.

Basina

Piliscsév fölött magasodik a Basina hegy, amelynek nevét bizonyára a 18. században a környékre telepített szlovák családok adták. Néhány éve még csak jelzetlen ösvényen lehetett ide felkapaszkodni, de mára már a piros háromszög jelzést követve juthatunk fel a fehérlő sziklák tetejére. A láblógatós kilátás mellett – amely nyugati irányban tárja elénk a tájat – itt találjuk a 100 méternél is hosszabb Csévi-barlangot is, amely jelentős denevérpopulációnak ad otthont. Óvatosan lépkedjünk a Basina csúszós mészkövein, mert bár a hegy csupán 378 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, innen is nagyot lehet esni.

Kémény-szikla

Klastrompuszta neve a legtöbb pilisi kiránduló számára ismerősen cseng. Azonkívül, hogy az Országos Kéktúra is erre halad – és még a bélyegzőjét is itt találjuk –, itt épült fel a 13. század közepén hazánk egyetlen magyar alapítású szerzetesrendjének, a pálosoknak az első kolostora, amelynek romja kedvelt úti célja a turistáknak. Északi irányban a romoktól is kiválóan látszik a zöld lombokból előtörő, fehér kéményre emlékeztető sziklatorony. Klastrompusztától erre a természetes kilátópontra nem túl hosszú, de kissé meredek emelkedővel, a zöld kereszt, majd a zöld háromszög jelzést követve kapaszkodhatunk fel. A függőleges sziklákról valóban madártávlatból csodálhatjuk meg a környéket, tehát mindenképpen érdemes ellátogatni ide..

Fekete-hegy

Igazi kuriózum a kilátásos túránk fekete-hegyi állomása. A hegytetőn található impozáns és rendben tartott „Sasfészek” turistaház terasza akár kilátónak is elmegy. Igaz, manapság innen csak észak felé van mód a kitekintésre – mert a fák már megnőttek –, de a ház egykori építői bizonyosan szem előtt tartották a kilátóponti funkciót is. A jól felszerelt építmény már az 1930-as évek óta szolgálja a turistákat, azóta viszont több renoválást is megért. Jelenlegi kiváló állapotát a 2014-es felújításnak köszönheti. A pecsétet a ház melletti pihenőnél, az információs táblára van erősítve.

Fekete-kő

A Pilis és a Visegrádi-hegység határán fekvő Pilisszentlélek fölé magasodik a Fekete-kő, amelyet a szlovák ajkú helyiek csak Hrebenynek neveznek. Innen is fehérlő mészkövekről tekinthetünk a hegység belseje felé, de körpanorámára azért ne számítsunk. A hangulatos és vadregényes kilátópontot a Két-bükkfa-nyeregtől a zöld kereszt és a zöld háromszög jelzésen érhetjük el, vagy a Pilis-nyeregtől a zöld háromszögön.

Kétágú-hegy

A hegység nyugati szélén, Kesztölc felett találjuk a túramozgalomban is szereplő kilátópontunkat. Az 504 méteres magaslatról többek között rálátni Dorogra, a környék külszíni fejtéseire, valamint a szemközti Gerecse vonulataira is. Mára a bányák már bezártak, de a tájon ejtett sebek még sokáig fognak emlékeztetni a környék egykori fő bevételforrására. Ezeket a tájsebeket a Kétágú-hegyről még jobban megfigyelhetjük, de ezt leszámítva ez is egy olyan hely, ahol az embernek kedve van kifeküdni, pihenni, napozni vagy piknikezni. A Kétágú-hegyre legegyszerűbben Kesztölc felől a kék, majd a zöld jelzésen mintegy 2,5 km-t megtéve juthatunk fel.

Pilis

A hegység névadója és legmagasabb pontja a 756 méteres Pilis. Ez a hegy több évtizedig a turisták elől elzárt, honvédségi terület volt. Mára azonban nemcsak jelzett turistaút vezet a csúcsra, hanem modern kilátó is áll a tetején, amelyet a pálos rend alapítójáról, Boldog Özsébről neveztek el. A kilátó egy régi geodéziai mérőtorony átépítésének köszönhetően jött létre, amelynek 13 méteres látogatószintjéről 360 fokban lehet élvezni a lenyűgöző kilátást. Dobogókő innen mintha csak egy karnyújtásnyira lenne, de a Budai-hegyek sem tűnnek messzinek. A Pilis csúcsa az egykori katonai bázis romos betonfedezékeivel együtt is fokozottan védett természeti terület, ezért ne térjünk le a kijelölt turistaútról. A kilátóhoz közeli romokra – azonfelül, hogy tilos – a testi épségünk érdekében se másszunk fel. A kilátóhoz közel, alig egy kilométerre egy másik pecsétet is begyűjthetünk. A Pilis-tető oldalában futó, hangulatos zöld útnak is van egy természetes kilátópontja, ahonnan szintén nyugat felé tekinthetünk ki a lombok közül a Pilis szelíden hullámzó dombjaira, illetve távolabbi tájakra is.

Mielőtt nekivágnál a kilátáskeresésnek

Nincsen más dolgunk, csak be kell szereznünk a Piliscsabai Természetjáró Egyesülettől – személyesen vagy postai úton – a Pilisi kilátások igazolófüzetét, és már indulhat is a panorámákkal teli pecsétgyűjtögetés. A túramozgalom nincs időhöz vagy kijelölt útvonalhoz kötve, így akkor és úgy teljesítjük, amikor és ahogy az nekünk kényelmes. Csak rajtunk múlik, hány kilométer megtételével és mennyi élmény begyűjtésével fedezzük fel a Pilist, amely természeti és épített látnivalókat egyaránt bőven tartogat.

Egyvalamit viszont ne felejtsünk otthon, mielőtt útnak indulunk, mégpedig a pecsétpárnát. Igen bosszantó ugyanis, ha a csúcson állva derül ki, hogy nálunk van a füzet, megtaláltuk a kihelyezett pecsétet, csak éppen lenyomatot nem tudunk készíteni. Ilyenkor fotóval is igazolhatjuk ottjártunkat, de valljuk meg, egy vérbeli természetjárót csillapíthatatlan hiányérzet gyötör, ha az igazolófüzetében egy üres négyzet éktelenkedik.A cikk megjelent a 2018-as Turista Magazin februári számában.
Cikkajánló