Jelvényszerző túrák, amelyekkel kikerülheted a legpopulárisabb kirándulóhelyeket

A népszerű túracélpontokon sokszor tömegek nyüzsögnek, így egyre nehezebb kevésbé forgalmas kirándulóhelyre bukkanni. Most ebben próbálunk segíteni, mégpedig izgalmas tematikus túrákkal.

Szöveg:
2024. február 23.

A népszerű túracélpontokon sokszor tömegek nyüzsögnek, így egyre nehezebb kevésbé forgalmas kirándulóhelyre bukkanni. Most ebben próbálunk segíteni, mégpedig izgalmas tematikus túrákkal.

Sokan szembesülhetnek azzal, hogy túlságosan nyüzsgő úti célt választottak, holott ők inkább csendesebb, természetesebb környezetre vágytak. Elsősorban nekik szólnak a következő túratippek, melyek hosszabb vagy rövidebb távval, alkalmi vagy hosszútávú és rendszeres tematikával kínálnak többrétű kikapcsolódást.

Lehet, hogy a túramozgalom szó már kissé elavultnak hangzik, és manapság inkább a jelvényszerző túra kifejezést használjuk szívesebben, de a dolog lényegén ez mit sem változtat. A túrázás eme egyre kedveltebb tematikus formája mondhatni virágkorát éli – gondoljunk csak az Országos Kéktúra soha nem látott népszerűségére –, de a nevesebb útvonalak mellett még rengeteg más kiváló túratémát választhatunk, melyek nem csupán távolabb vihetnek minket a populáris kirándulóhelyektől, de új dimenziót is adhatnak a terepezésben. Nézzünk hát néhány példát, melyekből mindenki erőnléte és kalandvágya szerint, kedvére válogathat, továbbá nem kell gondolkodnia, merre is induljon a természetbe.

Egy nap alatt is lejárható jelvényszerző túrák
Távolodjunk el egy kicsit a városokat övező erdőktől, ahol a legnagyobb a kiránduló tumultus, és szánjunk kicsivel több időt a lakóhelyünktől távolabbi helyszínek megismerésére. Lehet, hogy ezért többet kell autóznunk, de cserébe új élményeket szerezhetünk, illetve kevesebb emberrel kell osztoznunk a túraösvényeken és magán a természeten.

Velencei sziklaélmények
Hazánk legöregebb és egyben legizgalmasabb földtörténeti vidékét látványos ingókövek és kőtengerek, gránitkúpok és hatalmas sziklahalmok alkotják, ami leginkább óriások játszóterére emlékeztet. Egy rendhagyónak számító túramozgalom keretében akár egy nap alatt is bejárhatjuk a mindössze 18 km-t és 480 m szintemelkedést tartogató körtúrát, ami Sukoróról indulva tárja elénk a Velencei-hegység kicsiny, de páratlan „sziklakertjét”. Ez a túra gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt maradandó élményt nyújt, díjazásul, vagy ha úgy tetszik emlékül pedig egy szép jelvényt is kaphatunk. A Kőről kőre a Velencei-hegységben túramozgalomról ide kattintva olvashatsz részletesen.

A Gödöllői-dombság kék útján
A kék turistajelzésről a már említett Országos Kéktúra ugrik be mindenkinek, holott egy tájegységnek is lehet saját kék jelzésű útja. A Gödöllői-dombság saját kékje pedig túramozgalommal is bír, melynek kevés szintemelkedést tartogató 20 km-es távja Gödöllőt és Bagot köti össze. A csendes környezetben hullámzó táj bejárása során a Király út melletti a halomsírokat, az Erzsébet-pihenő közelében a Csörsz-árkot, valamint az országos hírű gyűjteménnyel rendelkező Gödöllői Erdészeti Arborétumot is megcsodálhatjuk. Az útvonalról és a jelvényszerzés részleteiről itt olvashatsz részleteket.

A megannyi lehetőséget kínáló Pilis

Ebben a változatos és számtalan élményt ígérő hegységben rengeteg jelvényszerző túramozgalom létezik, de ebben a felsorolásban most csak azokat említjük, melyek egy nap alatt, akár gyerekekkel is bejárhatóak. Az egyik ilyen a Kerüld a Pilist elnevezésű túramozgalom, ami Pilisszentkeresztről indulva egy 18 km-es körrel kalauzol el minket többek között a Pilisszántó határában álló egyedi Boldogasszony-kápolnához, a klastrompusztai kolostorromhoz, a Döme-halála közelében nyíló látványos Ördög-lyukhoz, valamint a Mária-pad kényelmes pihenőhelyéhez, illetve a pilisszentkereszti ciszterci kolostorromhoz. A nevezetes Római-utat is részben érintő túrát érdemes a környék más érdekességeivel is kiegészíteni. A Piliscsabai Természetjáró Egyesület honlapján – ahol más túratippeket is találunk – még több infót olvashatsz a túrával kapcsolatban.

4 kolostor útja a Pilisben
Már a címben benne van a lényeg. Ennek a túramozgalomnak ugyanis nem más a célja, mint egy útvonalra felfűzve bemutatni a Pilisben található középkori kolostorromokat, illetve hazánk dicső történelmi emlékeit. A Dömös és Dobogókő között haladó 25 km-es táv közel 1500 méter szintemelkedést tartalmaz, de ezek az adatok a kevésbé edzett kirándulóknak sem jelentenek teljesíthetetlen kihívást. Ezeket a festői környezetben fekvő romokat egyébként jelvényszerzés nélkül is mindenképp érdemes felkeresni.

Távolabbi „egynaposak” szerte az országban
Azok számára is van jelvényszerző tippünk, akik hajlandóak akár több órát is autózni. Persze a távolság relatív, ezért ajánlunk az ország különböző, egymástól távol eső részeiből is pár túrát. A Bükkben például a hegység legmagasabb 20 csúcsát gyűjthetjük be egy szabadon választható (ideális esetben 25 km távval és 1500 m szintemelkedéssel bejárható) útvonalon. A Bükk 900-as csúcsai túramozgalom lehet kényelmes, megkötések nélküli panorámás csúcsgyűjtögetés vagy kihívásokkal teli sportteljesítmény. Rajtunk áll, hogy a gyönyörű Bükk-fennsík nyugati magaslatait miképpen fedezzük fel, de az már biztos, hogy ez a túra panorámás jelvényszerzés lesz.

A Kőszegi-hegység rejtett(ebb) értékei
Ezen a vidéken jóformán megszámlálhatatlan a látnivaló, s ez a túramozgalom nem is tesz kísérletet ezeknek a látnivalóknak a bemutatására. Sőt, inkább a kevésbé ismert terepi érdekességeket tárja fel előttünk, ritkábban járt útvonalakon, miközben a hegység egyedülálló természeti értékeivel és páratlan hangulatával is megismerkedünk. A túra ajánlott útvonala 31 km-t és kb. 1000 m szintemelkedést tartalmaz, de a teljesítése nincs időkorláthoz kötve, akár tetszőleges irányból és részletekben is bejárhatjuk a kiírásban szereplő hat helyszínt. A Kőszegi-hegység rejtett(ebb) értékeiről itt olvashatsz részletesen.

Emléktúrák a Mátrában
Számos módon ismerkedhetünk hazánk földrajzi értékeivel és históriájával, ám az ezeket ötvöző tematikus túrák kiváló apropót adnak új élmények és ismeretek szerzésére. Talán a Mátrában találkozhatunk a legtöbb történelmi és kulturális emléket őrző túrával, de ezek közül mi most csak a maratoni (42 km-es) távot ígérő Rákóczi túrát említjük meg. Részben azért, mert a többi felsorolása megérne egy külön cikket, másrészt ez az útvonal jó példája annak, miért kiránduljunk a Mátrában. Mondjuk úgy, ezen a túrán biztosan remek eszenciát kapunk a környék természeti értékeiből, illetve a táj és az ember kapcsolatáról, amihez a Szabadságharc vezérének neve is szorosan kapcsolódik.

Balatoni barangolások
A teljesítménytúrázók, illetve a túramozgalmakat teljesítők körében jól ismerik Orbán Imre nevét, és már a mostani felsorolásunkban is válogattunk tőle túraötleteket. A túraszervező rengeteg kiváló tematikája közül két balatoni nyomvonalat is kiemelnénk, melyek a Badacsonyt és a Tihanyi-félszigetet járják be egy-egy kényelmes, 15 km-es körtúrával. Mind két túra esetében aligha kell ecsetelnünk a balatoni táj és épített környezete által biztosított díszlet nagyszerűségét. Csak egyet ajánlhatunk azok számára, akik még nem jártak ezen a vidéken, hogy vigyenek magukkal fényképezőgépet, mert itt a látvány évszaktól függetlenül lenyűgöző.

Hosszú távok felfedezőinek
A túramozgalmak általában nem egynapos élményt, sokkal inkább egy adott táj megismerését tűzik ki célul, amihez több idő kell. A pandémia nem kimondottan kedvez az ilyesfajta, tervezést és logisztikát igénylő országjárásoknak. A szálláshelyek zárva vannak, kijárási korlátozás és ritkított tömegközlekedés nehezíti a vidék bejárását. Ettől függetlenül mindenki felelősséggel el tudja dönteni, milyen messze mehet, és mekkora távot tud megtenni a szabályok betartása mellett, ezért néhány hosszabb túrát is ajánlunk.

Az érintőpontos jelvényszerző túrákban az a jó, hogy mi dönthetjük el, honnan hová és mekkora utat bejárva gyűjtjük be a tematikában szereplő helyszíneket. Számos ilyen túra létezik, melyek közül a Turista Magazin Jelvényvadász rovatában már többet is bemutattunk. Íme, néhány tájjáró ötlet, aminek címére kattintva hosszabb-rövidebb kedvcsinálókat és túraleírásokat olvashattok: Pilisi Kilátások, Pilisi Vándorlás, Pilis kincsei, Pilis-Visegrádi Zöld, Mecsek turistája, Várak és vulkánok a Karancs-Medves vidékén, Soproni messzelátók, Szent Imre vándorút a Felső-Őrségben, Balaton-felvidéki kéktúra, Börzsönyi kéktúra, Börzsönyi vártúrák, Geodéziai tornyok Magyarországon, Mátra és a Bükk kék útján, zempléni Rákóczi túra, Öreg Bakony bakancsosa, Rómer Flóris emlékút.

Főváros környéki jelvényszerzés
Természetesen nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a Budapest környéki jelvényes túrákat sem, hiszen nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik nem akarják, avagy nem nagyon tudnak eltávolodni a fővárostól. Két túramozgalmat emelnénk ki számukra, melyek egyaránt lehetnek könnyed családi kirándulások vagy kihívást jelentő sportteljesítménynek.

Budai Térképkör - Avagy, ami a térképen kifér
Az „Ami a térképen kifér” alcímű túraútvonal egy olyan körtúrát jelöl, ami a Buda-hegység turistatérképén, ahol lehet, a legközelebb halad a térkép széleihez, közel 82 km-en keresztül. A kör kizárólag turistautakon kanyarog, lehetőség szerint úgy, hogy minél kevesebb települést és aszfaltutat érintsen. A túra szervezői mindenkire gondoltak, mert ezt a hosszú távot egyben, és szakaszosan, futva vagy gyalog is teljesíthetjük, így csak rajtunk áll, milyen élményt fog adni. A túráról részletesen ide kattintva olvashattok.

A Szénás kör
Ennek a tematikának a létrehozói igyekeztek olyan útvonalat tervezni, ahol a Budai- és Pilis-hegység kevésbé látogatott, mégis gyönyörű és változatos területeire navigálnak el minket, érintve a Nagykovácsi felett magasodó Nagy-Szénás jellegzetes kopasz csúcsát. Hasonlóan a Budai térképkörhöz ez a túra is lehet futóedzés, versenyszerű megmérettetés vagy családi kirándulás. A „Nagy kör” 75 km hosszú, a „Kis kör” 31 km, amely távokat szintidőre kell teljesíteni futva vagy túrázva. A „Családi kör” 11 km-es útvonala Solymár központjából indulva a Jegenye-völgyön át, a Muflon itató érintésével tér vissza a kiindulási ponthoz. Ez a jelvényszerző túra elsők között alkalmazta az egyre elterjedtebb QR-kódos teljesítési módot, azaz itt már nincs szükségünk a klasszikus pecsétpárnára vagy tollra a túra igazolásához. Mobilinternet, illetve feltöltött akkumulátor viszont biztosan kell!

A cikk először 2022 februárjában jelent meg.


Cikkajánló