Felújították a Mogyoró-hegyi tábor fogadóépületét

A tervező, Makovecz Imre szellemiségéhez méltó körülményekkel várja látogatóit a visegrádi Mogyoró-hegy közkedvelt pihenőhelye.

Szerző:
forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Pilisi Parkerdő Zrt.
2013. november 13.

A tervező, Makovecz Imre szellemiségéhez méltó körülményekkel várja látogatóit a visegrádi Mogyoró-hegy közkedvelt pihenőhelye.

A megújult fogadóépületben a büfé mellett turistaszállást is kialakítottak. Az átadással újabb állomásához érkezett a Pilisi Parkerdő Zrt. őszi közjóléti fejlesztési programja.

 

Az avatáson beszédett mondott Dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott és Félegyházi András építész, Visegrád polgármestere.


A Jurta Tábornak is helyet adó Mogyoró-hegy a hazai környezeti nevelés fellegvára, legrégebbi intézménye, az itt működő Madas László Erdészeti Erdei Iskola idén ünnepelte fennállásának 25 éves évfordulóját. A környék a Pilisi Parkerdő egyik emblematikus kirándulóközpontja, amelynek építményeit a Parkerdőgazdaság egykori főépítésze, Makovecz Imre tervezte. Az 1970-80-as évek fordulóján az erdőgazdaságnál dolgozó művész tervezte az idők során több mint százezer gyerek által látogatott Erdei Művelődés Háza mellett a Jurta Tábor fogadóépületét is.

 


A 2013-as őszi fejlesztések során a Visegrádi Erdészet területén a Pilisi Parkerdő Zrt. számos Makovecz épületet újított fel. A környék két népszerű kirándulóhelyén, a Mogyoró-hegyen és az Apátkúti-völgyben összesen mintegy 65 millió forintos fejlesztés valósult meg.


A Jurta Tábor fogadóépületének mostani felújítása során kicserélték az építmény vörösfenyőből készült külső és belső faburkolatát, felújították az elektromos hálózatot, és a biztonság érdekében kialakítottak egy korszerű tűzvédelmi rendszert is. Az idén nyáron megkezdődött átalakítások eredményeként kibővültek a vizesblokkok, kiépítettek egy zuhanyzóhelységet is. A fejlesztés az új bútorokkal berendezett vendégteret is jelentősen megnövelte. A jövőben folyamatosan üzemelő büfé mellett összesen 14 fő számára megfelelő fekvőhelyet kínáló matracszállást alakítottak ki, amelyet kihúzható fotelágyak tesznek kényelmesebbé. Az épület felújítása az egykori tervek szerint, Makovecz Imre jogörököseinek bevonásával történt. A Magyar Fejlesztési Bank és a Pilisi Parkerdő Zrt. által közösen finanszírozott, nettó 45 millió forint értékű beruházás eredményeként elkészült fogadóépület a Parkerdő üzemeltetésében fog működni.

 


A Pilisi Parkerdő őszi fejlesztési programjának mostani szakaszában a Jurta Tábor fogadóépületének korszerűsítése mellett további beruházásokra is sor került a Visegrádi Erdészetnél. Megújult a Makovecz Imre által tervezett erdész szolgálati lakás a Mócsai-tanyán. 4 millió forintból az épület új tetőszerkezetet kapott és kicserélték nyílászárókat is. Ugyancsak új tetővel és vizesblokkal, valamint lecserélt nyílászárókkal és újraburkolt bejáróval várja a vendégeit a Mogyoróhegy Étterem, amelynek a felújítása szintén saját forrásból történt, 6,5 millió forint ráfordításával. Az összehangolt fejlesztések az Apátkúti-völgyet is láthatóak: itt egy 90 autó, és 3 busz befogadására alkalmas parkoló épült 5 millió forintból, valamint - ugyancsak 5 milliós beruházás keretében - vizesblokk kialakítása kezdődött meg a Bertényi Miklós Füvészkert bejáratnál.

 


Emlékezetes, hogy a Magyar Fejlesztési Bank alá tartozó erdőgazdaságok közjóléti fejlesztéseire kiterjedő program keretében újult meg október végén a Pilisben a Som-hegyi Turistaház. További beruházások is elindultak az ősz folyamán. Néhány héttel ezelőtt kezdődött meg Szentendre térségében a Kő-hegyi Menedékház felújítása, amelynek átadása 2014 tavaszára várható. Szintén idén ősszel kezdődik el a Pilisszentlélek közelében található Fekete-hegyi turistaház átalakítása, ezt az épületet 2014 tavaszától látogathatják a kirándulók.


A Pilisi Parkerdő Zrt. turistákat szolgáló fejlesztései közül már látogatható az új Rám-szakadék Tanösvény. Végéhez közelednek a felújítási munkák az Országos Kéktúra Pilis-Budai-hegységben futó 113 kilométeres szakaszán, ami a teljes útvonal mintegy tizedét jelenti. Ezen a szakaszon az erdészek elvégzik a turistautak karbantartását, a pihenőhelyeken elhelyezett szemetesek, asztalok és padok felületkezelését, felújítják a tájékoztató táblákat és több új tűzrakó-helyet alakítanak ki. Mindezek mellett a közeljövőben kilátók építését, és a parkerdők megközelítését segítő parkolók kialakítását tervezi a főváros környéki erdőket kezelő erdőgazdaság.

Cikkajánló