Ferike Hevesvezekényből üzeni, köszöni, jól van

A hideg idő és a tél beköszöntével megszaporodtak a bejelentések a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál, miszerint Hevesvezekény határában egy gólya árválkodik.

Szerző:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2019. december 7.

A hideg idő és a tél beköszöntével megszaporodtak a bejelentések a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál, miszerint Hevesvezekény határában egy gólya árválkodik.

A lakossági aggodalom megnyugtatására a nemzetipark-igazgatóság egy közleményben ismertette a madár történetét. A Ferike névre keresztelt, közel 3 és fél éves fehér gólya 2017 júniusában kb. két hetes korában került a Hevesvezekényen működtetett átmeneti madármenhelyre, miután a tarnaszentmiklósi fészekből kiesett fiókát egy nemzetiparkos munkatárs eljuttatta oda.

A madármenhelyen a gondos ellátásnak köszönhetően szépen felcseperedett. Sőt, olyannyira ínyére volt a helyi koszt és kvártély, hogy madarunk gyakorlatilag domesztikálódott. Bár azóta több alkalommal találkozott vadon élő fajtársaival, párba nem állt, a hosszú afrikai út sem hozta lázba. Ehelyett inkább birtokba vette a települést, nyáron sorra látogatja a veteményeskerteket, besegítve a kinti, elsősorban növényvédelmi jellegű munkákba, máskor pedig az utak mentén forgalomirányítást végez – írja a bnpi.hu.

Így nem csoda, hogy Ferike hamar a vezekényiek kedvence lett, és méltán vált a település gólyájává, miközben soha nem feledkezett meg fiókakora helyszínéről, és kellően opportunista módon a zord, táplálékhiányos időszakban mindig felkereste azt.

Így jár el napjainkban is: nappal a legzordabb időben is kint posztol a községbe vezető út mellett, és felügyeli az eseményeket, este viszont hazajár a biztonságot jelentő menhelyre. A tervek szerint Ferike hamarosan befogásra kerül, nehogy mégis valami baj érje, hogy azután tavasszal ismét nekirugaszkodhasson a vad lét viszontagságainak. A fehér gólya (Ciconia ciconia) Magyarországon fokozottan védett faj. Természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Cikkajánló