Fiatalok találkozása az örökerdőkkel

Március 17-én az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett „Fedezd fel az örökséged” országos erdőismereti díjkiosztóján jártunk, ahol a legjobban teljesítő középiskolások a Pilisi Parkerdő „erdőlaboratóriumába” is bepillantást nyerhettek. 

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Lánczi Péter
2017. március 17.

Március 17-én az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett „Fedezd fel az örökséged” országos erdőismereti díjkiosztóján jártunk, ahol a legjobban teljesítő középiskolások a Pilisi Parkerdő „erdőlaboratóriumába” is bepillantást nyerhettek. 

 A díjátadóra a Pilismaróthoz közeli Hoffmann vadászházban került sor
 

A „Fedezd fel az örökséged” erdőismereti vetélkedőn 176 csapat, és több mint 500 középiskolás diák vett rész, az ország minden szegletéből. A négy hónapon, hat elméleti és egy terepi fordulón keresztül zajló vetélkedő elsődleges célja az volt, hogy megismertesse és közelebb hozza a fiatalokhoz az erdőket és az erdészet munkáját, a természet szeretetét és a környezettudatosságot. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy nem csak tárgyi nyereményekkel, hanem értékes szellemi tőkével, a fentartható jövőt szolgáló örökerdő-gazdálkodás mélyebb megismertetésével is megajándékozzák a nyertes csapatokat.

 

Csépányi Péter főmérnök tartotta a szakvezetést

 


A vadászháztól az eseményen résztvevőket a szervezők terepjárókkal és kisbuszokkal szállították a Pilisi Parkerdő közeli „erdőlaboratóriumához”, a Mexikó-pusztai Pro Silva bemutató területhez. Itt Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke, az örökerdő program szakmai irányítója vezette körbe az érdeklődő fiatalokat, és mutatta be az erdészet munkáját. A másfél órás tanulmányi kirándulás folyamán többek között megismerkedhettünk az örökerdő fogalmával, a hosszú távú környezettudatos gazdálkodás, a fenntartható erdőgazdálkodás lényegével. 

 

Ritka módszer, de helyenként a favágók még alkalmaznak lovakat. Ez a legkíméletesebb módja a fakitermelésnek 


Megtudhattuk továbbá, miért ellenálóbb a különböző hatásoknak egy vegyes fafajú erdő, hogyan lehet megkülönböztetni a beteg fát az egészségestől, és hogy az erdészek hogyan becsülik meg egy adott területen található fák minőségét és mennyiségét. A fák koráról, méretéről és a talaj szerepéről is sok hasznos információt megtudhattunk, majd ezt követően rövid séta keretében visszatértünk a díjátadó helyszínére. A szakvezetés után a vadászháznál elkezdődhetett a díjátadó ünnepség. A díjakat Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár, Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára és Békési János, a Hazai erdész című TV-műsor szerkesztője adta át.

 


„Fedezd fel az örökséged” TOP 10 csapata:


1. Favágók - 281 pont (Kossuth Lajos Gimnázium - Mosonmagyaróvár)
2. Földes II. Északerdő Csapat - 276 pont (Földes Ferenc Gimnázium - Miskolc)
3. Árnikák - 270 pont (Pécs Szakképzési Centrum Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskolája)

4. Venatus Nemorum - 255 pont (Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási nyelvű Műszaki Szakgimnázium
5. Fa King - 245 pont (FM ASZK Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági, és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája és Kollégiuma - Mátrafüred)
6. Erdőkerülők - 253 pont (Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskola/Széchényi István Gimnázium - Szolnok)
7. Szent Jánosok (1) és ÉSZAKERDŐ - 249 pont (Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium - Edelény)
8. Erdőjárók - 246 pont (Batthyány Lajos Gimnázium - Nagykanizsa)
9. Erdőbe Menők - 245 pont (Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület, Herend / a három csapattag a szombathelyi Herman Otto Szakközép Iskolába, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakgimnáziumba és a szintén veszprémi Lovassy László Gimnáziumba jár)

 

Az első három helyezett

 

Az első három csapat értékes Mountex vásárlási utalványokat, és fejenként egy darab éves A mi erdőnk magazin-előfizetéssel gazdagodott, a többiek pedig egy éves A mi erdőnk magazin-előfizetést nyertek. A vetélkedősorozat elméleti kérdései mellett, a résztvevő csapatok az erdőről és annak élővilágáról készült videófelvételeikkel is összemérhették tudásukat. A zsűri a legjobban sikerült felvételt külön díjazásban részesítette, melyet az Erdőbe Menők és a Dobókockák (Egri Dobó István Gimnázium) csapatai érdemelték ki.


Könnyen elképzelhető, hogy a most díjazott diákokkal később is találkozhatunk majd a Fiatalok Az Európai Erdőkben - YPEF 2017 angol nyelvű versenyen is, melynek nemzetközi döntőjét idén Sopronban rendezik meg. Az Országos Erdészeti Egyesület 2017-es tervei között szerepel a „Fedezd fel az örökséged” erdőismereti vetélkedő folytatása is.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Felmérték az Északi-középhegység erdeinek állapotát

Érdemesebb vadabbnak hagyni az erdőinket

Háborítatlan őserdők védelméért a Fogarasi-havasokban 

Cikkajánló