Filmsorozat készült a tatai vadludakról

A tatai vadludakról készült kisfilmsorozat első része a napokban került ki a Tatai Vadlúd Sokadalom közösségi oldalára.

Szerző:
Turista Magazin
2021. december 6.

A tatai vadludakról készült kisfilmsorozat első része a napokban került ki a Tatai Vadlúd Sokadalom közösségi oldalára.

A Tata Televízió a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület megbízásából készített sorozatot a Tatán és környékén telelő vadludakról, amelyekhez a késő ősz és tél egyik legszebb természeti jelensége köthető. A Tatai Vadlúd Sokadalom oldalán pár napja látható az első rész, de az oldalon számos egyéb érdekes infót, látványos felvételt is találtok, és a ludak aktuális számát is itt szokták közölni.

A szép felvételek mellett a filmben megszólaló szakemberektől sok érdekességeket is megtudhatunk a vadludakról, például azt, hogy a korábban ismert és alapvetőnek tartott vonulási útvonal mellett egy másik útvonalat is felfedeztek a szakemberek, amely Kazahsztánon és a Fekete-tenger mellékén keresztül vezet hozzánk. Sőt, ma már ez az útvonal vált meghatározóvá, és a legtöbb lúd ezen az útvonalon érkezik hozzánk.

A filmből megtudhatjuk azt is, hogy a ludak számára simán belefér az, hogy egy tél során akár többször is ide-oda repüljenek a szintén telelőhelynek számító hollandiai tengerpart és a Kárpát-medence között. De számos egyéb kérdésre is választ kapunk a filmből, például arra, hogy miért repülnek V alakban a ludak, kik repülnek elől, és mi alapján tájékozódnak. És azt tudtátok, hogy a csapatokban vannak őrszemek is, akik egy pillanat alatt tudnak akár egy többezres csapatot is riadóztatni?


Cikkajánló