Fődíjas lett a magyar természetfotós

Rangos nemzetközi természetfotó pályázat abszolút győztesének választották Kércz Tibor magyar természetfotóst.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Kércz Tibor
Kércz Viktor
Szabó Ilona
Potyó Imre
Daróczi Csaba
2018. szeptember 19.

Rangos nemzetközi természetfotó pályázat abszolút győztesének választották Kércz Tibor magyar természetfotóst.

Újabb magyar sikernek örülhetünk, hiszen a 14. OASIS Photo Contest nemzetközi természetfotó pályázat szeptember 15-ei díjátadóján Kércz Tibor vehette át Sztúpa című fotójáért az Emlős kategória 1. helyezését, és ugyanezzel a képpel a pályázat abszolút fődíját is ő kapta.

 

Kércz Tibor nyertes képe mellett a fődíjért járó trófeával a kezében 

 

Tibor rendszeresen indul nemzetközi fotópályázatokon, és több komoly díjjal is büszkélkedhet. 2017-ben például kategóriagyőztes lett jégmadaras fotójával a WildlifePhoto.com pályázatán, és neki ítélték az Év Legviccesebb fotója címet is a The Comedy Wildlife Photography Awards-on.

 

A mostani olasz OASIS Photo Content verseny zsűrije 66 ország több mint 24 000 beérkezett képéből választotta ki Tibor ceyloni makákós fotóját. A letisztul kompozíciójú, high-key hatású kép a Srí Lanka-i buddhizmus bölcsőjében készült, Mihintale zarándokhely egyik sztúpájánál.

 

 

A makákók egyébként teliholdkor nyüzsögnek itt a legtöbben, mert a zarándokok ilyenkor sok-sok lótuszvirággal kedveskednek Buddhának, amiket a sztúpák, azaz dagobák mellett helyeznek el. A majmok pedig nagyon kedvelik ennek a virágnak a magját, így végül ők lakmároznak be a Buddhának szánt ajándékokból.

 

Az olasz fotópályázatnak profi és amatőr kategóriája is van, utóbbit azzal a szándékkal nyitották, hogy azoknak a természetet szerető fotósoknak is lehetőséget adjanak a megmutatkozásra, akik gyengébb technikai felszereléssel rendelkeznek, és így például nem tudnak a profi kategóriánál alap nyers fájlt is küldeni.

 

Csoportkép a díjazottakról


A profik hét témakategóriában indulhattak (emlősök, madarak és denevérek, más állat, növények, tájak, víz alatt és történet), az amatőrök pedig három témában pályázhattak (tájak, állatok, emberek). Ezek mellett Junior és Baby kategóriája is van a versenynek, utóbbiba a 10 évnél fiatalabbaktól vártak képeket.

 

A pályázaton több magyar fotós is szép eredményt ért el, Máté Bence és Potyó Imre fotója a profi kategóriában bekerült a legjobb 8 közé, így a Honorable Mention cím mellett a pályázat katalógusába is bekerültek, valamint a díjátadó napján nyílt kiállításon az ő képeik is a falra kerültek.

 

Potyó Imre Honorable Mention díjat kapott képe, címe: A patak ura

Imrével videós egy interjút készítettünk két éve, amit ide kattintva nézhetsz meg

 

Daróczi Csaba és Szabó Ilona fotója, valamint Potyó Imre egy másik képe pedig bekerült a profi Highlight képek közé, azaz a hét témában megválasztott 20-20 legjobb fotó közé. A katalógusban ezek a képek is szerepelnek.

 

Daróczi Csaba Tél a mocsárban című képe Highlight címet kapott. Csaba is több nemzetközi sikerrel büszkélkedhet, az év elején a Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázaton kategóriagyőztes lett

 

Szabó Ilona Vajolet-tornyokról készült csillagos égboltos képe is Highlight válogatásba került. A fotó készülésének körülményeiről egy blogbejegyzés nálunk is megjelent

 

Az amatőr kategóriában még Lukács Gábor és Nagy Bertold ért el hasonlóan szép eredményt. Gratulálunk az összes magyar résztvevőnek!

 

Sajnos a fotópályázat oldalára cikkünk megjelenéséig még nem kerültek ki a nyertes és kiemelt képek, így azokból nem tudunk többet mutatni, de ezt betudjuk az olasz temperamentumnak. Ha esetleg valaki szeretné ezeket is megnézni, az látogasson el pár nap múlva a verseny oldalára, hátha akkor már szerencsével jár.

 

Kapcsolódó cikkek:

Hóbaglyokkal tarolt a magyar fotográfus

Ezek a legszebb madárfotók 2018-ban

Galériák a Varázslatos Magyarország fotópályázat képeiből 

Cikkajánló