Folytatódik a felújításhullám a majki remeteségben

Új látogatóközpontot építenek, helyreállítják a barokk kertet, a csonka templomtornyot, és a feltárt kriptában is körbe lehet majd nézni.

Szerző:
turizmus.com
Fotó:
Szatmári Zoltán
2017. január 2.

Új látogatóközpontot építenek, helyreállítják a barokk kertet, a csonka templomtornyot, és a feltárt kriptában is körbe lehet majd nézni.

A felújítás első üteme 2015 szeptemberében fejeződött be, a második pedig tavasszal veszi kezdetét, és 2018-ban fejeződik be. A forrásokat a Nemzeti Kastélyprogram biztosítja. A kert felső részén helyreállítják a barokk rendszerű, teraszos kiképzésű díszkertet, az alsó részen a kolostorgazdálkodást megelevenítő haszonkertet alakítanak ki, és új fogadóépületet létesítenek.

 


Felújítják a Nepomuki Szent Jánosnak szentelt templom megmaradt tornyát, a templomot különleges építészeti elemekkel mutatják be, és látogatható lesz a feltárt kripta. Megújulnak a cellaházak is, egy részüket szállássá alakítják, illetve bemutatják bennük a szerzetesek életét.

 


A majki kamalduli remeteség épületegyüttese európai szinten is kiemelkedő értéket képvisel: a némasági fogadalmáról ismert szerzetesrendnek világszerte mindössze öt hasonló helyszíne maradt fenn.

 


A remeteség 1736 és 1770 között több szakaszban épült fel, előbb a cellaházak, majd a vendégek és zarándokok számára szálláshelyként, a remeték számára pedig az ünnepi és a mindennapi tevékenységek színtereként szolgáló konventépület, az úgynevezett foresteria, végül a Nepomuki Szent Jánosnak szentelt templom.

 


Alig fejeződtek be az építési munkálatok, amikor 1782-ben II. József feloszlatta a szerzetesrendeket, köztük a kamalduli rendet is, a remeteség vagyonát pedig árverésre bocsátották, állami tulajdonba vették vagy széthordták. A remeteségről itt olvashatsz bővebben.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A némaság kolostora Majkpusztán

Szerzetesi gasztro a majki remeteségben

Megszépült a kamalduli remeteség kolostora

Cikkajánló