Forgalmas autóútról mentették meg az őzikét

Az őzbak Dinnyésre került, most ott találkozhattok vele. Sajnos visszavadítani nem lehet, a sukorói vadasparkban fog élni.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. június 15.

Az őzbak Dinnyésre került, most ott találkozhattok vele. Sajnos visszavadítani nem lehet, a sukorói vadasparkban fog élni.

Egy állatvédő hölgy mentette meg egy forgalmas autóútról Tőzikét, a kis őzbakot – írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán. Az őzet Fenyvesi László környezeti nevelő vette át Dinnyésen, aki friss kecsketejjel tudja etetni, ami a legjobb pótlék a mamája teje helyett.

Sajnos a kézből nevelt őzek közül csak a sutákat lehet visszavadítani és később szabadon engedni a természetes élőhelyén, az őzbakokkal viszont az a helyzet, hogy miután megszokják az ember közelségét, később, ivaréretten a párzási időszakban megtámadhatják a területükön áthaladó embereket, mivel már nem félnek tőlük. A posztban hozzáteszik: ebből már sok baleset volt, ezért az őzike a sukorói vadasparkba kerül majd. Addig is a nemzetipark-igazgatóság dinnyési programjain találkozhattok vele.

Ha árvának tűnő őzgidát találsz, ne érj hozzá! A mamája ott van a közelben, csak élelemért ment, vagy megijedt. Ha visszamegy, és a gidán megérzi az ember szagát, nem fogja többé gondozni a kicsinyét.

Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló