Források útján a fehér szerzetesek nyomában

Az újonnan kialakított Pálos út a természet és a lelkiség kapcsolatát hirdeti, melynek együttese nem csupán elkalauzol bennünket a budai tájaktól a szerzetesrend bölcsőjének számító Pilis és Visegrádi-hegység változatos környezetébe, de kísérő gondolataival az átszellemülést és elmélyülést is elősegíti.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
palosut.hu
2022. október 25.

Az újonnan kialakított Pálos út a természet és a lelkiség kapcsolatát hirdeti, melynek együttese nem csupán elkalauzol bennünket a budai tájaktól a szerzetesrend bölcsőjének számító Pilis és Visegrádi-hegység változatos környezetébe, de kísérő gondolataival az átszellemülést és elmélyülést is elősegíti.

Egy új, három részből álló túraútvonalat hoztak létre a Pilisben és a Visegrádi-hegységben, amely testi-lelki utazásra hív. A Pálos szerzetesek nyomán gyönyörű környezetben kirándulva elmélkedhetünk az élet misztériumáról, olyan helyszíneket bejárva, ahol egykor – vagy akár napjainkban is – a pálos atyák tevékenykedtek. Az út egyaránt felfogható zarándoklatnak vagy egyszerű túraútvonalnak, a lényeg, hogy a számunkra legmegfelelőbb ritmusban és nyitottsággal indulj el rajta, hogy minél több élménnyel érj célba. Az irányjelzőkkel és saját jelzéssel ellátott útvonalat követve bizonyos pontokon a befelé figyelést segítő gondolatok, elmélkedések találhatók a pálos rend és a hajdani pilisi remeték lelkiségének jegyében. Ezeket az üzeneteket a telefonoddal tudod meghallgatni a kihelyezett köveken található link vagy kód segítségével.

A három túraútvonal közül sorban az elsővel, a Források útja bemutatásával kezdünk, amely a fővárosból kivezetve úgymond ráhangol a gyaloglás és az elcsendesedés meghittségére. Sokaknak ismerős lehet a fővárosi környezet, de a Sziklatemplomtól induló és a budaszentlőrinci pálos kolostorromig vezető 14 kilométer hosszú út tematikája és természeti környezete egyaránt tud újat mutatni.

A túra spirituális tartalmainak megélésében pálos atyák lesznek segítségedre. Virtuális lelki vezetőid a palosut.hu weboldalon, vagy akár offline alkalmazáson keresztül kísérnek állomásról állomásra. Az elmélkedések hallgatható és olvasható formában is elérhetők.

Kiindulóállomásunk a Duna és a Gellért-tér fölé magasodó ikonikus sziklatemplom. Innen indulunk a fehér barátok nyomába, hogy közelebbről is megismerkedjünk a pálos rend történelmi és kulturális emlékeivel, máig élő hagyományaival és gondolataival. A Gellért-hegy oldalában található Magyarok Nagyasszonya-sziklatemplom nemzeti szentély, a pálosok számára készült az 1930-as években. Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrendet II. József 1786-ban betiltotta, ezt követően 150 évet kellett várni, hogy a rend újraéledjen Magyarországon. A szerzetesek azonban sokáig nem érezhették itt otthon magukat. A kommunista időkben a rendet nem csupán betiltották: javaikat elkobozták, a szerzeteseket meghurcolták, voltak, akiket kivégeztek. Szerencsére ezek az idők elmúltak, és a sziklatemplom a rendszerváltás óta újra a pálosok egyik otthona. A Források útjának első elmélkedő köve – amit a sziklatemplom bejáratának közelében találunk – a mindnyájunkban jelen lévő belső, életadó forrásokra irányítja a figyelmet: a vágyról, és annak spirituális mibenlétéről hallgathatunk vagy olvashatunk gondolatokat.

A Pálos út és a zöld sáv jelzéseit követve hangulatos sétányon oldalazunk a Gellért-hegy sziklás letörésében, rálátással a nyüzsgő pesti forgatagra és az alattunk hömpölygő Duna csodás szalagjára. Ezt a pompás látványt sokadjára is nehéz megunni. Nem véletlen, hogy fővárosunk szépsége és változatos kulturális öröksége oly sokakat rabul ejt. Ösvényünk a hegy nyugati oldalában található Filozófusok kertjébe vezet tovább, ahol a világvallások jelentős alakjait ábrázoló szoboregyüttes mellett a Budai-várra, illetve a zöldellő Tabánra nyíló panoráma fogad minket. Itt találjuk második állomásunk pálos kövét, mely a közösség fogalmát vizsgálva gondolkodtat lelki szükségleteinkről.

A jelzések átvezetnek a nagy múltú Tabán ligetesén. Ezt követően Krisztinaváros forgalmában érjük el a Vérmező hosszan elnyúló parkját, nem sokkal később pedig a Városmajor elcsendesedő környezetét. Itt találjuk a Városmajori Jézus Szíve-templomot, ami harmadik elmélkedő állomásként önmagunk vizsgálatára, érzéseink megértésére és elfogadására, egyúttal a leghitelesebb erő forrásának meglelésére hív bennünket.

A Városmajori Jézus Szíve-templomtól a parkon keresztül az Árkay Aladár sétányon indulunk tovább, majd a Pálos úttal együtt haladó Mária-út lila jelzését a Diós-árkot felfelé követve érkezünk meg a negyedik állomást jelentő Kútvölgyi-kápolnához.

1753 tavaszán egy gyermek zuhant az itt lévő kútba, ahol csodával határos módon a víz felszínén tudott maradni, így egy nappal később megtalálták, megmentették. A gyermek elmondta, hogy egy álomszép néni tartotta palástján a víztükör felett, s így menekült meg. A család kápolnát építtetett ide, amely azóta is az engesztelés, az imádság helye.

Az itt álló pálos kő imára hív. Bárhogyan is viszonyulunk a hithez vagy a valláshoz, egy dolgon azonban mindenképpen érdemes elgondolkodnunk: a világon egyedül az embernek adatott meg, hogy a létezésről és a teremtésről filozofáljon. Talán a kérdés csak az, hogy milyen lelkülettel tesszük ezt.

Állomásunk szomszédságában találjuk a Makovecz Központ és Archívum épületét, amely a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, Makovecz Imre életművének és filozófiájának állít emléket. Utunk tematikájától talán nem is áll messze a szerves vagy más néven organikus építészet nagymesterének gyökerekkel, szakralitással foglalkozó munkássága, így elmélkedő utunk során ide is érdemes betérni.

Ha jobban elmélyednénk az építész filozófiájában és hagyatékának megcsodálásában, érdemes legközelebbi programul választani a Pilisbe és visegrádi hegyekbe navigáló Makovecz Utakat.

Továbbra is a Mária úttal haladunk felfelé a Normafa irányába. Közeledve a fővárosiak egyik legkedveltebb kirándulóhelyéhez, a zöld sávra váltva fogjuk elérni a panorámás Anna-rétet és a tisztás szélén fák alatt megbúvó kis kápolnát. A városból a természet ölelésébe érkeztünk, melynek szépsége, harmóniája lelkünket és szellemünket egyaránt táplálja. Az itt található pálos üzenet is erről a természetes és jótékony erőről oszt meg gondolatokat.

Az Anna-kápolna elődje 1825 és 1830 között épült, és gyorsan népszerű zarándokhellyé vált. Az eredeti épületet 1952-ben a kommunisták lerombolták, helyén évtizedekkel később civil összefogással épült fel a mostani kápolna. Mellette azonban, egy isteni kinyilatkoztatás nyomán, már a 30-as években egy jóval nagyobb kápolnát terveztek emelni, de akkor a 2. világháború miatt ez nem valósulhatott meg. Napjainkban újra szó van a kápolna megépítéséről, de az eredeti tervekhez képest már egy jóval kisebb szentélyt építenének.

Bár a Pálos út közvetlenül nem érinti, érdemes kitérőt tenni a János-hegy ékességét jelentő Erzsébet-kilátóhoz. Ennek a szemet gyönyörködtető, impozáns épületnek a tetejéről nem csupán Budapest elterülő látképét figyelhetjük meg, megpillantva benne egyik-másik nevezetes épületét, hanem szinte az egész Budai-hegységen végigpásztázhatunk a tekintetünkkel. A szomszédos Pilis tömbjére és a Gerecse hullámzó vonulataira is rálátunk, sőt, a láthatáron távolabbi tájak is felsejlenek.

Ösvényünk immáron a kék Mária úttal közösen tart következő, egyben utolsó állomásunk irányába. A Normafát a Zugligeti Libegő felső állomásával összekötő szakaszt követően már a János-hegy csendesebb oldalában ereszkedünk a budaszentlőrinci pálos kolostor romjához. A hegylábnál keresztezzük a forgalmas Budakeszi utat, melynek tőszomszédságában – a Gyermekvasút Szépjuhászné állomása mellett – lelünk rá a pálosok hajdani kolostorára.

Ezt a pálos monostort a 14. század elején kezdték el építeni a későbbi Budaszentlőrinc, a korábbi Nándor település közelében. A kolostort Károly Róbert, majd Nagy Lajos adományai virágoztatták fel, utóbbi 1381-ben egy itáliai hadjáratáról magával hozta a rend névadójának, Remete Szent Pálnak egy ereklyéjét is. Ennek különálló kápolnát emeltek.

A budaszentlőrinci kolostor a 15. században már az egész pálos rend főmonosotra volt, és egy ideig Fráter György, a híres államférfi és későbbi erdélyi vajda is a falai között élt. Bátori László szerzetes pedig itt halt meg, miután a Hárs-hegy csúcsa alatti, ma róla elnevezett barlangban húsz évet töltött, elsőként fordítva magyarra a teljes bibliát. A monostor akkoriban jelentős átépítéseken és bővítésen esett át: a kolostorépület meglehetősen tekintélyes méretűre, több mint 70 méter hosszúra nőtt, hozzá háromhajós templom kapcsolódott. Sok más történelmi épületünkhöz hasonlóan ezt a kolostort is a törökök dúlták fel a 16. században, és ezt követően már sosem épült újjá. Köveit a környék építkezéseihez elhordták, s mára csak az alapjai látszanak.

2001-ben a főtemplom szentélyében szabadtéri oltárt állítottak fel, nem messze tőle Remete Szent Pál fából készült emlékoszlopa áll. Utunk végén a romkertben lehetőségünk van egy kicsit átszellemülni. Az itt álló pálos kő üzenete a szolgálat és a jótékonyság lényegére világít rá: utat mutat az életadó forráshoz, amely a megértést és a szeretetet táplálja. Ezekkel a gondolatokkal zárjuk pálos túránk első szakaszát, a Források útját, ami kivezetett minket a város és a hétköznapok forgatagából, és talán segített egy kicsit elmélyülni, más szemmel nézni környezetünkre és önmagunkra.

A Pálos út második útvonala már a szerzetesrend bölcsőjét, a Pilis legszebb tájait járja be egy 24 km hosszú körtúrával. A tetszőlegesen szakaszolható, zarándokútnak is felfogható program páratlan természeti és történelmi látnivalóit, valamint spirituális gondolatait következő írásunkban mutatjuk be. Az útvonallal kapcsolatban minden információt megtalálsz a Pálos út honlapján.

Cikkajánló