Akár már jövőre megépülhet az Anna-rét új kápolnája

Elkészültek a tervek a Normafától nem messze lévő Anna-rét új kápolnájának megépítéséhez.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tóth Judit (Kiemelt kép)
Forrás:
Hegyvidék Újság
2021. december 6.

Elkészültek a tervek a Normafától nem messze lévő Anna-rét új kápolnájának megépítéséhez.

Az épület alig harminc négyzetméteres, ám két irányban kinyitható lenne. Zárt kápolnaként tizenkét férőhelyes, kinyitva azonban nagyobb létszámú szabadtéri misék megtartására is alkalmas lesz. A természetbe illő megjelenést a homlokzaton és a tetőzeten megjelenő mészkőburkolat biztosítaná. „A javasolt megoldás elfogadható kompromisszumot jelenthet mind a kápolna létrehozását évtizedek óta szorgalmazó hívek, mind pedig a terület érintetlenül hagyását igénylő zöld- és civil szervezetek számára”– mondta a XII. kerületi főépítész, Hapszné Tarcsafalvi Eszter.

Az Anna-réten már nyolcvan éve szerettek volna kápolnát építeni, ám mire 1944 decemberében eljutottak volna odáig, megérkeztek a szovjet csapatok. 1947-ben Mindszenty József bíboros már az alapkövet is elhelyezte, de közbeszólt a kommunista államhatalom, így ismét meghiúsult az építkezés. Egy aprócska kápolna később mégis létesült a helyszínen, a rendszerváltás után, 1992-ben.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Hegyvidéki Önkormányzat három évvel ezelőtt hirdettek pályázatot, amelynek fontos eleme volt a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele. Építészek több mint hatvan pályaművet adtak be, ezek közül választották ki a nyertes koncepciót. Jelenleg az engedélyeztetés zajlik, és akár már jövőre el is készülhet az épület.

Cikkajánló