Fülemülék éjszakája

A hazánk lakott területeinek bokrosaiban is gyakorinak számító, a világ talán legszebb énekhangú madarai megérkeztek.

Szerző:
MME - Orbán Zoltán
Fotó:
Noel Reynolds
shutterstock.com
2014. április 26.

A hazánk lakott területeinek bokrosaiban is gyakorinak számító, a világ talán legszebb énekhangú madarai megérkeztek.

Ez a veréb méretű, egyszínű barnás felsőtestű, vörös farkú madár nem csak kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, de az is különleges benne, hogy a hímek elsősorban éjszaka énekelnek.

 

A fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen "Fülemüle" című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde "A csalogány és a rózsa" című novellájának csalogány főhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor
Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár. 1924 májusában, a rádió hőskorában, Angliában a BBC közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott
éneklő fülemülékkel. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon megismételték.

 

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a fülemülék tavaszi vonulásához alkalmazkodva évek óta meghirdeti Fülemülék éjszakája programsorozatát. Ennek keretében április végétől május végéig országszerte mintegy 50 helyszínen, többnyire lakott területeken vagy ezek határában várják a madarászok a madarak iránt érdeklődőket, hogy rövid esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét. A rendezvényhelyszíneken nem csak hallani, de gyakran kézben is látni lehet a fülemüléket, ugyanis sok helyen madárgyűrűzés is zajlik.
 

Cikkajánló