Túraajánlat

Galyatető Turistacentrum – A minimalizmus varázsa

Még öt éve sincs annak, hogy az ország legmagasabban fekvő szállodájával, a négycsillagos galyatetői Nagyszállóval szemben egy több tekintetben is merőben újszerű koncepciót képviselő, hazai viszonylatban egyedülállónak tekinthető turistacsalogató, a közelében pedig egy lenyűgöző körpanorámát kínáló, bivakszállásként is funkcionáló kilátó nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A rangos építészeti díjakkal kitüntetett Galyatető Turistacentrumban jártunk.

Szöveg:
Nagy Loránd István
Fotó:
Gulyás Attila
Garancsi Kata
2020. március 2.

Még öt éve sincs annak, hogy az ország legmagasabban fekvő szállodájával, a négycsillagos galyatetői Nagyszállóval szemben egy több tekintetben is merőben újszerű koncepciót képviselő, hazai viszonylatban egyedülállónak tekinthető turistacsalogató, a közelében pedig egy lenyűgöző körpanorámát kínáló, bivakszállásként is funkcionáló kilátó nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A rangos építészeti díjakkal kitüntetett Galyatető Turistacentrumban jártunk.

Közel az éghez

A Heves megyei Mátraszentimre községéhez tartozó Galyatető a Mátra-vidék szívében, az ország legmagasabb csúcsának, az 1014 méteres Kékesnek is otthont adó Magas-Mátra északi részén, a Mátrai Tájvédelmi Körzet ölelésében fekszik. A nagy népszerűségnek örvendő magaslati üdülőhelyre mintegy másfél órányi autózással lehet eljutni Budapestről az M3-as autópályán és a 24-es úton. Galyatető azok számára is viszonylag könnyen és egyszerű logisztikával elérhető, akik a tömegközlekedést preferálják, és persze az Országos Kéktúra 20. szakaszán vándorlók is remek helyzetben vannak, hiszen a kék sáv a Kodály Zoltán sétány végén található turistacentrumot érintve kanyarog tovább a Nyírjesi erdészház, illetve Mátraszentistván felé. Mi egy csütörtöki napon, augusztus utolsó, az iskolakezdést megelőző hetében érkeztünk a helyszínre, így nem kellett nagy tömegeket kerülgetnünk, azt viszont örömmel tapasztaltuk, hogy még ebben az időpontban is sokan tették le a voksukat Galyatető és a Galyatető Turistacentrum (GTC) mellett, hogy hegyvidéki környezetben élvezzék a minőségi időtöltés áldásos hatásait.

Amikor a kevesebb több

Pár évvel ezelőtt, a turistacentrum hivatalos átadóján fogalmazódott meg bennem jó pár gondolat, amelyek a mostani látogatásunk során különös elevenséggel, változatlan formában éledtek újjá: a GTC arányai, falainak mintázata és textúrája, tetőzetének szokatlan, prizmára emlékeztető törésrendszere, elegáns, ugyanakkor erőt sugárzó színei harmonikus, mindenféle hívságtól és cicomától mentes egységet alkotnak, a tömegszerűség pedig az épületegyüttes egyetlen eleménél sem válik túlzóvá, ami átgondolt tervezésről tanúskodik.

Főleg annak az ismeretében, hogy itt nem a terület letarolásával vették kezdetét 2013-ban a munkálatok, hiszen a jelenlegi turistakomplexum fő tömbjében tovább él az alkotás magját biztosító, mintegy nyolcvan éve épült ház. Ötvöződik tehát két dolog, a helyi karaktert mátrai andezit képében hordozó múlt, valamint az antracitszínű alumíniumlemez és a puritán látszóbeton duója által képviselt jövő. Valódi átlényegülés ez, amely nem az eredeti funkció pusztulását vagy háttérbe szorulását, hanem egy újfajta minőség létrejöttét eredményezi.

Galya-turistahaz-4-FOTO-Gulyas-Attila
Fotó: Gulyás Attila
Galya-turistahaz-3-FOTO-Gulyas-Attila
Fotó: Gulyás Attila

Az 52 vendég elszállásolására alkalmas, 770 négyzetméteres összterületű, fal- és padlófűtéssel, csapadékvízgyűjtő rendszerrel, napelemekkel és napkollektorokkal felvértezett létesítmény belső tereire már nem a múltidézés, hanem a higgadt minimalizmus, a funkcionalizmus és a részletekben rejlő kreativitás egysége jellemző.

feher-szobaa-FOTO-Gulyas-Attila
Fotó: Gulyás Attila

A földszint tágas közösségi terében (ha úgy tetszik: a változatos, szezonális és kimondottan minőségi étel- és italrepertoárral büszkélkedő, reggel fél 7-től este 9-ig nyitva tartó Galya bisztró vendégterében) puritán ülőalkalmatosságok, visszafogott grafikákkal díszített fehér falak, hangsúlyos üvegfelületek fogadják a látogatókat egy végletekig letisztult kandalló társaságában. Utóbbi koncepciójában ugyanazt képviseli, mint az öntött műgyanta járófelületek, a szendvicsszerkezetű fa ablakbélletek, az indusztriális dizájnú LED-es fényforrások és az eligazodást megkönnyítő piktogramok. Egy olyasfajta törekvést, amelynek lényege az adott dolog esszenciájának lehető legtisztább formában való visszaadása. A GTC tervezői (Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron) tisztában voltak a konvencionális, sokak számára könnyebben emészthető megoldásokkal, ők mégis valami mást választottak.

GTC-etterm-vcsora-FOTO-Gulyas-Attila
Fotó: Gulyás Attila

Kreatív belsőépítészettel és térszervezéssel olyan atmoszférát teremtettek, amelyben semmi sem kívánja megtéveszteni a látogatót. Egy olyan alkotást, amely figyelmességre ösztönöz, miközben egy kifinomultabb, mélyebb érzékenység kibontakozásához is segítséget nyújt.

A Galyatető Turistacentrum főépületében kétféle szálláshelyet választhatunk: saját tisztálkodóhelyiséggel rendelkező szobát (két-, három- és négyágyasat) vagy ágyhelyet a négyszemélyes fülkékre osztott, egy légterű dormitóriumban. Utóbbiban összesen 32, a szobákban – amelyek között a földszinten egy akadálymentesített is van – 20 vendég hajthatja álomra a fejét. Mi a sárga színkóddal jelölt, háromszemélyes szobát kaptuk meg, hozzá pedig két mágneskártyát, amelyek nemcsak a mi lakó-háló terünk, hanem a földszinti bakancstároló, az emeleti mosószoba, valamint az esti zárás után használható bejárat ajtajának nyitására is használhatók. Végletekig letisztult, puritán lakunkban mindent megtaláltunk, amire szükségünk volt: prémiumminőségű matracot, szép ágyneműt és törülközőt, asztalkát fotelekkel, ruhásszekrényt, olvasólámpát. A minimalizmus semmihez sem fogható, magába szippantó harmóniát árasztott.

4-agyas-szoba-FOTO-Gulyas-Attila
Fotó: Gulyás Attila
Bakancsos-szallas-FOTO-Gulyas-Attila-JAVITOTT
Fotó: Gulyás Attila

Falakon innen és túl

A Galyatető Turistacentrum az igényes, a különlegességeket előnyben részesítő természetjárókat megcélzó hazai szálláshelypaletta meghatározó színfoltja, amely elsősorban építészeti és konceptuális szempontból egyedülálló. Jellegéből fakadóan magashegységi környezetben is megállná a helyét, legyen szó akár Svájcról, akár Ausztriáról. Széles vendégkör kiszolgálására alkalmas, hiszen nemcsak saját tisztálkodóhelyiséges szobákkal, hanem nagy befogadóképességű dormitóriummal, sátorhelyekkel, egy prémiumminőségű (12 + 3 fős, 5 szobás, 2 fürdőszobás, gépesített és teljesen felszerelt konyhás, zárt udvaros) apartmanházzal, a Galya-kilátóban pedig klassz bivakterekkel várja a mátrai környezetre, kávéspecialitásokra, ízletes ételekre és finomabbnál finomabb italokra vágyókat.

GK_20170830_Galya_Apartmanhaz_001
Fotó: Garancsi Kata
Kilato-bivak-FOTO-Gulyas-Attila
Fotó: Gulyás Attila

Elhelyezkedésének köszönhetően hosszabb-rövidebb gyalogtúrák garmadájából választhatnak az itt megszállók, amelyek még a tapasztaltabb túrázók számára is megannyi felfedeznivalót tartogatnak. A bringával érkezőkre is gondoltak az üzemeltetők: a dizájnos asztalokkal és padokkal ellátott kerthelyiségben kerékpártároló és -mosó is helyet kapott. És végül, de nem utolsósorban egy kis alapterületű, ugyanakkor meglepően jól eltalált termékrepertoárt kínáló túraboltocska is tartozik a turistakomplexumhoz, ahol alkalom nyílhat az otthon felejtett, netán a felszerelésünkből még hiányzó outdoor csecsebecsék beszerzésére.

Információ és foglalás

www.galyacentrum.hu

foglalas@turistacentrum.hu

+36-37/506-011

Árak

Fürdőszobás szoba: 6200 Ft/fő/éj

Bakancsos ágyhely reggelivel: 4200 Ft/fő/éj

Bakancsos „privát fülke” reggelivel: 16 800 Ft/4 fő/éj

Bivakszállás: 2000 Ft/fő/éj

Sátorhely: 1250 Ft/fő/éj

Apartmanház: 79 900/69 900/ 59 900 Ft/ház (a vendégéjszakák számától függően)

Szálláshelytípusok

Fürdőszobás szoba: 6200 Ft/fő/éj

Bakancsos ágyhely reggelivel: 4200 Ft/fő/éj

Bakancsos „privát fülke” reggelivel: 16 800 Ft/4 fő/éj

Bivakszállás: 2000 Ft/fő/éj

Sátorhely: 1250 Ft/fő/éj

Apartmanház: 79 900/69 900/ 59 900 Ft/ház (a vendégéjszakák számától függően)

Kedvezmények, egyéb díjak

Gyermekeknek 3 éves korig fürdőszobás szobában (szülővel közös fekhelyen): ingyenes

Gyermekeknek 7 éves korig fürdőszobás szobában: 50% kedvezmény a szállásdíjból

Csoportoknak „bakancsos csomag”: 3150 Ft/fő/éj (kondíciók a galyacentrum.hu weboldalon)

TEKA-kedvezmény: 20% (A kedvezményt a Természetjáró Kedvezménykártya tulajdonosa veheti igénybe. A kedvezmény a kártya tulajdonosát illeti meg.)

Idegenforgalmi adó: 350 Ft/fő/éj (18 éves kor felett fizetendő)

A cikk a Turista Magazin 2019. októberi számában jelent meg. Korábbi számainkat ide kattintva tudod megrendelni, előfizetni pedig itt tudsz ránk.

Cikkajánló