Galyatető Turistacentrum – A minimalizmus varázsa

Még öt éve sincs annak, hogy az ország legmagasabban fekvő szállodájával, a négycsillagos galyatetői Nagyszállóval szemben egy több tekintetben is merőben újszerű koncepciót képviselő, hazai viszonylatban egyedülállónak tekinthető turistacsalogató, a közelében pedig egy lenyűgöző körpanorámát kínáló, bivakszállásként is funkcionáló kilátó nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A rangos építészeti díjakkal kitüntetett Galyatető Turistacentrumban jártunk.

Fotó:
Gulyás Attila
Garancsi Kata
2020. március 2.

Még öt éve sincs annak, hogy az ország legmagasabban fekvő szállodájával, a négycsillagos galyatetői Nagyszállóval szemben egy több tekintetben is merőben újszerű koncepciót képviselő, hazai viszonylatban egyedülállónak tekinthető turistacsalogató, a közelében pedig egy lenyűgöző körpanorámát kínáló, bivakszállásként is funkcionáló kilátó nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A rangos építészeti díjakkal kitüntetett Galyatető Turistacentrumban jártunk.

Közel az éghez

A Heves megyei Mátraszentimre községéhez tartozó Galyatető a Mátra-vidék szívében, az ország legmagasabb csúcsának, az 1014 méteres Kékesnek is otthont adó Magas-Mátra északi részén, a Mátrai Tájvédelmi Körzet ölelésében fekszik. A nagy népszerűségnek örvendő magaslati üdülőhelyre mintegy másfél órányi autózással lehet eljutni Budapestről az M3-as autópályán és a 24-es úton. Galyatető azok számára is viszonylag könnyen és egyszerű logisztikával elérhető, akik a tömegközlekedést preferálják, és persze az Országos Kéktúra 20. szakaszán vándorlók is remek helyzetben vannak, hiszen a kék sáv a Kodály Zoltán sétány végén található turistacentrumot érintve kanyarog tovább a Nyírjesi erdészház, illetve Mátraszentistván felé. Mi egy csütörtöki napon, augusztus utolsó, az iskolakezdést megelőző hetében érkeztünk a helyszínre, így nem kellett nagy tömegeket kerülgetnünk, azt viszont örömmel tapasztaltuk, hogy még ebben az időpontban is sokan tették le a voksukat Galyatető és a Galyatető Turistacentrum (GTC) mellett, hogy hegyvidéki környezetben élvezzék a minőségi időtöltés áldásos hatásait.

Amikor a kevesebb több

Pár évvel ezelőtt, a turistacentrum hivatalos átadóján fogalmazódott meg bennem jó pár gondolat, amelyek a mostani látogatásunk során különös elevenséggel, változatlan formában éledtek újjá: a GTC arányai, falainak mintázata és textúrája, tetőzetének szokatlan, prizmára emlékeztető törésrendszere, elegáns, ugyanakkor erőt sugárzó színei harmonikus, mindenféle hívságtól és cicomától mentes egységet alkotnak, a tömegszerűség pedig az épületegyüttes egyetlen eleménél sem válik túlzóvá, ami átgondolt tervezésről tanúskodik.

Főleg annak az ismeretében, hogy itt nem a terület letarolásával vették kezdetét 2013-ban a munkálatok, hiszen a jelenlegi turistakomplexum fő tömbjében tovább él az alkotás magját biztosító, mintegy nyolcvan éve épült ház. Ötvöződik tehát két dolog, a helyi karaktert mátrai andezit képében hordozó múlt, valamint az antracitszínű alumíniumlemez és a puritán látszóbeton duója által képviselt jövő. Valódi átlényegülés ez, amely nem az eredeti funkció pusztulását vagy háttérbe szorulását, hanem egy újfajta minőség létrejöttét eredményezi.

Az 52 vendég elszállásolására alkalmas, 770 négyzetméteres összterületű, fal- és padlófűtéssel, csapadékvízgyűjtő rendszerrel, napelemekkel és napkollektorokkal felvértezett létesítmény belső tereire már nem a múltidézés, hanem a higgadt minimalizmus, a funkcionalizmus és a részletekben rejlő kreativitás egysége jellemző.

A földszint tágas közösségi terében (ha úgy tetszik: a változatos, szezonális és kimondottan minőségi étel- és italrepertoárral büszkélkedő, reggel fél 7-től este 9-ig nyitva tartó Galya bisztró vendégterében) puritán ülőalkalmatosságok, visszafogott grafikákkal díszített fehér falak, hangsúlyos üvegfelületek fogadják a látogatókat egy végletekig letisztult kandalló társaságában. Utóbbi koncepciójában ugyanazt képviseli, mint az öntött műgyanta járófelületek, a szendvicsszerkezetű fa ablakbélletek, az indusztriális dizájnú LED-es fényforrások és az eligazodást megkönnyítő piktogramok. Egy olyasfajta törekvést, amelynek lényege az adott dolog esszenciájának lehető legtisztább formában való visszaadása. A GTC tervezői (Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron) tisztában voltak a konvencionális, sokak számára könnyebben emészthető megoldásokkal, ők mégis valami mást választottak.

Kreatív belsőépítészettel és térszervezéssel olyan atmoszférát teremtettek, amelyben semmi sem kívánja megtéveszteni a látogatót. Egy olyan alkotást, amely figyelmességre ösztönöz, miközben egy kifinomultabb, mélyebb érzékenység kibontakozásához is segítséget nyújt.

A Galyatető Turistacentrum főépületében kétféle szálláshelyet választhatunk: saját tisztálkodóhelyiséggel rendelkező szobát (két-, három- és négyágyasat) vagy ágyhelyet a négyszemélyes fülkékre osztott, egy légterű dormitóriumban. Utóbbiban összesen 32, a szobákban – amelyek között a földszinten egy akadálymentesített is van – 20 vendég hajthatja álomra a fejét. Mi a sárga színkóddal jelölt, háromszemélyes szobát kaptuk meg, hozzá pedig két mágneskártyát, amelyek nemcsak a mi lakó-háló terünk, hanem a földszinti bakancstároló, az emeleti mosószoba, valamint az esti zárás után használható bejárat ajtajának nyitására is használhatók. Végletekig letisztult, puritán lakunkban mindent megtaláltunk, amire szükségünk volt: prémiumminőségű matracot, szép ágyneműt és törülközőt, asztalkát fotelekkel, ruhásszekrényt, olvasólámpát. A minimalizmus semmihez sem fogható, magába szippantó harmóniát árasztott.

Falakon innen és túl

A Galyatető Turistacentrum az igényes, a különlegességeket előnyben részesítő természetjárókat megcélzó hazai szálláshelypaletta meghatározó színfoltja, amely elsősorban építészeti és konceptuális szempontból egyedülálló. Jellegéből fakadóan magashegységi környezetben is megállná a helyét, legyen szó akár Svájcról, akár Ausztriáról. Széles vendégkör kiszolgálására alkalmas, hiszen nemcsak saját tisztálkodóhelyiséges szobákkal, hanem nagy befogadóképességű dormitóriummal, sátorhelyekkel, egy prémiumminőségű (12 + 3 fős, 5 szobás, 2 fürdőszobás, gépesített és teljesen felszerelt konyhás, zárt udvaros) apartmanházzal, a Galya-kilátóban pedig klassz bivakterekkel várja a mátrai környezetre, kávéspecialitásokra, ízletes ételekre és finomabbnál finomabb italokra vágyókat.

Elhelyezkedésének köszönhetően hosszabb-rövidebb gyalogtúrák garmadájából választhatnak az itt megszállók, amelyek még a tapasztaltabb túrázók számára is megannyi felfedeznivalót tartogatnak. A bringával érkezőkre is gondoltak az üzemeltetők: a dizájnos asztalokkal és padokkal ellátott kerthelyiségben kerékpártároló és -mosó is helyet kapott. És végül, de nem utolsósorban egy kis alapterületű, ugyanakkor meglepően jól eltalált termékrepertoárt kínáló túraboltocska is tartozik a turistakomplexumhoz, ahol alkalom nyílhat az otthon felejtett, netán a felszerelésünkből még hiányzó outdoor csecsebecsék beszerzésére.

Információ és foglalás

www.galyacentrum.hu

foglalas@turistacentrum.hu

+36-37/506-011

Árak

Fürdőszobás szoba: 6200 Ft/fő/éj

Bakancsos ágyhely reggelivel: 4200 Ft/fő/éj

Bakancsos „privát fülke” reggelivel: 16 800 Ft/4 fő/éj

Bivakszállás: 2000 Ft/fő/éj

Sátorhely: 1250 Ft/fő/éj

Apartmanház: 79 900/69 900/ 59 900 Ft/ház (a vendégéjszakák számától függően)

Szálláshelytípusok

Fürdőszobás szoba: 6200 Ft/fő/éj

Bakancsos ágyhely reggelivel: 4200 Ft/fő/éj

Bakancsos „privát fülke” reggelivel: 16 800 Ft/4 fő/éj

Bivakszállás: 2000 Ft/fő/éj

Sátorhely: 1250 Ft/fő/éj

Apartmanház: 79 900/69 900/ 59 900 Ft/ház (a vendégéjszakák számától függően)

Kedvezmények, egyéb díjak

Gyermekeknek 3 éves korig fürdőszobás szobában (szülővel közös fekhelyen): ingyenes

Gyermekeknek 7 éves korig fürdőszobás szobában: 50% kedvezmény a szállásdíjból

Csoportoknak „bakancsos csomag”: 3150 Ft/fő/éj (kondíciók a galyacentrum.hu weboldalon)

TEKA-kedvezmény: 20% (A kedvezményt a Természetjáró Kedvezménykártya tulajdonosa veheti igénybe. A kedvezmény a kártya tulajdonosát illeti meg.)

Idegenforgalmi adó: 350 Ft/fő/éj (18 éves kor felett fizetendő)

A cikk a Turista Magazin 2019. októberi számában jelent meg. Korábbi számainkat ide kattintva tudod megrendelni, előfizetni pedig itt tudsz ránk.

Cikkajánló