Geonap, pünkösdölés és mesetanséta - Hétvégi programajánló

A mostani pünkösdi hétvégén ünnepeljük a nemzeti és történelmi emlékhelyeket, a madarakat és a fákat is, és mehetünk túrázni kedvünkre.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Flickr/michi_s
emlekhelyeknapja.hu
Friedrich Vilmos/Budakeszi Vadaspark
holloko.hu
123rf.hu
2016. május 12.

A mostani pünkösdi hétvégén ünnepeljük a nemzeti és történelmi emlékhelyeket, a madarakat és a fákat is, és mehetünk túrázni kedvünkre.

 1. MTA Geonap

 

 

Randevú a barlangi medve koponyájával, bolygófestés, földrengésjelző műszerek, távcsövek - a Föld belsejétől a világűrig járhatják be képzeletben a bennünket körülvevő világot mindazok, akik pénteken ellátogatnak a Magyar Tudományos Akadémiára. Az MTA kutatói változatos programokkal várják az érdeklődőket.

 

Mikor?
2016. május 13. 10.00-16.00

Hol?
MTA Székház
Budapest, Széchenyi István tér 9.
Még több információ a Geonapról itt.

 

2. Emlékhelyek Napja


 

A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja 2016 elnevezéssel országos rendezvényt szervez, mely esemény célja az emlékhelyek népszerűsítése. Ezen a napon a nemzeti és történelmi emlékhelyek különleges történelmi és kulturális programokkal várják a túrázókat.

 

Mikor?
2016. május 14.
Hol?
országszerte
Még több infó az Emlékhelyek Napjáról itt.

3. Madarak és Fák Napja


 

Ezen a napon ünnepeljük együtt a „levegő urait”, a madarakat és a „földbe gyökerezett hatalmasságokat”, a fákat! Madarász segítségével megfigyelhetjük a vadaspark madarait, érdekes információkat hallhatunk az életmódjukról, valamint elsajátíthatunk tollas udvarlási technikákat, fészeképítő ötleteket is - a hallottaktól rendesen „földbe gyökereznek” a lábak!

 

Mikor?
2016. május 14.
Hol?
Budakeszi Vadaspark
Még több infó a Madarak és Fák Napjáról itt.

 

4. Pünkösd Hollókőn


 

Ezt az ünnepet nagy becsben tartják a palócok is, a Húsvét mellett erre az ünnepre készülnek legjobban a hollókőiek. A folyton és folyamatosan megújuló, UNESCO-díjas település ragaszkodik hagyományaihoz és szokásaihoz. Pünkösdkor az Ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik csakúgy, mint ötven nappal ezelőtt.

 

Mikor?
2016. május 15-16.
Hol?
Hollókő
Még több információ a pünkösdi programokról itt.
 

5. Mesetanséta


 

A gyerekek a kertben sétálva egy-egy növény mellett rövid meséket találnak, amiből megismerhetik például a bambuszban talált lány történetét, és azt is, miképp mentette meg a haszontalan fűz egy rabbi életét a sivatagban. A közel 200 éves romantikus tájképi kertben tavaszi virágpompa várja a látogatókat.

 

Mikor?
2015. május 14-16.
Hol?
Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót
A Mese-tansétáról még több infó itt.
 

6. Virágzás a tőzegmohás lápréten


 

Kétórás séta a szőcei tőzegmohás lápréten a védett növényritkaságok nyomában. A Lápok Házában - a fejlesztéseknek köszönhetően interaktív módon - ismerkedhetünk a terület növény- és állatvilágával, a természetvédelmi szakemberek munkájával és az Őrség lápjaihoz kötődő legendákkal, versekkel.

 

Mikor?
2016. május 14. 10.00-12.00
Hol?
Találkozó: Szőce, Ady Endre utca 3/2 hrsz.
Még több infó a lápréti túráról itt.
 

7. Kosboros geotúra a Zádorvárhoz

 

 

A geotúra a Pécselyi-medencét északról keretező magaslatokat veszi célba, geológiai, történelmi és botanikai érdekességek után kutatva. Először a Zádor-hegy merész sziklafalát és rajta emelkedő vár romjait tekintik meg a túrázók, majd szebbnél szebb virágkülönlegességek - köztük kosborok - nyomába erednek.

 

Mikor?
2016. május 15. 10.00
Hol?
Találkozó: Pécsely, templom
A geotúráról még több infó itt.
 

Cikkajánló