Geotúra a „magyar Fudzsira”

Kíváncsi vagy, milyen a „magyar Fudzsi” télen? Február 11-én feltúrázhatsz egy vezetett programmal a Tapolcai-medence keleti szélén emelkedő jellegzetes alakú Gulácsra. 

Szerző:
TM
Fotó:
bfnp / Szenthe Zsolt
Major György
2018. február 8.

Kíváncsi vagy, milyen a „magyar Fudzsi” télen? Február 11-én feltúrázhatsz egy vezetett programmal a Tapolcai-medence keleti szélén emelkedő jellegzetes alakú Gulácsra. 

A szemmel látható hasonlóság alapján nevezte el „magyar Fudzsi”-nak Keresztury Dezső író a Tapolcai-medence keleti szélén emelkedő markáns kúpot. Gulács alakja annyira jellegzetes, hogy sziluettje még a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark logóján is feltűnik.

 

 

Az egyedi formájú tanúhegyre csak egy spirál alakú keskeny ösvény vezet, melynek végén, a hegycsúcsról a Balatonra és a Tapolcai-medencére nyílik nagyszerű kilátás. A tetőre vezető út számos érdekességet tartogat. A 6 kilométeres túra Nemesgulácsról indul, és először a Pannon-tó homokos üledékein sétálnak a résztvevők, majd egy löszmélyúton haladnak a hegy lábán.

 

 

A Sér-kút forrásának megtekintése után a Gulácson is nyomot hagyó kőbányászat emlékei következnek. Az ösvény utolsó harmada igazán látványos: jobb oldalon ívelt bazaltoszlopok kísérik az utat, balról a Badacsony, a Szent György-hegy és Szigliget kúpjai, illetve a Balaton csillogó víztükre tűnik fel. A visszaútra is marad meglepetés: a mediterrán vidékeken honos, természetvédelmi oltalom alatt álló, piros termésekkel díszített szúrós csodabogyó örökzöld cserjéit keresik meg a túrázók. Bővebb információért katt ide. Jelentkezni a túrára itt vagy itt lehet.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Teljesítménytúra a tanúhegyek nyomában

Túra tanúhegyről tanúhegyre 

Cikkajánló