Gólyát mentettek a szentesiek

A Reménynek elnevezett példány repülőtollazatának egy része hiányzik, most a madármentők gondozzák.

Szerző:
delmagyar.hu
Turista Magazin
2020. december 7.

A Reménynek elnevezett példány repülőtollazatának egy része hiányzik, most a madármentők gondozzák.

Éppen a múlt héten jelent meg egy cikk a Turista Magazin oldalán, amely azzal foglalkozik, hogy mi a teendő, ha olyan gólyát találunk a környezetünkben, amelyik nem repült el telelni Afrikába. A cikk szerint legtöbbször az okozza a gólyák maradását, hogy sérültek vagy betegek. Így volt ez a szentesi fehér gólya esetében is.

Az itt lakók már hetekkel ezelőtt jelezték a szentesi madármentőknek, hogy van egy gólyájuk, amelyik ott marad télre. A környéken nem fordult még elő hasonló. Úgy látták, egészséges egyedről van szó, ezért eddig békén hagyták a madarat, és mivel vannak a környéken meleg vizes kifolyók, nem lett volna gond, ha nem sérül meg – mondta a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány elnöke.

Azonban egy helyi fotós a napokban lencsevégre kapta a gólyát, akkor derült ki, hogy a bal szárnyán hiányos a tollazata, és csak egy méter magasra tud felrepülni. Nem talált táplálékot, legyengült, kritikus állapotban volt, ráadásul egy forgalmas útszakaszra vetődött, ezért megfogták, majd bevitték az alapítványhoz. „Az ottani járókelőknek köszönhető, hogy sikerült megfogni, 20-30-an vonultak a gólya segítségére” – írják.

A madár a Szentesi Remény nevet kapta, most már túl van a kritikus állapoton, és táplálkozik is. A telet a mentőközpontban tölti, tavasszal elengedik. Ha a te környékeden is él gólya, amelyik még nem repült el, olvasd el ezt a cikket, hogy megtudd, mi a teendő.

Cikkajánló