Gyerekbarát újdonságok a Budakeszi Vadasparkban

Gigantikus méretű méhecskék, új röpdék és egy kamaszkorú, de roppant jól nevelt vadmacskakandúr miatt is érdemes felkerekedni. Ráadásként javában készül egy minivasút a bejárat mellett.

Szöveg és fotó:
Turista Magazin
2022. március 31.

Gigantikus méretű méhecskék, új röpdék és egy kamaszkorú, de roppant jól nevelt vadmacskakandúr miatt is érdemes felkerekedni. Ráadásként javában készül egy minivasút a bejárat mellett.

Évente közel kétszázezren keresik fel a Budakeszi Vadasparkot, amely az egyik legkedveltebb főváros környéki ökoturisztikai célponttá vált az elmúlt években. Nem véletlenül, ugyanis a Pilisi-parkerdőhöz tartozó vadaspark jóval többet nyújt annál, hogy megnézzük az őzikéket és néhány apátiába süllyedt muflont. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően családi interaktív-ismeretterjesztő centrummá fejlődött, ahol a bemutatókon, foglalkozásokon és nyári táborokban színvonalas környezeti nevelés folyik. Némileg kilóg ugyan a sorból a vadaspark mellett kialakított Dinópark, de a korszellem igényeit nézve tökéletesen érthető fejlesztés, ha csak egy T-Rexel lehet odacsábítani egy kölköt, már megérte, hiszen a dinók után jó eséllyel a hazai erdőkben előforduló állatokat is megnézik.

Március 30-án egy újabb fejezet zárult le a fejlesztések sorában, mert ekkor adtak át egy sereg fontos beruházást. Ezek közül a leglátványosabb elem az a nyolc darab röpde és kifutó, amelyek összesen közel 200 négyzetméternyi otthont adnak hóbaglyoknak, macskabaglyoknak, szarkáknak, csókáknak és vörös vércséknek.

Az átadón megtudtuk, hogy az új röpdékben látható madarak többsége sérülten, vagy fogságból került a vadasparkhoz, így szabadon engedésük sajnos nem lehetséges, de legalább minőségi életteret tudnak biztosítani nekik.

Ezt rögtön alá is támasztotta az egyik röpdében kézből etetett barátságos szarkapár, akik mellett egy „apa-apa” szavakat skandáló csóka büszkélkedett a nyelvtudásával.

A madarak ugyan mindent megtettek, hogy a hivatalos átadón elvigyék a show-t, ám a kisgyerekes családok valószínűleg hosszú percekre le fognak majd ragadni az új röpdék mellett kialakított méhecskés játszótéren, ahol gigantikus méretű beporzó rovarok, kaptárbújócska és egy minitanösvény várja a mindenre elszánt csemetéket.

A gyerek igényeire szemmel láthatóan szőnyegbombázással mentek rá, mert a színes méhecskék közelében fából készült jókora fakitermelő traktor is kelleti magát, így amelyik kiskorú nem talál ott magának valami szórakoztatót, az menthetetlenül konzolfüggő.

Az imént felsorolt fejlesztések közé tartozik egy új kifutó is, amelynek lakójának megpillantásához kell egy kis szerencse is. Itt él az vadmacska, akit tavaly ősszel találtak mindössze három hetesen a Börzsönyben. Az egyedül kóborló, kimerült és kiszáradt kis kandúr végül – a vadmacska fajmegőrzési programban résztvevő – Budakeszi Vadasparkhoz került, ahol az egyik munkatárs vette szó szerint a szárnyai alá, és etette három óránként. A március végére időzített bemutatóra már szépen felcseperedett a Mica névre keresztelt cica, bár először meg volt szeppenve a meghívott vendégektől, a gondozója unszolására, meg persze néhány finom falatért, kijött az kuckójából, és azzal a lendülettel be is mutatott pár trükköt.

A kamaszkorban lévő vadmacska szelídsége és rögtönzött produkciója mögött egyébként elképesztő mennyiségű munka van, ami a vadaspark elhivatott munkatársainak köszönhető. Itt jutalomfalatokkal, türelemmel és játékkal érik el, hogy az állatok ne unatkozzanak, és adott esetben együttműködjenek, így fordulhat elő, hogy nem kell elkábítani a hiúzt egy oltás kedvéért, mert oda tudják hívni és tartani a kerítés mellé, amíg a doki a túloldalról tevékenykedik.

Kifelé menet még megnéztük még a bejárat mellé felhúzott új, hatalmas fedett teret, amely egyrészt fedett pihenő- és étkezőterületként szolgál, másrészt környezeti nevelési programok minőségi helyszíne lesz. A parkoló felé ballagva nem bírtuk nem észrevenni a vadaspark következő nagyobb fejlesztését, ami egy – hivatalos nevén – kerti vasút lesz.

A pálya alapozását és lerakását jelenleg is javában csinálják, így úgy fest a bejárat környéke, mint egy óriásgyerek terepasztala. Ha minden jól megy, a nyár folyamán fogják átadni az aprónépnek szánt vonatocskát és pályáját.

AZ MTSZ-SZEL KÖZÖSEN VALÓSULT MEG

A cikkben is felsorolt fejlesztések forrása egy, a projektgazda Magyar Természetjáró Szövetség és a Vadasparkot fenntartó Pilisi Parkerdő Zrt. konzorciumi együttműködésével megvalósult pályázat. A „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” (VEKOP-4.1.1.-15-2017-00007.) projekt Vadasparkot érintő része közel 120 millió forint értékű. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről ide kattintva érhető el.

Cikkajánló