Gyönyörű fotóalbum készült a Kiskunságról

Folyók gyermeke, a Kiskunság címmel adott ki könyvet Daróczi Csaba természetfotós saját képeivel és szövegeivel.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Daróczi Csaba
2018. november 21.

Folyók gyermeke, a Kiskunság címmel adott ki könyvet Daróczi Csaba természetfotós saját képeivel és szövegeivel.

„Ma reggel 9.00-kor megérkezett a GYERMEK. Nettó súlya 2,7 tonna, hossza 5 méter. Nekem így is szép!” - így fogadta Daróczi Csaba a nyomdából megérkező, első képes albumának példányait.

 


Csaba 1994 óta lakik a Duna-Tisza közben található Soltvadkerten, azóta teljesen magával ragadta a Kiskunság változatos világa, folyamatosan járja és fotózza a környék homokbuckáit, szikes vidékeit, lápos területeit és élővilágát. Két éve mi is meglátogattuk Csabát, aki megmutatta a környéket, és mesélt arról, hogyan dolgozik, a vele készült videóinterjút ide kattintva nézheted meg.

 

Daróczi Csabának, aki a hazai természetfotózás egyik meghatározó alakja, már szinte védjegyévé vált ennek a tájnak és élővilágának képi megörökítése, amit teljesen egyedi és egy csak rá jellemző hangulatban teszi. Nem csoda, hogy már 5-6 éve fontolgatja ezeknek a fotóknak az albumba gyűjtését, de akkor még azt érezte, nincs elég képe hozzá. Egy évvel ezelőtt azonban nekiállt a képek válogatásának és egy saját kiadású album szerkesztésének. A több mint 200 oldalas képeskönyv 400 körüli fotójának kiválogatásánál elsősorban nem arra ügyelt, hogy mindenképpen a legjobb képek kerüljenek be, hanem hogy az egy oldalpárra kerülő képek harmonikus összképet adjanak. Még a kinyomtatás előtt két nappal is cserélt fotót, mert utolsó pillanatban sikerült olyan felvételt készítenie, ami az adott témához jobban passzolt, erősebbé téve így a végeredményt. A fotók melletti szövegek is mind Csaba személyes, Kiskunsághoz és fotózáshoz fűződő gondolatait írják le.

 


„Ebben a könyvben nem lesz szó arról, hogy milyen fotótechnikát használtam, hány órát ültem lesen hidegben-melegben, mennyiszer kellett visszamenni egy-egy területre, amíg a legjobb képet meg tudtam róla csinálni. Azt sem számoltam össze, hogy 25 év alatt hány ezer kilométert utaztam, és hány napkelte talált kinn már a terepen. Azt szeretném visszaadni képekkel és szavakkal, hogy milyen hangulata van egy-egy tájegységnek, számomra mitől szép és varázslatos vidék a Kiskunság. Érzéseket, hangulatokat próbálok átadni, olyanokat, amit a fotózás során átéltem. Ha ez sikerül, akkor remélhetőleg olyan érzésekkel csukja be az olvasó is a könyvet, mintha egy verses kötettel tenné ugyanezt.”

 

Az albumot Csaba négy blokkba tagolta, a Kiskunság négy teljesen más tájjelleggel és élővilággal rendelkező legfőbb élőhelytípusa szerint, ezek a homokhátság, a szikes puszták, a szikes tavak és a lápvidékek. Nagy számban találhatók légi fotók is a könyvben, de ezeknek  csak kis része készült drónnal, amit 2016 óta ő is használ. Zömmel azonban sárkányrepülőről fotózta azokat a területeket, ahova gyalog biztosan nem tudott volna eljutni, ezek azok a lápos, mocsaras területek, vagy szikes tavak, ahova egyébként se mehetett volna be, ahogy más se. A könyvhöz Máté Bence írt ajánlót, akihez nagyon régi barátság köti, és akivel rengeteget jártak együtt fotózni a Kiskunság gyönyörű vidékeire.

 

 

Daróczi Csaba a Kiskunságról egy filmet is készít, aminek trailerét már mi is bemutattuk korábbi cikkünkbe, de a teljes változatra még várnunk kell. Addig is az albumban csodálhatjuk meg hazánk e nagyon különleges vidékét, amit itt tudsz beszerezni.

 

Kapcsolódó cikkek:

Kihirdették a Nature Photograapher of the Year győzteseit

Rövidfilmeken Magyarország természeti szépségei

Kiderült ki lett az év magyar természetfotósa 2018-ban

 

Cikkajánló