Gyönyörű virágzó cseresznyefák várnak a Sakura-ünnepen

Sok éves hagyomány már az ELTE Füvészkertben, hogy megrendezik a japánok egyik legszebb tradicionális ünnepét, a Sakurát. A cseresznyefavirágzás elindult, már csak rátok vár, hogy megcsodáljátok.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
fuveszkert.org
2024. április 4.

Sok éves hagyomány már az ELTE Füvészkertben, hogy megrendezik a japánok egyik legszebb tradicionális ünnepét, a Sakurát. A cseresznyefavirágzás elindult, már csak rátok vár, hogy megcsodáljátok.

A cseresznyefa virágzása a legjobban várt esemény tavasszal Japánban, amikor mindenki lesi a Japán Meteorológiai Intézet előrejelzéseit, ugyanis a virágzás elég rövid ideig tart. De azért el lehet csípni, mert nem egyszerre virágoznak, fajtától is függ, de a földrajzi elhelyezkedésük sem mindegy, mivel délről északra haladva zajlik a virágzás.

Hazánkban az ELTE Füvészkertben is láthatunk virágzó cseresznyefákat, ahol immár sokadik éve rendezik meg a Sakura-ünnepet áprilisban, amikor a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, és gyönyörködhetnek a japán cseresznyefák virágzásában.

Idén április 6-7-én és 13-14-én várják az érdeklődőket.

A pompás cseresznyefák mellett a japán kultúrával kapcsolatos programok sokaságából is választhatnak a látogatók. Lesz többek közt japán nyelvóra, zene, harcművészeti bemutató, a játékos kedvűek kipróbálhatják a Go-t (táblajáték), Shogit (japán sakk), és a hagyományos japán virágrendezés művészetével, az ikebanával is megismerkedhetünk.

A sakura magyarul cseresznyevirágot jelent, ami Japán nemzeti jelképe. A japán cseresznyefákat csak szépségük miatt nemesítik, virágaik rózsaszín vagy fehér színűek, termést nem hoznak, csak meddő virágaik vannak. Japánban sok zenei, képzőművészeti és irodalmi mű témája a cseresznye virága. Akár mi is megpróbálhatunk írni róla egy haikut az ELTE Füvészkertjének Sakura-ünnepén, ahol egy haikuíró verseny is lesz, a legszebb verseket pedig bárki elolvashatja majd a kertben.

A részletes programot itt találjátok

Cikkajánló