Virágba borultak a cseresznyefák

A korán érkezett tavaszra a természet is reagált: a Blaha Lujza tér díszfái már virágba borultak, ez azonban nem biztos, hogy jó hír.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
2024. február 29.

A korán érkezett tavaszra a természet is reagált: a Blaha Lujza tér díszfái már virágba borultak, ez azonban nem biztos, hogy jó hír.

"Természetesen nem fogunk harakirit elkövetni azért, mert már elindult a második hanami ünnep (a japán cseresznyevirág-néző sokadalom) a Blahán, de mégiscsak elgondolkodtató, hogy ezeket a sorokat február 28-án írom, amikor még télnek kéne lennie, nem cseresznyevirágzásnak. Tavaly ugyanitt március 23-án észleltünk korai virágzást. A japán díszcseresznyék idehaza hagyományosan áprilisban borulnak virágdíszbe.” – osztotta meg Facbook oldalán Bardóczi Sándor a főváros főtájépítésze.

A jelenség sajnos nem túl örömteli, ugyanis ilyenkor még nem nagyon kéne virágoznia a cseresznyeféléknek, még akkor sem, ha ehhez hozzávesszük, hogy a térkövezett, szélvédett téren melegebb mikroklíma lehet az átlagosnál.

A korán érkezett tavasz ráadásul akkora lendülettel jött, hogy jó pár rekord is megdőlt az elmúlt napokban: február 27-én kerek 22 fokot mértek a keleti határ közelében található Körösszakálon, ami több, mint 2 fokkal múlja felül a korábbi rekordot, míg február 28-án Tatabányán mindössze 11,1 fokig hűlt a levegő éjszaka, ami szintén új országos csúcsnak számít.

A cseresznyékre visszatérve, mi is számos cikket írtunk a virágzásukról az elmúlt években, és össze is szedtük, hogy hol lehet megcsodálni ezt a látványos jelenséget, amit itt lehet elolvasni.



Cikkajánló