Gyülekeznek a telelő réti fülesbaglyok az Alföldön

Egyre többen vannak a réti fülesbaglyok a Kis-Sárréten. Telelésre gyülekeznek, és a jó hír, hogy az elkövetkező időszakban várhatóan tovább növekszik majd a számuk. 

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
123rf.com
2018. november 21.

Egyre többen vannak a réti fülesbaglyok a Kis-Sárréten. Telelésre gyülekeznek, és a jó hír, hogy az elkövetkező időszakban várhatóan tovább növekszik majd a számuk. 

A réti fülesbaglyok magyarországi állományának alakulása - a költő és a telelő példányok esetében egyaránt -, a rágcsálósűrűség függvénye. Ha sok a mezei pocok, akkor sok a réti fülesbagoly is - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság weblapján.

 

 

A nemzetipark-igazgatóság Kis-Sárrét részterületén idén esős volt a nyár eleje, így egyetlen réti fülesbagoly-költést sem tapasztaltak. A nyár vége és az ősz viszont hosszú szárazságot hozott, ezért a rágcsálók, különösen a mezei pockok is jelentősen elszaporodott. Ezzel összefüggésben néhány hete megjelentek a réti fülesbaglyok első telelő példányai is. November 20-ra számuk már elérte a 90-et, s az elkövetkező időszakban várhatóan tovább növekszik majd.

 

Legkedveltebb nappalozó- és éjszakázóhelyeik a zsombékoló mocsárrétek, erdőfelújítások és a gyomos, elhanyagolt parlagterületek. A Kis-Sárréten belül különösen Mezőgyán és Geszt községek határában figyeltünk meg népesebb csoportosulásokat. Döntően éjszaka vadásznak, de előfordul, hogy nappal is aktívak. A réti fülesbagoly (Asio flammeus) Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft egyedenként.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Baglyok, a szimpatikus ragadozók
Gyöngybagoly, az éjjeli őrszem

Cikkajánló