Ha ősz, akkor szarvasbőgés – Túrák országszerte

Az őszi időszak egyik legizgalmasabb jelensége a természetben tagadhatatlanul a szarvasbőgés. Összegyűjtöttük, hol kaphatsz ízelítőt szervezett túrákon a gímszarvasok nászából.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. szeptember 17.

Az őszi időszak egyik legizgalmasabb jelensége a természetben tagadhatatlanul a szarvasbőgés. Összegyűjtöttük, hol kaphatsz ízelítőt szervezett túrákon a gímszarvasok nászából.

1. Szarvasbőgéshallgató kisvasutazás

Az Északerdő Zrt. szeptember 18-án és 19-én indítja el a Pálházi Állami Erdei Vasúton a népszerű Szarvasbőgéshallgató vonatozást, egy héttel később pedig a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton indul el a Vadászkürt Expressz.

Előbbihez társul trófeabemutató, az érdeklődők láthatnak vérebeket és terítéket, és vadételeket is kóstolhatnak. Mindkét napon 17.30-kor indul a különvonat Pálházáról, és a program 22 óráig tart.

A Vadászkürt Expressz úti célja Garadna lesz. Szeptember 26-án, szombaton 13.30-kor és 15.40-kor indulnak a különvonatok Miskolc-Dorottya utcáról. A túrán résztvevők ismerkedhetnek a vadgazdálkodás rejtelmeivel és szintén lesz vadételkóstolás is. Ha szeretnél jelentkezni, a kisvasut@eszakerdo.hu e-mail-címre kell írnod.

A Bezina-völgyi Erdei Vasúton szeptember 19-én 17 órától vehetsz részt szakmai előadással egybekötött szarvasbőgéshallgató programon, amit egy rövid esti túrával spékelnek meg. A kisvonat Szobról indul, a visszaérkezés 20 órakor várható. Itt is kérnek előzetes regisztrációt, amit ide kattintva tehetsz meg.

A Kaszói Állami Erdei Vasút több alkalommal is szarvasbőgéses vonatozásra invitálja az érdeklődőket: szeptember 17-től 19-ig, illetve a 24-től 26-ig tartó hétvégéken mindennap 18 órakor indul a kisvasút Kaszóról. Részletek itt.

2. Szarvasbőgés a Kis-Sárréten

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság harmadik alkalommal szervez szarvasbőgéses túrát, idén szeptember 18-án, pénteken, 17 órai kezdettel. A program külön is érdekes, mert madármegfigyeléssel kezdődik a Begécsi-halastavakon, ahol jó időben népes madárcsapatokban lehet gyönyörködni. Maga a bőgés általában este 7 óra körül veszi kezdetét.

„A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság megfigyelőtornyából szerencsés esetben megpillanthatjuk, ahogy a kiterjedt nádasokban, kisebb vízfoltokon megjelennek a szarvascsapatok. Sötétedés után is hallhatunk még bőgést, ezért a túra egészen 22.00 óráig tart” – írják.

A találkozó Biharugrán, a Földesi-telepen lesz. A részvétel ingyenes, jelentkezni Biró István tájegységi csoportvezetőnél lehet a +36 30 475 1785-ös telefonszámon.

3. Túra a Pilisi Parkerdővel

A Parkerdő négy erdészete idén is szakvezetéses szarvasbőgéshallgató túrákat szervez a Budapest környéki erdőkben, ami elsősorban azok számára lesz izgalmas, akik szeretik az érdekességeket, és tényleg mindenre kíváncsiak a szarvasok nászával kapcsolatban. A Parkerdő arra kér mindenkit, hogy az állatok nyugalma érdekében csak vezetett túrákon ismerkedjenek a szarvasbőgéssel, ne egyénileg – és ehhez remek opociókat is ajánlanak. A Budapesti Erdészet, a Visegrádi Erdészet, a Valkói Erdészet és a Gödöllői Erdészet programjainak részleteiről ide kattintva tájékozódhatsz.

4. Az éjszaka hangjai az Aggteleki Nemzeti Parkban

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetéses szarvasbőgéstúráin szeptember 18-án, 19-én, 25-én és 26-án vehetsz részt. A program Jósvafőről, a Kúria Oktatóközpont és Lovasbázisról indul, mindössze 2 kilométeres sétát foglal magában, és 18 órától 20 óráig tart. A résztvevők száma maximum 30 fő. Előzetesen bejelentkezni itt is kötelező (+36 48 503 000, illetve naturinform.anp@gmail.com).


Cikkajánló