Hallottál már erről a fura nevű madárról, ami most Magyarországon is felbukkant?

Itthon nagyon ritkán lehet vele találkozni, 1947 óta mindössze tízszer látták.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2023. szeptember 15.

Itthon nagyon ritkán lehet vele találkozni, 1947 óta mindössze tízszer látták.

Hódmezővásárhely határában, a Csomorkányi-legelőn bukkant fel a kalandrapacsirta nevet viselő madárfaj – számol be róla a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. A tíz alkalomból négyszer, 1999-ben, 2006-ban, 2014-ben és idén itt, a környéken bukkant fel. Most a marhák által legeltetett gyep melletti földúton látták, amint időnként fel-felugrándozik, majd beszáll a magasabb fűbe, végül pedig a szarvasmarhák közé.

Mit kell tudni az érdekes nevű madárról? Először is, hogy nagyobb, mint egy mezei pacsirta (hossza kb. 18 cm, tömege 44 g-tól 73 g-ig terjedhet, szárnyfesztávolsága 34-42 cm), a csőre vastag, és fekete mintázat díszíti a nyaka alsó részét. Szeptemberben kezd vonulni, valószínűleg a megfigyelt példány is ilyen első vonuló lehet. Románia délkeleti részén, Törökországban, Kazahsztánban és Oroszország ázsiai részein költ. Magashegységekben nem; síkvidéki sztyeppeken, szárazabb klímájú területeken, szántóföldeken fordul elő.

Költeni évente kétszer szokott. A tojó egyszerre 4-7 tojást rak egy talajmélyedésbe, és ő költ ki, az etetésben azonban mindkét szülő szerepet vállal. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Cikkajánló