Hamar megérkezett az első gatyás ölyv

Feltehetően az ínség indította el korai útjára a Dévaványa térségében megfigyelt telelő szárnyast.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park
2022. szeptember 26.

Feltehetően az ínség indította el korai útjára a Dévaványa térségében megfigyelt telelő szárnyast.

A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai különösen korán, szeptember első napjaiban figyeltek fel a hazánkba csak októberben megjelenő madárra – olvasható a nemzeti park oldalán. A négy alfajjal rendelkező gatyás ölyv (Buteo lagopus) Észak-Amerika és Eurázsia tundráin és erdős tundráin fészkel. A vén kontinensen a törzsalak (B. lagopus lagopus) fordul elő, hazákban pedig skandináviai – főként finn- és svédországi, kisebb számban norvégiai – madarak vendégeskednek jellemzően október és március között.

Az egerészölyveknél kicsit nagyobb testű madarat a szakembereknek sem nem egyszerű beazonosítani: még az azonos nemű példányok is eltérő színezetűek lehetnek. Némelyik világosabb, mások sötétebb tollazatúak, de az állat tollas csüdje mindenképp árulkodó. Legegyszerűbben a kormánytollak felső részén található fehér faroksávjuk alapján lehet őket felismerni.

A nálunk telelők elsősorban mezei pockokat vadásznak, ebből kifolyólag leggyakrabban szántóföldek, rétek és legelők közelében pillanthatjuk meg őket.

Őszi érkezésük elsősorban attól függ, hogy a költőterületükön milyen a táplálékbázis. Ez a korai példány valószínűleg olyan helyről jött, ahol most nagyon kevés a táplálék.

Az elmúlt hónapok szárazsága kedvezett az üregekben költő rágcsálóknak, ezért elképzelhető, hogy Dévaványa térségében hamarosan megnövekszik a mezei pockok és güzüegerek állománya. Ez a bőség akár áprilisig is marasztalhatja a téli vendégeket. Dévaványa környékén az átlagos években mintegy 50 gatyás ölyv telel.

A gatyás ölyv a védett állatfajok közé tartozik Magyarországon.

Természetvédelmi értéke 50 000 forint egyedenként.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján is szerepel – besorolása LC (Least Concern), azaz „legkevésbé aggasztó helyzetű”.

Cikkajánló