Hamarosan kiderülhet él-e vadmacska a Kiskunságban

Öt vadkamerát helyeztek ki a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, hogy kiderítsék: valóban élnek-e vadmacskák a térségben.

Szerző:
TM
2020. február 11.

Öt vadkamerát helyeztek ki a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, hogy kiderítsék: valóban élnek-e vadmacskák a térségben.

A nemzetiparkos szakemberek három vadkamerát tettek ki a Kolon-tónál és kettőt a Tőserdőben, hogy vadmacska jelenlétére gyűjtsenek bizonyítékot. A kamerák olyan élőhelyekre kerültek ki, ahol potenciálisan előfordulhat ez a kisméretű ragadozó – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapján. A szőrminták gyűjtésére a kamerák elé dörgölőzőfákat is elhelyeztek.

A kihelyezett kamerákat néhány hét után nézik meg a szakemberek, és kíváncsian várják, milyen fajokat kapnak majd lencsevégre, lesz-e köztük vadmacska. Jó tudni, hogy ez a faj hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Vadmacska

Magyarország emlősfaunájának egyik legritkábban lencsevégre kapható, megjelenése miatt házi kedvencként tartott rokonával nagyon könnyen összetéveszthető, rejtőzködő életmódú képviselője Európa-szerte előfordul, populációi azonban számos országban, így hazánkban is fogyatkoznak. A kiváló vadász hírében álló macskaféle jövője veszélyben forog, helyzete mégsem reménytelen. Ha még többet szeretnél megtudni a vadmacskáról, kattints ide.

Az országban eddig már több helyen sikerült kamerafelvételek alapján kimutatni a vadmacskák jelenlétét, valamint szőrmintákat is tudtak a szakemberek gyűjteni. Nem egyszerű ugyanis a vadmacska-populáció felmérése, mivel ez a macskaféle könnyen összekeverhető a cirmos házi macskával. A külső morfológiai jegyek sem mindig adnak biztos eredményt. A szőrmintából genetikai vizsgálattal egyértelmű eredményt lehet kapni, de az elpusztult egyedek testhossz-bélhossz aránya is egy olyan morfológiai bélyeg, amely alapján biztosan beazonosítható, vadmacska-e az adott példány. A Turista Magazin következő, márciusi számában még több érdekességet olvashatsz erről a rejtőzködő életmódú macskaféléről.

Forrás: knp.hu


Cikkajánló