Nem egyszerű felmérni a vadmacska-populációt

Ettől az évtől élve fogó csapdákkal próbálkoznak Gemencen, hogy felmérhessék a vadmacskaállományt. A befogott példányokról méretet vesznek, amit lehetőleg minél gyorsabban kell megoldani.

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
123rf.com
Kovács Attila
2019. március 21.

Ettől az évtől élve fogó csapdákkal próbálkoznak Gemencen, hogy felmérhessék a vadmacskaállományt. A befogott példányokról méretet vesznek, amit lehetőleg minél gyorsabban kell megoldani.

Eltűnőben van Gemenc vadmacska-populációja - írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-posztjában. A faj elterjedése az elmúlt évtizedekben keletre tolódott, a Dunántúl jelentős részéről eltűnt.
A csökkenés oka az is, hogy az 55-ös főúton, illetve a vasútnál sokszor elütik az állatokat. A szakemberek szerint félő, hogy tiszta vonalú európai vadmacska már nem is fordul elő a környéken, hiszen az épített környezet kiterjedt, sok a házi macska, azok pedig párosodhatnak a vadmacskákkal.

 

 

A vadmacska
Magyarország emlősfaunájának egyik legritkábban lencsevégre kapható, megjelenése miatt házi kedvencként tartott rokonával nagyon könnyen összetéveszthető, rejtőzködő életmódú képviselője Európa-szerte előfordul, populációi azonban számos országban, így hazánkban is fogyatkoznak. A kiváló vadász hírében álló macskaféle jövője veszélyben forog, helyzete mégsem reménytelen. Ha még többet szeretnél megtudni a vadmacskáról, kattints ide.

 A felmérés 2018 őszén indult, célja, hogy információt kapjanak a Gemencen élő macskafélék jellegéről, számáról, a tényleges tiszta vonalú európai vadmacska pontos élőhely-viszonyairól és a populációjának létszámáról. 2019 januárjától élve fogó csapdákkal is próbálkoznak, ami azért szükséges, hogy szőr- és esetleg ürülékmintákhoz jussanak.

 

„Eddig két alkalommal sikerült ismert előfordulási helyeiken vadmacskát befogni és mintát venni. A tényleges, genetikailag tiszta faj jelenlétét csak a vizsgálatok után tudjuk meg biztosra. A genetikai vizsgálatokat a Kaposvári Egyetem végzi majd. Az élve befogott példányokról méreteket veszünk, mint testtömeg, testhossz, farokhossz. Ez meglehetősen nehéz feladat a vadságuk miatt - és éppen ebből kifolyólag - fogva tartásukat a fellépő stressz miatt a minimálisra (max. fél óra) kell csökkentenünk” - írja a nemzetipark-igazgatóság.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Puha léptekkel a beolvadás útján - A vadmacska

Cukiság a vadonban

Vadmacskát fogtak az erdészek a Pilisben

Cikkajánló