Hamarosan megnyitja kapuit a tatai Esterházy-kastély

A Tata központjában, a vár és az Öreg-tó szomszédságában álló, késő barokk Esterházy-kastély az elmúlt években kívül-belül megújult, és a tervek szerint május 26-tól tárt kapukkal várja a látogatókat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Francz Ilona
Forrás:
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
2021. május 13.

A Tata központjában, a vár és az Öreg-tó szomszédságában álló, késő barokk Esterházy-kastély az elmúlt években kívül-belül megújult, és a tervek szerint május 26-tól tárt kapukkal várja a látogatókat.

A tatai Esterházy-kastély 1751 és 1806 között épült, és ahogy sok minden mást is Tatán, ezt az épületet is Fellner Jakab tervezte. A kastély 1945-ig az Esterházy család birtokában volt, majd 1999-ig az épületben pszichiátriai intézet működött. Aztán jó pár évig üresen állt, és egyre rosszabb állapotba került. Felújítása 2018-ban kezdődött meg, és ahogy az a Nemzeti Örökségvédelmi Nonprofit Kft. oldalán olvasható, a megszépült kastély május 26-tól nyitja meg kapuit.

A látogatókat a Béke-szigete elnevezésű, élményalapú tárlattal várják majd. A kastély korhűen berendezett szobáiban és kiállítótereiben többek között megismerhetjük a kastély építéstörténetét, illetve az Esterházy család históriáját.

Természetesen szó lesz a kastély falai között zajlott, nevezetes diplomáciai eseményről, illetve uralkodói látogatásokról. A kastélyban többek között I. Ferenc, Ferenc József, II. Vilmos német császár és IV. Károly is látogatást tett, de a szabadságharc idején itt tartott haditanácsot Görgey Artúr.

A tárlatvezetés során a látogatók bejárják a könyvtárszobát, a grófi és a grófnői lakosztályokat, a gyerekek játszószobáit, sőt a kastély épen megmaradt két fürdőszobáját. A kastélyhoz egyébként kocsiszín és istállók is tartoztak, sőt saját színháza is volt. A helyreállított kastélykápolnát is meg lehet majd nézni, ahol ma is látható az eredeti, 200 éves oltár.

A kastély főépülete, díszudvara és parkja a kiállítások mellett rendezvényhelyszínként is funkcionál majd, és az épületben egy elegáns kávézót is kialakítottak.

A kastély keddtől-vasárnapig, 10-től 18 óráig látogatható. A kiállítások bejárására tárlatvezetéssel lesz lehetőség, amelyek minden egész órában indulnak majd.

További hasznos információk és érdekességek az Esterházy-kastély közösségi oldalán.

Cikkajánló