Hamarosan megszaporodnak a kígyászölyvek a Dél-Alföldön

Augusztus második felében és szeptember elején a legintenzívebb a vonulás, ilyenkor sok kígyászölyv táplálkozik a pusztákon.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. augusztus 14.

Augusztus második felében és szeptember elején a legintenzívebb a vonulás, ilyenkor sok kígyászölyv táplálkozik a pusztákon.

Idén július utolsó napjaiban bukkant fel az első kóborló példány a Kígyósi-pusztán, ami a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szerint késői időpontnak számít. Bár a kígyászölyv nem költ a Dél-Alföldön, az őszi és tavaszi vonuláskor szép számban találkozhatunk vele, esetenként pedig nyáron is felbukkan egy-egy kóborló, fiatal példány.

A magyarországi állomány 30-50 párra rúg, a madarak jellemzően hegyvidékek déli kitettségű oldalain fészelnek – írja a nemzetipark-igazgatóság a weboldalán. A most felbukkant egyedet a tollazata alapján tavalyi kelésűnek gondolják. A kígyászölyvek hároméves korukban lesznek ivarérettek, előtte viszont nagy területeken kóborolnak. Legszívesebben vízisiklóval táplálkoznak. Reggel indulnak vadászni, amikor a siklók még nem olyan fürgék.

Hamarosan egyre több példányt lehet majd megfigyelni a dél-alföldi pusztákon, ahogy táplálékra vadásznak. Éjszaka fák csúcsán pihennek a nyugodtabb pusztarészeken. Szeptember végén, október elején indulnak útnak Afrikába.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló