Harc több száz befalazott denevérért

A falakban telelő rőt koraidenevérekkel együtt szigeteltek le egy esztergomi általános iskolát. Becslések szerint több száz, vagy akár több ezer állat is bennrekedhetett, a megmentésük a remények szerint már nem várat sokáig magára.

Szerző:
szeretgom.hu/TM
Fotó:
Shuttersock.com/szeretgom.hu
2016. január 18.

A falakban telelő rőt koraidenevérekkel együtt szigeteltek le egy esztergomi általános iskolát. Becslések szerint több száz, vagy akár több ezer állat is bennrekedhetett, a megmentésük a remények szerint már nem várat sokáig magára.

Egy pályázat keretében újult meg az esztergomi József Attila Általános Iskola. Sor került a nyílászárók cseréjére, és modernizálták a hőszigetelést is, a falak közti résekben, mélyedésekben azonban még a rekonstrukció előtt denevérek húzódtak meg, akik így csapdába estek. 

 

 

A rőt koraidenevér (Nyctalus noctula)
A legjobban urbanizálódott, és a hazánkban leggyakoribb denevérfaj. Erdős területeken és településeken egyaránt megtalálható, tömegesen fordul elő paneltechnológiával épített lakótelepeken is. Testhossza 6,9-8,2 centiméter, magassága 4,5-5,5 centiméter, testtömege pedig 15-40 gramm. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Az állatok kifelé nem tudnak szabadulni, befelé viszont néhányan - a meleg miatt a téli hibernáltságból felébredve - utat találnak maguknak, így naponta újabb és újabb egyedek bukkannak fel a folyosókon. Idáig 64 denevért sikerült megmenteni, 39 viszont elpusztult. A védett állatok befogását, illetve a tetemek eltakarítását javarészt Márton András madármentő végzi. Ha nem intézkednek hamarosan, a denevérek nem tudnak majd kiszabadulni a falakból, így rengeteg döglött állat halmozódhat fel, ami fertőzésveszéllyel is járhat.

 

Az iskolában rekedt populáció nagyobb hányada felnőtt nőstény, ráadásul ezek mindegyike várandós, mivel a denevéreknél a párzási időszak a tél kezdete előtt zajlik, viszont a megtermékenyített pete pár osztódás után megáll, a magzat fejlődése csak a tavaszi ébredés után indul be, amikor a táplálékbőség lehetővé teszi az embrió megfelelő fejlődését - írja a szeretgom.hu.

 


Az életben maradt állatok most a Márton András kertjében kialakított madármentő állomáson vannak, aki a családja segítségével gondozza őket. Innen hamarosan valószínűleg egy állatkertbe kerülnek a denevérek. A madármentő egyébként nem örül az intézkedésnek: attól tart, hogy az állatkertnek nem lesz kapacitása a denevérek ellátására.  

 

Mindenképp szükséges az engedély
A védett állatokat érintő épületmunkák alapvetően természetvédelmi hatósági engedélyeztetést is igényelnek - írja a honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) . Az ilyen jellegű munkálatok sokszor érintik fecskék, baglyok, verebek és denevérek élőhelyeit, melyek száma fogyatkozóban van. Pedig ezek az állatok jó szolgálatot tesznek nekünk: a szúnyogok, a kártevőrovarok és a rágcsálók fő ellenségei.

Mindez megelőzhető lett volna, ha a felújítás előtt értesítik az illetékes hatóságokat, akik felmérik az állományt, és vagy biztonságos helyre szállítják a denevéreket, vagy eleve beépítik a denevérkijáratokat a megfelelő helyekre - nyilatkozta Márton András. A probléma miatt ma délelőttre egy válságstábot is összehívtak, de a megbeszélésen végül csak ő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai jelentek meg, így nem jutottak eredményre. Bár az önkormányzat támogatná a denevérek védelmét, ehhez meg kellene várni a hatósági határozatot, így még hetekig is elhúzódhat, mire tényleges intézkedésre kerülhet sor. A denevérek pedig napról napra fogyatkoznak.

 

A sürgető helyzetet felismerve végül ma délután az intézményfenntartó központ ajánlott megoldást: Márton András tájékoztatása szerint úgy döntöttek, nem várnak a határozatra, és azt ígérték, már holnap elkezdik a denevérkijárók kiépítését.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A denevérek is téli álmot alszanak

MME panelprogram

Cikkajánló