Harmadszor is a magyar fiú lett a világ legjobb ifjú természetfotósa

Koncz-Bisztricz Tamás ismét első helyen végzett a fiatalok között az orosz szervezésű nemzetközi Arany Teknős pályázaton, sőt, a felnőtt kategóriákban is lett magyar győztes, és idén is tucatnyi hazai fotós képe került be a finalisták közé. Mutatjuk a magyarok sikereit és a pályázat legjobb fotóit.

Koncz-Bisztricz Tamás ismét első helyen végzett a fiatalok között az orosz szervezésű nemzetközi Arany Teknős pályázaton, sőt, a felnőtt kategóriákban is lett magyar győztes, és idén is tucatnyi hazai fotós képe került be a finalisták közé. Mutatjuk a magyarok sikereit és a pályázat legjobb fotóit.

Idén 15. alkalommal adtak át díjakat a világ egyik legnívósabb természetfotós pályázatán, az orosz szervezésű Golden Turtle, azaz Arany Teknős pályázaton, amelynek történetében a magyar indulók eddig is szép eredményeket értek el. 2019-ben például a verseny abszolút győztese a felnőtteknél Daróczi Csaba lett, az ifjúsági kategóriát pedig akkor nyerte meg először Koncz-Bisztricz Tamás. Úgy tűnik, Tomi helyet bérelt a dobogó felső fokára, egészen addig, amíg kora megengedi, hogy a fiatalok kategóriájában induljon, de a tehetséges fiú idei szerepléséről picit később. Most nézzük, ki az a magyar hölgy, aki a felnőttek között kategóriát nyert. Nem más, mint Szabó Irma, aki ezzel a gyönyörű leánykökörcsines képével lett győztes a Növények varázsa kategóriában.

A kora tavasszal nyíló virágot Irma a pilisi Stázsa-hegyen fotózta napnyugtakor. Bár a kép multiexpozícióval készült, mégis egyszerűnek tűnik a mai kor követelményeinek megfelelni kívánó, sok, újszerű hatást célzó technikás kép mellett. De úgy látszik, hogy egyszerűségében rejlett a nagyszerűsége, hiszen egy szép virágfotó, egy jól eltalált minimalista színharmónia is el tudja varázsolni a nemzetközi zsűrit és a nézőket, ugyanis több orosz fotós is odament gratulálni Irmának a pályázat átadója után, mondva, ez a kedvenc képük a mezőnyből. A mezőny pedig idén is erős volt, több mint 10000 fotó érkezett be a világ minden tájáról. Érdekesség, hogy Irma egyedüli külföldiként vett részt szintén természetfotós férjével, Szabó Géza Attilával a moszkvai új Tretyakov Galériában tartott átadón, ahol több ezer négyzetméteren állították ki az idei 182 finalista képet a korábbi évek legjobbjaival együtt. Irmának még két gyönyörű fotója került a finalisták közé, és így a falra is. Az egyik ez a namíbiai sivatagban készült tájkép, amely egy váratlan meglepetéssel ajándékozta meg készítőjét, ugyanis csak a képek feldolgozásánál vette észre Irma, hogy nemcsak a varázslatos fényben úszó formákat sikerült művészien megörökítenie, hanem a homokban egy magányosan bandukoló nyársas antilopot is.

A harmadik kiállított fotóján pedig egy kuvik suhan el zsákmányával az esti fényekben.

Férjének, Szabó Géza Attilának idén egy alkotásával sikerült a finalisták közé kerülnie, mégpedig ezzel a télen készült őzes fotójával.

Mielőtt folytatnánk a felnőtteket, nézzük a fiatalok mezőnyét. A pályázaton két kategória van számukra, a 12 év alattiak a Természet a gyermekek szemével kategóriában, a 13-17 évesek pedig a Természet a fiatalok szemével kategóriában indulhatnak. Az idősebb korosztályban idén bravúrosan szerepeltek a magyarok, ugyanis a hét finalista képből öt fotó két fiatal hazai fotós munkája. Az egyikük a már említett Koncz-Bisztricz Tamás, akitől a tavalyi évhez hasonlóan három alkotást emelt ki a legjobbak közé a zsűri, és az első két helyet be is zsebelte, így ő lett idén is a legjobb ifjú természetfotós a pályázaton.

Tomi nagyon szereti a téli évszakot, a fehér, havas tájakat, amely mostani alkotásain is látszik. Az első helyezett, drónnal készült felvételén egy izgalmas kompozíciót láthatunk, amelyen a kontrasztot a befagyott havas vízfelszín és a hattyúk fehér színe, valamint a lihogó sötét színe adja.

Második helyezett képe már nyomokban színt is tartalmaz, amelyen egy tüskés bokron pihenő vörös vércse látható. A vércse ezt a helyet szemelte ki magának vadászlesnek, Tomi pedig jó szokásához híven hason kúszva közelített témájához. A hóba lapulva figyelte, amint a vércse többször lecsap, majd visszatér a bokorra, közben természetesen jó pár képet is készített, a végeredmény pedig gyönyörű lett.

A fiatalok között a másik magyar finalista a 16 éves Kártyás Gergő, akinek két fotóját is kiemelték, viszont helyezést sajnos nem ért el, pedig két remek fotóról van szó. Képei kiváló kompozíciós készségről árulkodnak, amelyet ez a kacskaringós faágakat és cinegét ábrázoló fotó is mutat.

Gergő öt éve kezdett el fényképezni, természetfotózással 4 éve foglalkozik. Ez alatt az idő alatt rengeteg technikai fogással ismerkedett meg, és természetesen folyamatosan figyelte a fajok viselkedését, amely sokszor elengedhetetlen feltétele a jó természetfotónak. Nemzetközi pályázatokra még csak nemrég kezdett el nevezni, az orosz Arany Teknősön is most indult először, így hatalmas bravúr, hogy egyből két fotójára is így felfigyeltek. Nézzük is meg másik, szintén fekete-fehér alkotását, amelyen izgalmas kompozícióban kapott lencsevégre egy tőkésréce-párt.

A Döröskén élő fiútól megkérdeztük, mit jelent számára a természetfotózás, és hogy melyek a kedvenc témái.

Számomra a természetfotózás egy nagyon jó kikapcsolódás, a különböző különleges fények és színek által létrehozott képek hatalmas inspirációt jelentenek nekem. Kedvenc témám pedig mindig éppen az, amelyre lehetőségem van. Tavasszal például jobban szeretek makrófotózni, illetve a nyíló virágokkal bíbelődni, míg télen az itt telelő madarakról tudok több képet készíteni.

Biztosak vagyunk benne, hogy még sok pályázaton találkozhatunk majd Gergő remek fotóival.

De térjünk vissza a felnőttekhez, hisz még hét magyar fotós remek munkái kerültek be a finalisták közé. Természetesen a sok éve pályázó és 2019-ben abszolút győztes Daróczi Csaba fotói is ott vannak a Tretyakov Galéria falán, sőt, egy második helyezésnek is örülhet. A dobogós helyezést elért zseniális fotóját már láthattuk idén néhány pályázaton. A levegőért kapkodó törpeharcsák látványa még mindig lenyűgöző és egyszerre sokkoló is.

De lássunk Csabától egy sokkal vidámabb, és a sok fekete-fehér kép után egy igazán színes fotót is. Körtánc című képén egy gyönyörű tölgy-pávaszem látható, amit egy éjszakai fotózás során örökített meg, amelyre egyik kutató ismerősét kísérte el.

Dobogós helyezést még egy magyarnak sikerült elérni. Litauszki Tibor két harmadik helyet is megcsípett, egyiket ezzel a hálás témájú jégmadaras fotójával, amely már több korábbi pályázat albumának borítóján is szerepelt. Jégvarázs című fotója 2016-ban a magyar szervezésű Varázslatos Magyarország fotópályázat albumát díszítette, de ami még ennél is nagyobb elismerés, hogy 2017-ben a világ legjobb madárfotóit felvonultató Bird Photographer of the Year pályázat albumának borítójára kerülhetett.

Kércz Tibornak három fotóját választották be a finalisták közé, az Állatportrék kategóriában ezzel a lenyűgöző sarki rókás képével remekelt, amelyet a Hornstrandir Természeti Rezervátumban készített.

Nézzük, ki lett a Golden Turtle pályázat abszolút győztese. Ebben a versenyben nem a kategóriagyőztesekből választják ki az Év Természetfotósát, hanem a versenyen a legjobban teljesítő pályázó kapja ezt a megtisztelő címet. Így lehet az, hogy 2021-ben egy olyan fotós lett az abszolút győztes, akinek egy első helyezése sem volt, viszont három kategóriában is a második lett. Idén a svéd Magnus Lundgren lett az Év Természetfotósa, aki víz alatti képeivel nyűgözte le a zsűrit. Az egyik egy elgondolkodtató felvétel, amely az Ember és természet kategóriában lett második.

A pályázat díjazott és finalista képei között akad pár nagy kedvencünk nem hazai fotósoktól is, most ezekből mutatunk párat. Kezdjük a sort egy igazán mókás képpel, amelyet az orosz Szergej Shanin készített. A víz alatt készült fotó egy kísérleti alkotás, az izgalmas képi hatást egy régi Helios 44M lencsével és hosszabbító gyűrűkkel érte el.

A következő fotó az Állatok a környezetükben kategóriában indult, pedig az Ember és természet kategóriában is megállta volna a helyét, hiszen az éjszakai pihenőhelyet kereső jegesmedve ezen az aprócska jégtáblán talált menedéket, amely egy megható szimbóluma Földünk rohamosan fogyatkozó jégtakarójának. A megérdemelten első helyezést elért fotót a lengyel Marek Jackowski készítette.

Még egy medvés kép, és itt is a jég kapott főszerepet, csak épp ezúttal nem a medve alatt, hanem rajta is van bőven. Ami még furább a kanadai Geoffrey Reynaud felvételén, hogy itt nem egy jegesmedve, hanem egy barna medve látható, amelyről azt tanultuk, hogy téli álmot alszik. Ez az álom igazából egy hibernálódás, viszont a képen is látható példány még decemberben is aktív volt a kanadai Cloway Nemzeti Parkban.

Megfigyelték, hogy bár mínusz 30 fok is lehet ilyenkor ezen a vidéken (ezért is tiszta jég a medve bundája), néhány patak a benne lévő meleg áramlatok miatt még ilyenkor sem fagy be. A lazacok ívása ezért egészen télig is elhúzódhat, így még ekkor is találhatnak maguknak táplálékot a medvék. A fotó kameracsapdával készült, az Új technológiák kategóriába pedig pont ilyen jellegű képeket vártak a szervezők.

Jól elkapott pillanat, amelyen egy sassal nézhetünk farkasszemet. A Srí Lankai-i Lalit Ekanayake fotóján egy szalagos vízisas látható, amelyen épp zsákmányát fogyasztja a Yala Nemzeti Parkban.

A következő fotót az orosz Valeria Zvereva készítette, amely egy gyönyörű kép a létezés misztériumáról. A képen egy apró ebihalat látunk, amely egy útmenti tócsában kezdi meg életét, sok emberi szem számára észrevétlenül.

Az idei pályázaton a következő magyar fotósok kerültek még be a finalisták közé: Potyó Imre, Kaszás Norbert, Szerencsi Gábor és Máté Bence, tőlük is láthattok még fotókat cikk végi galériánkban, amelyet az alábbi képre kattintva érhettek el. Ha pedig az összes finalista képre kíváncsiak vagytok, akkor látogassatok el a pályázat oldalára ide kattintva. Gratulálunk minden magyar fotósnak az remek képekhez, és reméljük, jövőre is hasonlóan szép eredményekről számolhatunk majd be.

Cikkajánló