Hármas magyar siker a világ legjobb asztrofotósa pályázaton

Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar asztrofotózás méltán sorolható a világ élvonalába. Idén három magyart is díjaztak a legnívósabb asztrofotós pályázaton, egyikük több képpel is bekerült a legjobbak közé. Mutatjuk az idei év legjobb asztrofotóit.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Astronomy Photographer of the Year
2022. szeptember 19.

Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar asztrofotózás méltán sorolható a világ élvonalába. Idén három magyart is díjaztak a legnívósabb asztrofotós pályázaton, egyikük több képpel is bekerült a legjobbak közé. Mutatjuk az idei év legjobb asztrofotóit.

A közmondás szerint három a magyar igazság, és ez az idén megrendezett Astronomy Photographer of the Year pályázaton meg is valósult. Három magyar asztrofotós képe végzett a 3. helyen, sőt, egyiküknek három fotója is a a legjobbak közé került. Ráadásként egy negyedik magyar fotós képét is megtaláljuk a pályázat legjobbjait felvonultató, úgynevezett „Shortlist” mezőnyben. Az idén 14. alkalommal megrendezett fotóverseny a világ asztrofotózásának legnívósabb eseménye, amelyet a Greenwichi Királyi Obszervatórium égisze alatt rendeznek meg minden évben. Számunkra pedig az is nagy büszkeség, hogy immár harmadik alkalommal magyar zsűritagja is van a pályázatnak, mégpedig Francsics László személyében, akinek holdfogyatkozásos képét választották meg a világ legjobb asztrofotójának 2019-ben.

A díjazott magyar fotók előtt nézzük meg, hogy idén melyik kép nyerte el leginkább a zsűri tetszését. 2022-ben a világ legjobb asztrofotója címet Gerald Rhemann kapta, ezért a lenyűgöző eseményt megörökítő fotójáért.

A képen a 2021-ben felfedezett C/2021 A1 jelzésű üstökös látható, amelyet Leonardként ismerünk. Sok asztrofotós számára ez az üstökös volt a tavalyi év fénypontja, így a Bolygók, üstökösök és aszteroidák kategóriába beérkezett fotók csaknem negyedén ez a jeges látogató szerepelt. Gerald Rhemann fotója azonban magasan kiemelkedett a többi közül, így egyértelmű volt, hogy ez a kép lett a kategória győztese. De hogy pontosan mi teszi különlegessé ezt a fotót, azt Francsics Lászlótól tudtuk meg:

„Gerald Rhemann üstökösfotója egyedi a világon. Saját automatizált távcsövet telepített Namíbiában, és onnan szinte korlátlan expozíciós ideje adatott meg a déli féltekén lencsevégre kapni bármilyen érdekes történést. Az üstökös életében pedig 2021. december 25-én történt egy ilyen, ami a déli féltekén kezdődött. A világ asztrofotósai közül Gerald Rhemannak volt a legjobb lehetősége arra, hogy nyomon kövesse mindezt, ami nem volt más, mint egy csóvaleszakadás. Egészen elképesztő minőségben tudta megörökíteni, a fotó pedig azért lett abszolút győztes, mert a minőségén túl a csillagászatban ritka módon egy pillanatot örökített meg, ellentétben az álló csillagködöket és periodikusan ismétlődő naprendszerbéli eseményeket megörökítő fotókkal. Egyébként ezért szoktak a nap- és holdfogyatkozásos képek is jól szerepelni az asztrofotós versenyeken.”

Bár Gerald Rhemann fotója mindent vitt, a Bolygók, üstökösök és aszteroidák az egyik kategória, amelynek magyar díjazottja is lett. Majzik Lionel Kozmikus rózsa című fotója Highly Commended elismerést kapott, azaz harmadik helyezést ért el.

Lionel fotója nagyon hasonlít az abszolút győztes fotóra abban, hogy ez a kép is egy csillagászati értelemben vett pillanatot örökít meg. Itt ugyanis egy olyan különleges „együttállást” láthatunk, amelyben a 4P/Faye elnevezésű üstökös épp elhalad az Orion csillagképben található Sh2-261 jelzésű emissziós ködösség előtt. A végeredmény pedig lenyűgöző, mintha egy vörös rózsát látnánk, amelynek virágát a ködösség, szárát pedig az üstökös adja.

A magyar díjazottak közül Majzik Lionel az, akinek még két fotóját emelték ki a mezőnyből. Az egyik szintén a Bolygók, üstökösök és aszteroidák kategóriában indult és itt jutott be a „Shortlistás” fotók közé. Az előzőek alapján már nem is meglepő, hogy Lionel is nevezett Leonard üstököst ábrázoló képet, ami nem kevésbé lenyűgöző mint az abszolút győztes fotó, és a legjobbak közé kerüléssel ezt a zsűri is elismerte.

Harmadik képe a Holdunk kategóriában jutott a „Shorlist” fotók közé, amellyel már találkozhattatok korábban az oldalunkon is, ugyanis ez az az ötletes pókos kép, amely 2021 augusztusában elnyerte a Magyar Asztrofotósok Egyesülete által indított Hónap képe díjat.

Nézzük tovább a többi magyar díjazottat. A Csillagok és ködök kategóriában lett harmadik helyezett Feltóti Péter gyönyörű színekben pompázó felvétele, amelyen a tőlünk kb. 7500 fényévnyi távolságban található Szív-köd látható, egészen pontosan annak a középső régiója. Ez egy hatalmas, főként hidrogéngázból álló csillagközi gázfelhő, melyben fiatal csillagok születnek. Ezeknek a forró csillagoknak az erős csillagszele kifelé fújja a környező anyagot, így barlangszerű üreges formát hoznak létre az anyaggázfelhőben.

A pályázatnak van egy fiatal asztrofotósokat díjazó kategóriája is, ebben lett harmadik helyezett Szabó Péter. Holdról készült elképesztően részletgazdag fotója megérdemelten kapta meg a Higly Commended elismerést.

A negyedik magyar fotós Hoszáng Péter, akinek képe még bekerült a legjobbak közé. A fotó 2021-ben a nyári napfordulón készült a lettországi Nagy-Ķemeri-mocsárban.. Éjfél után kezdtek megjelenni az égbolton az úgynevezett világító felhők, amely igazi mesevilágot varázsolt a lápból.

Kíváncsiak voltunk, hogy Francsics Lászlónak mely képek voltak a kedvencei a mezőnyből, és két képet emelt ki. Az egyik az Asztrotájképek kategória győztese, ami a maga végtelen egyszerűségével fogta meg őt.

A másik pedig a Napunk kategória győztese, amelyen központi égitestünk egyik napfoltjának napkorongon megtett útját láthatjuk egy év alatt. A kép készítője, Soumyadeep Mukherjee 365 napon át fotózta a Napot, és ennek a művészileg is izgalmas eredményét látjuk.

„Hatalmas munka, melynek végén egy csillagászatilag különleges látványt kaptunk, ahol a napfoltok vándorlását, eloszlását és így központi csillagunk életét lehet egyetlen fotón megtekinteni” - méltatja Francsics László ezt a rendkívüli képet.

Gratulálunk a magyar résztvevőknek, végül pedig mutatunk még pár ámulatba ejtő képet a pályázat díjazottjaiból, amelyet az alábbi képre kattintva nézhettek meg. Ha pedig az összes díjnyertes képre kíváncsiak vagytok, akkor azt ide kattintva nézhetitek meg.

Cikkajánló