Három tojás a rétisascsaládban

Egy háromtojásos rétisasfészek mindennapjaiba nyerhetsz bepillantást, ha meglesed a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található ártéri erdőben elhelyezett webkamera élő adását.

Szerző:
Filmdzsungel Stúdió
Fotó:
filmdzsungel.hu
2018. február 12.

Egy háromtojásos rétisasfészek mindennapjaiba nyerhetsz bepillantást, ha meglesed a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található ártéri erdőben elhelyezett webkamera élő adását.

 

Egy „online” fészek életének nyomon követése - tapasztalatból mondjuk - elég addiktív tud lenni, főleg, ha már tojáskorától kezdve „ismered” a kis fészeklakót, végignézed a kikelését, cseperedését, kirepülését. Erre most van a legjobb esélyed, például, ha a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság rétisasfészkébe kukkantasz be, ahol már három tojás díszeleg - többnyire valamelyik szülő alatt.


A tojó és a hím lelkiismeretesen váltja egymást, és olyankor, illetve a néha esedékes fészekrendezgetéskor lehet elcsípni a tojásokat. A rétisas fészekalja általában 1-3 tojásból áll, és 38-40 nap alatt kelnek ki a fiókák. A kirepüléshez még 70-90 nap kell, de további 30-40 napig a szüleik közelében maradnak a fiatal madarak.

 


A rétisasállomány a század közepén a folyószabályozás következtében ritkult meg, és 15 pár alá csökkent. A természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően mára már több mint 200 költőpár él hazánkban, a populáció pedig növekszik. Bár a faj védelmét a természetvédelmi törvény is biztosítja, az illegális mérgezés és a szigeteletlen elektromos távvezetékek még mindig tizedelik az állományt. A rétisas egyébként is érzékeny a zavarásra, így a fészek több száz méteres körzete decembertől júliusig teljes háborítatlanságot igényel. A rétisas (Haliaeetus albicilla) természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Furcsa testvérpár lakik az apaji fészekben

Óriásira nőtt a rétisasfióka

Áznak-fáznak a madarak

Családi ebéd a sasfészekben

Cikkajánló