Hírek

Hatalmas balatoni örvényt fotóztak az űrből

A jelenséget az Európai Űrügynökség egyik műholdja örökítette meg.

Szerző:
időkép.hu
Fotó:
Sentinel
2018. szeptember 6.

A jelenséget az Európai Űrügynökség egyik műholdja örökítette meg.

Talán kevéssé közismert, hogy az ESA (Európai Űrügynökség) két műholdjának, a Sentinel 2A és 2B felvételei ingyenesen és szabadon hozzáférhetők. A műholdpár felváltva, néhány naponta tér vissza és készít felvételeket a Föld ugyanazon pontjáról - olvasható az időkép.hu cikkében.

 

Infravörös felvétel a Balatonról és környékéről


Bár ezek a felvételek a 10 méteres felbontásukkal nem veszik fel részletességükben a versenyt a Google Earth helyenként 1 méter alatti felbontásával, segítségükkel mégis sokkal frissebb képeket böngészhetünk az űrből.
Nem véletlenül használják előszeretettel a mezőgazdaságban a Sentinel adatait - a látható tartományú fotók mellett ugyanis más hullámsávokból infravörös felvételek, Vegetációs Index, Nedvesség Index és számos egyéb, rendkívül hasznos adatokhoz juthatnak gazdák.


A friss képek böngészése szakmai szempontok mellett élmény szempontjából sem utolsó, a naptári nyár utolsó napján például az alábbi fotót küldte az eszköz a Balaton nyugati medencéjéről, melyen egy hatalmas örvény figyelhető meg Balatongyörök és Balatonkeresztúr között, de ez a jelenség megfigyelhető volt még a szeptember másodikán készült felvételen is.

 

Az augusztus végi felvételen jól látható a Balatonban kialakult hatalmas örvény

 

Aki szereti nézegetni a magasból a Balatont, az kattintson ide, ebben a cikkünkben ugyanis egy héliummal töltött ballonról készült képeken és videón gyönyörködhetünk a magyar tengerben.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Így néz ki a balatoni nyüzsgés radarképen

 

Cikkajánló