Határon átívelő turisztikai stratégia a láthatáron

Uniós támogatással határon átnyúló élményturizmus fejlesztési stratégiát dolgozhat ki horvátországi és balatoni területekre Kapronca és a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft., amelynek főbb eleme lesz egy kaproncai természettudományi- és technológiai parkról, valamint egy balatoni családbarát élményfürdőről szóló tanulmány elkészítése.

Szerző:
MTI.hu
Fotó:
Gulyás Attila
Civertan
Damir Jelic
2014. február 27.

Uniós támogatással határon átnyúló élményturizmus fejlesztési stratégiát dolgozhat ki horvátországi és balatoni területekre Kapronca és a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft., amelynek főbb eleme lesz egy kaproncai természettudományi- és technológiai parkról, valamint egy balatoni családbarát élményfürdőről szóló tanulmány elkészítése.

Erről a siófoki projektnyitó konferenciát követően számoltak be a Horvátország-Magyarország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében elnyert uniós támogatás kedvezményezettjei.
A tervek szerint a jövő év február végéig tartó projektben elnyert támogatás összege 146 032 euró, amelyen belül a magyar fél 69 406, a horvát partner pedig 76 626 eurónyi támogatásban részesült.
Maja Balasko a kaproncai önkormányzat képviselője elmondta, a projektet a 35 ezer lakosú településük kezdeményezte. Azt remélik, hogy megalapozhatja az érintett horvát térség további gazdasági fejlődését, megszabva a következő évtized fejlesztési irányát is.

Mint kifejtette, Kapronca idegenforgalma eléggé fejletlen, miközben számtalan kedvező turisztikai adottsággal bír. Az együttműködés során számítanak a Balatoni Integrációs Kft. széles körű tapasztalataira, szakmai segítségére, másfelől turistákként is számítanak a magyarokra.

 

 

zalakarosi élményfürdő (fotó: Civertan)

 

Molnár Gábor, a Balatoni Integrációs Kft. igazgatója az Élményturizmus fejlesztési stratégia című projekt bemutatásakor kitért arra is, hogy a munka része lesz annak felülvizsgálata, van-e helye "giga-tervek" megvalósításának a Balaton körül. Utalt arra, hogy az elmúlt években több nagyszabású terv is született - egyebek közt az SCD projektjei, vagy a Balatonring -, amelyek azonban meghiúsultak. Szólt arról is, hogy a határ menti együttműködés nemcsak néhány települést, hanem a szomszédos térségek egészét érinti.
A konferencián vendégként előadást tartó zalakarosi polgármester, Novák Ferenc (Fidesz) arról számolt be, hogy az orosz vendégeik összetartozó turisztikai régióként kezelik a térséget a megépült autópályáknak köszönhetően. A helyi tapasztalatok szerint egyre aktívabbak a turisták. Beszélt arról is, hogy "hihetetlen fellendülésben van a kerékpárturizmus", amely lehetőséggel Zalakaros a közeli magyar és horvát településekkel - köztük Kaproncával - karöltve él.

 


 

kaproncai pavilon (fotó: Damir Jelic)

 

Közös projektjeik révén már jelentős kerékpárút fejlesztések indultak be, amit folytatni kívánnak, csatlakozva a népszerű balatoni bringa-körúthoz is.
A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete. A kiemelt üdülőkörzetben három irodát működtet: Siófokon, Keszthelyen és Balatonfüreden, összesen 21 munkatársat foglalkoztatva. A társaság egyebek közt részt vesz a térség fejlesztési programjainak kidolgozásában, megvalósításában, a projekt-előkészítés és a fejlesztési koordináció folyamatában, a térség kutatásaiban, valamint pályázatokat készít, és az elnyert támogatások felhasználását irányítja, továbbá gazdasági-társadalmi információs rendszert működtet.

 


 

balatoni kerékpárút, háttérben a Badacsony (fotó: Gulyás Attila)

Cikkajánló