Hazai szurdoktúrák tavaszias vadonélménnyel

Talán a kikeleti időszak tartogatja a legizgalmasabb természeti élményeket: frissességet árasztó színpompa lepi el az erdőket és mezőket, csörgedező patakok és a megélénkült állatvilág hirdetik a természet megújulását. A tavasz felemelő hangulatát bárhol átélheted a szabadban, de ha igazán varázslatos impulzusokat keresel, akkor ezeket a vadregényes szurdoktúrákat ajánljuk a figyelmedbe, ahol nem csupán a völgykatlanok szépsége fog lenyűgözni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Dömsödi Áron / MTSZ (Kiemelt kép)
Forrás:
termeszetjaro.hu
2024. április 29.

Talán a kikeleti időszak tartogatja a legizgalmasabb természeti élményeket: frissességet árasztó színpompa lepi el az erdőket és mezőket, csörgedező patakok és a megélénkült állatvilág hirdetik a természet megújulását. A tavasz felemelő hangulatát bárhol átélheted a szabadban, de ha igazán varázslatos impulzusokat keresel, akkor ezeket a vadregényes szurdoktúrákat ajánljuk a figyelmedbe, ahol nem csupán a völgykatlanok szépsége fog lenyűgözni.

1. Mecseki varázs Óbánya és Kisújbánya környékén

Az Óbánya és Kisújbánya között húzódó, közel három kilométer hosszúságú Óbányai-völgy nem mindennapi látványosságokat ígér a kirándulók számára. A számtalan zúgó mellett olyan természeti csodák kápráztatnak minket, mint a Csepegő-szikla és a Ferde-vízesés. A hajdani üveghutákat és fazekasságot idéző falvak a Mecsek meseszép völgyeiben bújnak meg. Utunk egy része a hegysége egyik legszebb gerincútján vezet végig, melynek végén rábukkanunk a legendás Réka-vár romjaira is.

2. Bakonyi kaland - Ördög-árok

A kedvesen hullámzó bakonyi lankák meglepő módon több szurdokot rejtenek, mint hazánk bármely másik hegysége. A legnépszerűbb túraútvonalak az Alsó-Cuha-szurdokba, a Gaja-patak bakonynánai vagy fehérvárcsurgói völgyszakaszában vagy a Kőmosó-szurdokba vezetnek, azonban szűk, sziklafolyosós katlanélményt Bakonyoszloptól délre is találunk. Az Ördög-árok szűk, sziklás völgyében nyers mészkőfalak, mohos kőgörgetegek és biztosítással felszerelt sziklalépcsők teszik kalandossá az előrejutást , ahol leginkább a tavaszi patakáradások során elevenedik meg igazán a táj.


3. Mátrai ostrom a Csörgő-szurdokban

Rendkívül tagolt felszínen járjuk be a Nyugati-Mátra legérdekesebb részeit. A népszerű Ágasvárt keressük fel Mátrakeresztesről a Csörgő-patak völgyén át az Ágasvár turistaház érintésével. A Csörgő-patak mélyre vágódott völgye sűrű, zárt lomberdő otthona, ahol szeszélyes vízjárású patak bujkál a lekerekedett andezittömbök között. Felérve a vadregényes szorosból kimerészkedünk a panorámás Newton-sziklára, majd a turistaháztól kis kitérővel az Óvár bronzkori sáncai felé ereszkedünk vissza kiindulópontunkhoz. Tömény, látványos túra, a Nyugati-Mátra klasszikusa.


4. Szurdokok útján a Bükkben

Kalandos vonalvezetésű körtúránkon a Csondró-völgy szurdokán keresztül hatolunk be a bükki vadonba, hogy az Örvény- és a Látó-kövek kilátópontjairól nézzünk szerteszéjjel. Megtekintjük a szentléleki kolostorromot és az üdülőtelepet, aztán a Baróc-patak szurdokán át ereszkedünk vissza Mályinkára. A csobogó vízfolyások és szomjoltó karsztforrások mellett az emberi tevékenység nyomaival ismerkedünk, miközben elmerülünk a Bükk rengetegében. Épített kilátóhoz is lesz szerencsénk a Begyeleg tornya képében, valamint több, leülésre csábító erdei pihenőhelyen is lazulhatunk majd vándorlásunk során.

5. A Telekes-völgy környékének kincsei

A Szendrő feletti alacsony vonulatok meglepően nagyszerű túraterepet rejtenek: a Telekes-patak szurdokát és a Korlát-hegy hosszú hátának füves kilátópontjait. Mindkettő kárpáti hangulatot idéz. A túra egy bevezető etapból és a Telekes-patak szurdokát, illetve a felette húzódó, panorámás hegyhátat felfűző szakaszból épül fel. E meglepően összetett vidék a szomszédos Aggteleki-karszt vonásait tükrözi. A Rudabányai-hegység 300-400 m közötti magasságú kiemelkedései valódi hegyvidéki mészkőszurdokot rejtenek, hazánk egyik legvadabb völgyszakaszát.

6. Vad sziklaormok a Szádelői-völgyben

A sziklafogakkal és vad mészkőbordákkal keretezett Szádelői-szurdokvölgy váratlan „beszakadásként" hasít a Gömör-Tornai-karszt erdős fennsíkjainak lapos látványába. Az éppe ncsak a határ túloldalán, Szlovákiában húzódó, monumentális kanyon a benne futó aszfaltúton könnyen végigjárható, de aki a körtúrát választja, az alul- és felülnézetből is megcsodálhatja a festői sziklavilágot.

Még néhány tipp
Hazánkban még jó néhány izgalmas völgykatlant találunk, melyek a bennük zúgó patakok vagy a körülöttük magasodó sziklák miatt nyújtanak felejthetetlen látványt. Az Upponyi-hegység északkeleti részén megbújó Damassa-szakadék például egyedülálló sziklamonstrumokkal kápráztatják el a turistát, hasonlóan izgalmas felfedezést ígér a Páris-patak völgyének folyó vájta ősvilága.

Kevesen ismerik a mátrai Szakadás-árok vadont idéző környezetét. Rövidke, de annál izgalmasabb sétát tartogat a börzsönyi Honti-szakadék, illetve a vértesi Kő-völgy katlanja. A főváros közelében is találunk csöppnyi vadont. Az egyik ilyen kevésbé ismert hely a Budakeszi határában húzódó Mária-szurdok, de aki még nem járt a Holdvilág-árokban, azoknak mindenképpen a tavaszi időszakot ajánljuk az egyedülálló pilisi hely felfedezéséhez.

Cikkajánló