Hazai zarándokutakon önmagad felé - 2. rész

Az egyre népszerűbb külföldi utak mellett itthon is számos zarándokút közül választhatod ki azt, amelyikre leginkább felkészültnek érzed magad testileg és lelkileg egyaránt. Megmutatjuk a legszebb és legfontosabb magyarországi zarándoklatokat. 

Szerző:
TM
2018. május 26.

Az egyre népszerűbb külföldi utak mellett itthon is számos zarándokút közül választhatod ki azt, amelyikre leginkább felkészültnek érzed magad testileg és lelkileg egyaránt. Megmutatjuk a legszebb és legfontosabb magyarországi zarándoklatokat. 

1. Szent Márton-zarándokút

 

Kőszeg

 

A segítőkész szent a Savariában állomásozó római légió tribunusának fia volt, ezért nem meglepő, hogy már 15 évesen ő is katonának állt, ám hamar kitűnt társai közül a betegek és szegények iránti részvétével. Egy látomást követően el is hagyta a katonai pályát, és inkább téríteni kezdett. A tiszteletére te is végigjárhatod azt az utat, amelyet az Európa Tanács 2005-ben Szent Márton szülőhelyétől, Savariától, a mai Szombathelytől, Tours-ig (a püspökké választás helyszínéig) „Európai Kulturális Útvonallá” nyilvánított. Nyolc évvel később a zarándokút újra megszerezte a kiemelt minősítést. A magyarországi túra tervezésekor több útvonal (pl. északi, Szombathely és Pozsony között, déli, Szombathely és a szlovéniai Mártonhely közötti) közül választhatsz, ennek megfelelően többféle igazolójelvényt - 100 kilométer, 300 kilométer, 1000 kilométer - szerezhetsz. A szakaszokat bármilyen sorrendben, bármilyen irányban bejárhatod. A magyarországi útvonalak teljesítéséhez igazolófüzetet szerezhetsz be, de te is készíthetsz olyan igazolólapot, amelyen a pecséteket gyűjtöd.

 

Hasznos információk
Útvonal: Szombathely-Tours (2500 km). Az egyes szakaszokról részletesen a hivatalos weboldalon tájékozódhatsz. Naponta 15-20 km-t érdemes megtenned.
Az út fenntartója: Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa
Bővebb információ az útról: viasanctimartini.eu/hu
 

 

2. Pálos 70 zarándoklat

 

Klastrompuszta

 

Öt évvel ezelőtt gondoltak egyet a szervezők, és elhatározták, hogy más zarándoklatok, túrák tapasztalatai alapján megvalósítják a Pálos 70 Programot, amely célja és szándéka szerint alapvetően római katolikus és azon belül is - mint neve mutatja - pálos szellemiségű és pálos értékeket hordozó kezdeményezés, de nyitott más vallású és világnézetű résztvevők felé is. A Pálos 70 meghívás kíván lenni, találkozási lehetőségét másokkal, önmagaddal, a természettel és a természetfölöttivel. A Pálos 70 a gyalogos teljesítménytúra, a kirándulás és a zarándoklat sajátos ötvözete, amelynek útvonalai a budapesti Sziklatemplom és Márianosztra között vezetnek. A több évszázados pálos hagyomány szellemében zajló zarándoklatot - amely mindig a márianosztrai Magyarok Nagyasszonya Bazilika főbúcsújához illeszkedik - ne hagyd ki október első hétvégéjén (2016-ban, 2016. október 7-9.), mert a lelki feltöltődésen túl összesen nyolc szakasz közül választhatod ki a fizikai erőnlétednek, hangulatodnak megfelelőt. A budapesti Sziklatemplomtól Márianosztrára vezető 74 km-es zarándoklatot egy nap alatt is teljesítheted, de két és fél napra is bonthatod, illetve benevezhetsz négy rövidebb (40, 35, 22 és 20 km-es) útra is, sőt, a kifejezetten a gyermekes családoknak szóló 3,2 km-es gyermekzarándoklaton is részt vehetsz a teljes útvonal valamelyik, általad választott résztávjaként. Akik inkább énekszóval vagy közös imával töltenék a gyaloglást, azok a háromnapos zarándoklaton túl a vasárnapi, hagyományos búcsújáró zarándoklat 7 km-es távján indulhatnak, illetve részt vehetnek a pálos-jezsuita zarándoklat 20 kilométeres (éjszakai) vezetett programján. Akár a szombati vagy a két és fél napos zarándoklaton gyalogolsz, személyre szóló „Pálos 70”-kitűzőt és -oklevelet kapsz, amelyek mellé vezetőfüzet, útleírás, térkép is jár a főbb helyszínek leírásával és gondolatébresztő kérdésekkel, idézetekkel.

 

Hasznos információk
Útvonal: Budapest, Sziklatemplom-Márianosztra, Magyarok Nagyasszonya Bazilika (74 km). A túra egy, illetve egy-három napot vesz igénybe.
A zarándoklat szervezője: Magyar Pálos Rend, Mária Út Egyesület, LélekTúra Kör, Zarándok Turizmusért Nonprofit Kft.
Bővebb információ az útról: palos70.hu
 

 

3. Szent Benedek-zarándoklat

 

 Tihany

 

A mintegy 12 éves múltra visszatekintő zarándoklat neve is mutatja, hogy szorosan kötődik a magyar bencések szellemi hagyományához, de bárki csatlakozhat hozzá, aki vállalja, hogy végigjárja a Győrtől Pannonhalmán és Bakonybélen keresztül Tihanyig tartó utat. Egészen pontosan július 11-ére, Szent Benedek ünnepére ér az apátságba a csapat. A napi 25-30 km-es táv teljesítése azonban elsősorban nem a fizikai próbatételről szól: napközben 1-2 órás csendes szakaszokat is beiktatnak a szervezők, és a csoport mindennap együtt vesz részt az imaórákon - ahol erre lehetőség van, a bencés szerzetesekkel együtt, és másnap az ő áldásukkal folytatják az utat. Ne feledd, ha erre az útra vállalkozol, fontos, hogy képes legyél a több korcsoportból álló közösség tagjává válni, tudj alkalmazkodni a társaidhoz, és mellőzd a mobiltelefonod használatát. Az is jó, ha nem ódzkodsz a nomád körülményektől: a szállás sok helyen iskolai tornatermet vagy ahhoz hasonló körülményeket takar, ahol elkél a derékalj és a hálózsák is - cserébe a nagy csomagokat kisbusz szállítja.

 

Hasznos információk
Útvonal: Győr-Tihany (148 km), amit 6 nap alatt teljesít a csapat.
A zarándoklat szervezője: Szent Benedek Zarándoklat
Bővebb információ az útról: szentbenedekzarandoklat.hu
 

 

4. Barátok útja

 

 

A Barátok útja elnevezésű katolikus ifjúsági zarándokút minden évben más helyszínen vezet, lényegét a szervezői így foglalták össze: „A Barátok útja egy kirándulás, mely során egyszerű körülmények között megtapasztaljuk saját testünket és határainkat, a természettel való egységünket”. Az 1996 nyara óta megszervezett zarándoklat a gyaloglás élményén kívül a harmonikus és kiegyensúlyozott élethez is segítséget nyújt: a több napig tartó út során barátokat szerezhetsz, megismerheted a körülötted lévő világot, a magyar kultúrát, történelmet, és megtanulhatod azt is, hogy a zajos hétköznapok után milyen érzés néha kicsit csöndben lenni, befelé figyelni. Az út alatt a hátizsákokat teherautóval viszik utánad, így csak egy kisebb pakkot kell cipelned a legfontosabb, feltétlenül szükséges holmikkal.

 

Hasznos információk
Útvonal: A szervezők minden évben máshová, más útvonalon szervezik meg a zarándoklatot, amelynek teljesítése kb. 7-9 napot vesz igénybe.
A zarándoklat szervezője: Barátok Útja, a Piarista Diákszövetség munkacsoportja
Bővebb információ az útról: baratokutja.hu, facebook.com/baratokutja
 

 

5. Márianosztrai ifjúsági gyalogos zarándoklat

 

Visegrád

 

Az 1980-tól megrendezett zarándoklat minden évben más mottóval hívja hitből fakadó együttlétre az útra kelőket: három nap a Pilisen és a Börzsönyön át, napi 15-19 km-t gyalogolva, azzal együtt, hogy közben le kell mondanod az alkoholfogyasztásról, dohányzásról, zenehallgatásról, továbbá minden elektromos kütyüről, így a mobiltelefon használatáról is. A nem mindennapi túrához pakolj be egy sátrat is, ugyanis két éjszakát abban kell tölteni az út során, de azokat teherautó szállítja a szálláshelyek között. Készülj fel arra is, hogy a fiúk és a lányok ezen a túrán külön sátrakban alszanak, kivéve a testvéreket és a házaspárokat.

 

Hasznos információk
Útvonal: Pilisborosjenő, Téglagyár-Márianosztrai kegytemplom (55 km), amit 3 nap alatt tehetsz meg.
A zarándoklat szervezője: Márianosztrai Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat
Bővebb információ az útról: marianosztra.zarandoklat.hu
 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2016. februári számában.

 

A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hazai zarándokutakon önmagad felé - 1. rész

A Szent Márton-úton 

Pálosokkal a Pilisen keresztül 

 

 

 

 

Cikkajánló