Hegyen-völgyön suhan - 106 éves a nagybörzsönyi kisvasút

2014. október 4-én ünneplik a Nagybörzsönyi Erdei Vasút üzembe állításának 106. és újraindításának 12. évfordulóját. Ez alkalomból a kisvasút útvonalát mutatjuk be. 

Szerző:
sajtóanyag
Fotó:
Gulyás Attila
2014. szeptember 26.

2014. október 4-én ünneplik a Nagybörzsönyi Erdei Vasút üzembe állításának 106. és újraindításának 12. évfordulóját. Ez alkalomból a kisvasút útvonalát mutatjuk be. 

A Dunakanyar szomszédságában, a Börzsöny hegyvidékének nyugati lábánál fekvő, látnivalókban gazdag település, Nagybörzsöny határából Nagyirtásra kapaszkodó kisvasút ünnepnapját minden év októberének első szombatján tartják. Ennek kapcsán a vadregényes tájon kanyargó kisvasút útvonalát és környékbeli látnivalóit idézzük fel.

 

 

Személyvonat a tolmács-hegyi csúcsfordító fölött

 

Útvonala:

A kisvasút Nagybörzsöny határából, az egykori fatelep melletti erdei tisztásról indul. A szerelvény mintegy 4 km-t a Hosszú-völgyben, csörgedező patak mentén, bükkösök, tölgyesek, tisztások között zakatol, majd felér a három völgy találkozásánál fekvő erdei turistaháztelep, Kisirtás rétjére. A kis szerelvény mögött itt átállítják a váltót, a vonat tolt menetben 600 m-t kanyarog a Tolmács-hegy árnyas oldalában. Ez a pálya különleges, műemlékké nyilvánított szakasza. A Börzsönyben a szintkülönbséget több helyen ún. csúcsfordítók építésével küzdötték le a vasútépítők, sajnos csak ez az egy maradt fenn - utolsóként - egész Magyarországon.

 

 

A májusra megújult kisirtáspusztai turistaház a vonatból

 

A tolmács-hegyi csúcsfordítótól ismét előre folytatódik a kalandos kisvonatozás. A hegyoldalból a völgy felé letekintve jól látszanak a cikk-cakk pályaszakaszok. A pálya kétszer metszi a Kisirtáspuszta-Nagyirtáspuszta földutat, a keresztezések között hatalmas, patkó alakú kanyarban kapaszkodik a mozdony. Egy kitérőn át, néhány fenyő alatt elcsattogva felér a vonat a 420 m magasan, sűrű lucfenyves mellett fekvő jelenlegi végállomásra, Nagyirtásra (tisztás; esőház, pihenőhely).

 

Nagyirtásról a szélrózsa minden irányába hívogató turistautakon Márianosztrára, a Nagy-Koppány gyepes csúcsára, a Hosszú-bércen át Nagybörzsönybe, a dunakanyari kilátással kecsegtető Sós-hegy csúcsára, de a Kisinóci turistaház érintésével akár Királyrétre, a Börzsöny másik, kismarosi kisvasútjának végállomására is el lehet jutni. A legkényelmesebbek a Szent Orbán Erdei Wellness Hotelhez sétálhatnak.

 

Nagybörzsöny látnivalói:

• Árpád-kori, román stílusú Szent István-templom
• gótikus eredetű, toronytalan római katolikus Bányásztemplom
• 18. sz.-i klasszicista evangélikus templom

• későbarokk Szent Miklós-plébániatemplom
tájház (17. sz.-i bányagazdaház)
• 19. sz.-i vízimalom (ma múzeum)
régi pincesor

 

A kisvasút Nagybörzsöny-Nagyirtás szakasza 2014-ben még november 2-ig, hétvégenként üzemel.
Indulási időpontok Nagybörzsönyből: 10:15, 12:15, 15:00
Indulási időpontok Nagyirtásról: 11:15, 13:15, 16:00
2015-ben húsvéttól várják a kisvasút és a Börzsöny iránt érdeklődőket.
Információ és különvonat rendelése:
Nagybörzsöny Erdei Kisvasút Nonprofit Kft.
Tel.: 70/549-4797 • Fax: 27/378-025 • e-mail: nagyborzsonyiev@gmail.com
web: www.kisvasut.hu, www.nagyborzsony.hu

 

Október 4-én te is részese lehetsz az ünnepi vonatozásnak. Kattints ide a programért! 

 

Kapcsolódó cikkeink:

TOVÁBB ZAKATOLNAK A KISVASUTAK

NAGY UTAZÁS KICSIBEN - A KEMENCEI ERDEI MÚZEUMVASÚT
 

Cikkajánló