Hegyimentőre támadt egy medve a Nagy-Fátrában

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) Nagy-Fátra regionális központjának egyik hegyimentőjére rontott rá egy medve. A sérült férfi egy fán lelt menedékre.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció )
Forrás:
www.magas-tatra.info
2022. június 16.

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) Nagy-Fátra regionális központjának egyik hegyimentőjére rontott rá egy medve. A sérült férfi egy fán lelt menedékre.

A HZS hegyimentőjét június 15-én délután, munkavégzés közben érte a medvetámadás – olvasható a magas-tatra.info oldalon. A férfi éppen Nova Hoľa felől az időjárási mérőállomás szélzsákjának megjavításához szükséges anyagokat szállította, amikor szembe találkozott az állattal. A támadás következtében vágott sérüléseket szenvedett a fején, de lélekjelenlétét megőrizve még ösztönösen fel tudott menekülni egy fára, ahonnan telefonon segítséget tudott hívni. Két munkatársa Donovalyból egy szolgálati kutyával indult a férfi segítségére, akit végül a besztercebányai kórházba szállítottak.

Az utóbbi időszakban több hasonló medvetámadás történt Szlovákia különböző hegyvidékein – írja a magas-tatra.info. Legutóbb Május 6-án, a Polyána-hegység (Poľana) lábánál fekvő Nagyócsa (Očová) közelében egy szintén a munkáját végző 33 éves erdészt támadott meg egy medve. Az elmondás szerint a férfi próbálta elkerülni a három bocsával arra járó állatot, azonban az végül hátulról támadt rá az erdészre, aki zúzódásokat szenvedett, elszakadt a combizma és karmolások keletkeztek a vállán. Szerencsére miután az állat földre lökte áldozatát, nem folytatta a támadást.

Egy hónappal korábban, március 4-án, a Sztrázsó-hegységben (Strážovské vrchy) lévő Tiefengrund-völgyben szintén egy munkáját végző erdészt ért medvetámadás. A férfi egy kerítést ellenőrzött, amikor az eset történt. Az állat számos kisebb sérülést okozott a férfinak: karmolásokat szenvedett el az arcán és a kezein, az állat felszakította a fülét és megharapta a vállát. A sokkot kapott erdésznek kollégái nyújtottak segítséget, akit végül nem kellett kórházba szállítani, sérüléseit a kiérkező mentők a helyszínen el tudták látni.

FRISSÍTÉS (2022. 06. 17.): A Hegyi Mentőszolgálat újabb közleménye szerint a férfi nem medvetámadás következtében, hanem a medvétől való menekülés során szenvedett sérüléseket.

Cikkajánló