Hegymászófeleségeknek kötelező olvasmány

Az 1996-os tragikus Everest expedíció leghíresebb túlélőjének írásában az az érdekes, hogy nem a balszerencsés csúcstámadásnak jut benne főszerep. Nyerd meg a Túléltem az Everestet című könyvet a márciusi Turista Magazinnal!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
2017. március 6.

Az 1996-os tragikus Everest expedíció leghíresebb túlélőjének írásában az az érdekes, hogy nem a balszerencsés csúcstámadásnak jut benne főszerep. Nyerd meg a Túléltem az Everestet című könyvet a márciusi Turista Magazinnal!

Beck Weathers 2000-ben kiadott könyve meglehetősen alaposan mutatja be, mi motivál arra egy depresszióra hajlamos kétgyermekes texasi patológust, hogy megmássza a világ legmagasabb hegyeit. A meglehetősen alaposan alatt az kell érteni, hogy a tragikus expedíciónak alig 80 oldal jut a 330 oldalas könyvben, ezért csalódni fog, aki egy klasszikus hegymászókönyvre számít. Weathers nagyon más irányból közelíti meg a témát, ami nyilván annak köszönhető, hogy számos könyv és film is feldolgozta már a 1996-os expedíció történetét. Ezek közül a 2015-ben bemutatott Everest című film durrant a legnagyobbat, és valószínűleg ez az oka, hogy Weathers könyvének magyar kiadása csak most jelent meg, meglovagolva a film keltette érdeklődési hullámot, pontosabban annak farvizét.

 

Az 1946-ban született Beck Weathers szép komótosan vezet végig minket az életén, születésétől kezdve az iskola, és egyetem évein át eljutunk a családalapításig, majd belecsöppenünk a kilencvenes évekbe, mikor is hősünk fejében már tényleg csak a hegymászás jár. Megismerjük a gyerekeit, a feleségét, a feleségének rokonait, a barátait, de még a kutyáját és macskáit is (nem vicc, tényleg több oldalt szentel a házi kedvenceknek), ám ez a látszólag eltúlzott és bő lére eresztett családi dagonya tényleg kell ahhoz, hogy megértsük, miként jutott el az Everestig.

 

 

Olvasás közben nagyon adja magát, hogy pálcát törjünk Weathers feje felett, de ezt csak az teheti meg, aki ötvenéves korára, több évtizednyi házasság után sem hidegült el a feleségétől, nem égett ki a munkájától, nem tompult el a hétköznapok egyhangúságától és menekül valami elfoglaltságba, legyen az pecázás, vitorlázás, motorozás, vagy éppen kocsmába járás. Hősünk - és családjának - pechjére pont a hegymászásban találta meg azt az örömöt, ami kirántotta a kisebbségi komplexusokkal terhelt depressziójából. A nagy dózisokban kapott sikerélményekért azonban súlyos árat fizet Weathers, és ez alatt nem csupán a lefagyott orrát és végtagjait kell érteni, hanem azt az érzelmi nihilt is, ami a hegymászással töltött évek alatt alakult ki körülötte.


Weathers könyve felfogható amolyan párterápiának is, miden érintett kiírta magából, ami benne volt, a Túléltem az Everestet legnagyobb húzása azonban mégis az, hogy szakít azzal a társadalmi konszenzussal, miszerint a hegymászókra emberfeletti szuperhősként kell tekinteni, akik valamiféle áldozatot hoznak a környezetükért és a társadalomért, ugyanis alapvetően egy dolog motiválja őket: hogy nekik jó legyen. Az igazi áldozatot azok hozzák, akik otthon várják őket.

 

Nyerd meg a Túléltem az Everestet a márciusi Turista Magazinnal!

 

A top10-es összeállításunkban ezúttal a legszebb hazai kilátópontokat gyűjtöttük össze. Melyik hegytetőkre másztunk fel az 5-ös és 7-es pontoknál? A megfejtéseket a jatek kukac turistamagazin.hu e-mailcímre várjuk március 12-ig. A helyes válaszadók között két darab könyvet sorsolunk ki március 13-án az Athenaeum Kiadó jóvoltából, a nyerteseket e-mailben értesítjük.

 

 

 

Cikkajánló