Hétvége őslápon, kisvasúton és jázminbokrok között - Programajánló

Ezen a hétvégén teljes gőzzel zakatol a Hortobágy-halastavi Kisvasút, az éj leszálltával ismét kitárják kapuikat a múzeumok, a Bátorligeti ősláp pedig különleges időutazásra invitál. Az ínyencek levendulás sört kóstolhatnak, és a botanikai megszállottai sem fognak csalódni: őket a Cégénydányádi kastélypark ritka növényei varázsolják el.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Vadaro
Marek Szczepanek
Chris Phutully
2015. június 17.

Ezen a hétvégén teljes gőzzel zakatol a Hortobágy-halastavi Kisvasút, az éj leszálltával ismét kitárják kapuikat a múzeumok, a Bátorligeti ősláp pedig különleges időutazásra invitál. Az ínyencek levendulás sört kóstolhatnak, és a botanikai megszállottai sem fognak csalódni: őket a Cégénydányádi kastélypark ritka növényei varázsolják el.

1. Egy éjszaka, amin a múzeumok tárt kapukkal várnak

 

Június 20-án, mikor este hatot üt az óra, országszerte számos múzeum, vár, skanzen, állatkert, vadaspark, fürdő, arborétum, kulturális központ és egyéb létesítmény tárja szélesre a kapuit a látogatók előtt. A Múzeumok éjszakáján a szakemberek egész éjjel az érdeklődők rendelkezésére állnak, hogy bevezessék őket a művészet, a tudomány és a történelem rejtelmeibe. A több száz látogatható intézmény között válogass a www.muzej.hu weboldalon, vagy használd tervezésre a MTA SZTAKI által fejlesztett ingyenes offline mobilalkalmazást
Mikor?
2015. június 20.
Hol?
Országszerte
Bővebb infó:
www.muzej.hu

 

2. Főszerepben a levendula

 

 

 

Június 19-től 21-ig a Németh László Művelődési Ház és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából ismét Levendulafesztivál lesz a tihanyi Belső-tó partján. Színházi előadások, koncertek, népi játékok és kézműves játszóház várja az érdeklődőket, a rendezvényt színesítő kísérőprogramok pedig egészen július elejéig tartanak. A fesztivál célja a levendula sokszínű bemutatásán túl a népi játékok, a hagyományőrzés, „nagyanyáink konyhai fortélyainak” megismertetése és népszerűsítése. A fesztivál névadó növénye többféle formában megtalálható lesz a forgatagban: lekvárként, szépítőszerként, házi sör aromájaként lehet majd kipróbálni. A rendezvényről ide kattintva olvashatsz részletesen. 
Mikor?
2015. június 19-21.
Hol?
Tihany, Belső-tó
Bővebb infó ide kattintva
 

3. Séta növényritkaságok között Cégénydányádon

 

Július 20-án szakvezető segítségével ismerheted meg a Cégénydányádi kastély védett parkját, ahol megtekintheted a fantasztikus növényarzenált: óriásplatánokat, tulipán-, liliom- és páfrányfákat, vérbükköket, vörös tölgyeket, virginiai borókafenyőket és jázminbokrokat is láthatsz. A tanösvény a közel 13 hektáros természetvédelmi területen kanyarog. A látogatókat 18 információs tábla is segíti a környékre jellemző növény- és állatfajok megismerésében. A túra mintegy 2 kilométeres távon vezet, és nagyjából 1-1,5 óráig tart.
Olvasd el a klasszicista kastély és a hozzá tartozó park felújításáról szóló cikkünket! http://www.turistamagazin.hu/szaz-evvel-ezelotti-fenyet-kapja-vissza-a-cegenydanyadi-kastely.html
Mikor?
2015. június 20.
Hol?
Cégénydányád
Bővebb infó ide kattintva
 

4. Földön, vízen, síneken a Hortobágyi-halastónál

 

 


Bőven van miből szemezgetni a Hortobágy-halastavi Kisvasút napján, június 20-án, szombaton. Szekerezés, csónaktúra, pónilovaglás, madárgyűrűzés, teljesítménytúrák és persze kisvasutazás - igazi programkavalkád várja az érdeklődőket. A Hortobágy-halastavi Kisvasút, más néven az Öreg-tavi kisvasút már száz éve, 1915-től üzemel. A mintegy 5 kilométer hosszú, 23 perces út során a vonatozók a környék színes madárvilágát is megismerhetik.
Mikor?
2015. június 20.
Hol?
Hortobágyi-halastó
Bővebb infó ide és ide kattintva
 

5. Jártál már őslápon?


Ha nem, éppen ideje megismerned egyet, például a bátorligetit, amely az egyik legrégebbi fokozottan védett terület az országban. A nagyjából 53 hektáros láp gyönyörűen megőrizte az Alföld vegetáció- és tájképtörténetének különböző állapotait. Ebbe nyerhetsz bepillantást a június 20-ai vezetett túra során, de meglesheted a helyszínen kialakított tárlatot is, ami az élővilágot és a láp kialakulását mutatja be. Ne felejtsd el jelezni a részvételi szándékodat telefonon (52/589-000) vagy e-mailben (turizmus@hnp.hu)!

 


Mikor?
2015. június 20.
Hol?
Bátorliget
Bővebb infó ide kattiva

 

6. „A Bolygó legvidámabb 5 km-e”


 

A hétvége legszínesebb sportprogramja a The Color Run családi futóverseny lesz. Már több mint háromezren neveztek, de még mindig nem késő csatlakozni ehhez a fergeteges bulihoz. A helyszínen is lehet jelentkeni, a színes festékport a szervezők biztosítják, az őrült hangulat garantált. Igazi örömfutás lesz, mert időmérés nélkül indítják majd a futamokat délután 14:00 órától. A gyönyörű környezetben sok izgalmas kísérőprogram is várja a versenyzőket. A bevételből idén a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítványát támogatják. Érdemes kipróbálni, már délelőtt várják az érdeklődőket Velencén.


Mikor?
2015 június 20.

Hol?
Velence, Velence Vízi Vár

Bővebb infó: www.thecolorrun.hu

 

Cikkajánló