Hétvégén jön a 17. Országos Sasszinkron

Január 17. és 19. között kerül sor a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálására.

Szerző:
MME
Fotó:
Erik Mandre
2020. január 15.

Január 17. és 19. között kerül sor a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálására.

A sasfajoknak sok fontos telelőhelyük van Magyarországon. A legnagyobb számban rétisasokkal találkozhatunk, hazai fészkelőkkel és északról érkezőkkel egyaránt. A parlagi sas Kárpát-medencében élő költőállományának fiataljai jórészt szintén nálunk telelnek. A szirti és a fekete sasok már ritkaságnak számítanak, de minden évben lehet találkozni egy-egy példánnyal.

A sasszinkron lényege, hogy egységes módon, ugyanabban az időben mérjék fel a sastelelőhelyeket. A program a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), illetve a nemzetipark-igazgatóságok és más civil szervezetek jóvoltából valósul meg. 2018 óta a környező országok természetvédelmi szervezetei, szakemberei is csatlakoznak, így most már az egész Kárpát-medencében sor kerül a telelőhelyek ellenőrzésére. A megfigyelési eredményeket február elején közlik.

Az érdeklődő civileknek az MME és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság január 18-án, szombaton 9 órától a jászsági Sasközpontban megtartja a 6. Sasnapot. Ragadozómadár-számláló túra, interaktív bemutató, teleszkópos megfigyelés, madárházas szakvezetés is lesz, előadásokkal, filmvetítésekkel, játékokkal.

Cikkajánló