Hétvégi csillagleső túrák

Április 15-én és 16-án országszerte a távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzolnak a nemzeti parkok. A túrákon szakképzett vezetők segítségével ismerkedhetsz meg az égbolt titkaival és az éjszakai élővilággal.

Szerző:
http://magyarnemzetiparkok.hu/
Fotó:
Novák Richárd
Szilágyi Attila / Magyar Nemzeti Parkok Facebook
2016. április 12.

Április 15-én és 16-án országszerte a távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzolnak a nemzeti parkok. A túrákon szakképzett vezetők segítségével ismerkedhetsz meg az égbolt titkaival és az éjszakai élővilággal.

Az egyre népszerűbb Nemzetközi Sötét Égbolt Hét kezdeményezés a természetes fény kiemelt jelentőségére próbál rámutatni. Ehhez kapcsolódva tartják a nemzeti parkok most hétvégén a különleges túrákat.

 

 

Egy éjszakai túra már önmagában is különleges élmény, hiszen ilyenkor más az érzékelés, a látás és a hallás kiélesedik, egészen különleges arcát mutatja a természet. Az állatvilág egy része ekkor éled, így amellett, hogy a csillagos égboltban gyönyörködhettek, több éjszakai állatfaj rejtett életét is megismerhetitek.

 

Íme, a kínálat.

 

Tavaszi csillagles a Szádvár alatt
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Az nemzeti park éjszakai életével 1 km-es séta során ismerkedhetnek a résztvevők; a programot előadás és távcsöves megfigyelés egészíti ki. Részvételi díj nincs, de előzetes regisztráció szükséges.
Időpont: 2016. április 16. 18.00
Találkozó: Szögliget, Szalamandra-ház
Jelentkezés és részletek: 48 350 056, anp.oktatas@index.hu, www.anp.hu

 

Barangolás a bakonyi égbolton
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

 

A nemzeti park csillagászai lézertollal mutatják meg az aktuális csillagképeket, a Csillagda kupolájában pedig távcsövekkel vehetik szemügyre az érdeklődők a csillaghalmazokat, a galaxisokat, a színes csillagpárokat. Akkor sincs nagy baj, ha felhős az idő, ebben az esetben rendhagyó tárlatvezetésen és planetáriumi programon vehetnek részt a jelentkezők a Csillagdában, és interaktív beszélgetés is zajlik majd az előadókkal például a 450 éve született Galileiről vagy a holdra szállásról.
Időpont: 2016. április 16. 20.00-22.00
Találkozó: Pannon Csillagda, Bakonybél
Jelentkezés: 88 461 245, info@csillagda.net
Bővebben: www.csillagda.net

 

 

Csillagfényes tanösvény
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Ha derült lesz az idő, akár a több millió fényévre lévő galaxisokat, a Tejútrendszert, a Holdat és a Jupiter felhősávjait is megcsodálhatod az 1 km-es séta során. Kis szerencsével a csillagok mellett bagolylesre is sor kerül.
Időpont: 2016. április 16. 20.00
Találkozó: Bábakalács Erdei Iskola - Nyugati Kapu Látogatóközpont
Több infó és jelentkezés: Novák Richárd, 30 277 4970, novakr@bnpi.hu

 

Csillagnézés a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

 

Péntek este, Európa egyik legkisebb fényszennyezettségű területe, 5-6 km-es túratáv, csillagfény, éjszakai neszek. A DDNPI programján a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetből ismerheted meg az égboltot.
Időpont: 2016. április 15. 18.00
Találkozó: Nagybajom, víztározó 17.30
Jelentkezés és bővebb infó: 30 405 4571

 

Csillagfényes séta a budai Sas-hegyen
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

 

Létezik egy hegy, egy lakott területek által körülölelt védett terület, amely igazi ékköve a budai városrésznek. A szürkületkor induló túra keretében a Sas-hegy különleges flóráját és faunáját bemutatva láthatják a résztvevők a csillagok és a város fokozatosan kigyúló fényeit, illetve azt, hogyan burkolóznak fényárba Budapest híres épületei. A túra során szó lesz a fényszennyezés élőlényekre és emberre gyakorolt hatásairól is. A kirándulás végén a kilátópontból lehet megcsodálni a csillagokat.
Időpont: 2016. április 16. 18.30-21.00
Találkozó: Sas-hegyi Látogatóközpont
Jelentkezés és még több infó: Kremnicsán János, 30 408 4370, sashegy@dinpig.hu

 

 

A csillagos égbolt titkai
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság/Magyar Csillagászati Egyesület Soproni Helyi
Csoportja

 

Pénteken távcsöves bemutatót tartanak a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén is. Tipp a helyszín megközelítéshez: a Sarródról Fertőújlakra vezető közúton kell menni, a Hansági-főcsatornától tovább haladva a falu felé további kb. 200 métert. A megfigyelőtoronynál lehetőség van a parkolásra. A program ingyenes, előzetes bejelentkezés szükséges.
Időpont: 2016. április 15. 20.00
Találkozó: a Borsodi dűlőben álló megfigyelőtorony parkolójában
Jelentkezés és bővebb információ: Goda István, 99 537 520 (munkaidőben); oktatas@fhnp.kvvm.hu

 

Föld napi madarásztúra és csillagséta a Hortobágyi-halastón
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 

A csillagséta során a látogatók a Hortobágy-halastavi Kisvasúttal juthatnak be a Kondás-tóhoz, ahol a délutáni, alkonyati órákban a tavaszi vízimadárvilággal ismerkedhetnek. Ebben az időszakban a különböző récefajok nagy csapatokban mozognak, a vonuló parti madarak tömegesen vannak jelen, és már igen nagy a nyüzsgés a sztyeppi sirályok fészkelőszigetén is. Napnyugta után gyalogtúra keretén belül, hangulatos békakoncert-kísérettel a résztvevők visszasétálnak az indítóállomásra, ahol csillagász szakvezető segítségével ismerkedhetnek az éjszakai égbolttal. A Hortobágyi Csillagoségbolt-park területén a mesterséges fények hatása minimálisan érzékelhető, így a túra során különös élményt nyújt az égitestek megfigyelése. Előzetes jelentkezés szükséges.

Időpont: 2016. április 17. 18.15
Találkozó: Hortobágy-halastavi Kisvasút indítóállomása
Jelentkezés és infó: 52 589 000; turizmus@hnp.hu

 

 

Lézerfénnyel a csillagok nyomában
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

 

A Csalogányok éneke fantázianevet viselő tavaszi túra keretében az ébredő puszta élővilágának feltérképezésére invitálják a látogatókat, melynek során a séta előtt barkácsolt madárodúkat is kihelyezik a résztvevők. Ezután jön a távcsöves csillagles és csillaghatározás.

Időpont: 2016. április 16. 17.00
Találkozó: Réhelyi Látogatóközpont
Jelentkezés és még több tudnivaló: www.kmnp.hu, 66 483 083, +36 30 445 2409

 

„Alattad a föld és fölötted az ég”
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

 

Csillagászati bemutatóval egybekötött 2 kilométeres természetismereti túra. Megismerheted a bajai földikutya élőhelyét, sötétedés után pedig ismerkedhetsz a csillagos égbolt csodáival. Előzetes jelentkezés szükséges.
Időpont: 2016. április 16. 18.00
Találkozó: Baja, Szegedi úti lőtér
Információ: Tamás Ádám, 30 450 9227

 

Határ a csillagos ég
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

 

Előadás és csillagles természetesen az Őrségben is lesz, méghozzá Hegyhátsálon, a Hegyháti Csillagvizsgálóban. Jelentkezni a nemzeti parknál kell.
Időpont: 2016. április 15. 19.00
Találkozó: Hegyhátsál, Hegyháti Csillagvizsgáló
Jelentkezés és bővebb infó: 94 548 034, tourinform.orseg@gmail.com

 

A részletes program itt olvasható, a Facebook-eseményt pedig itt találod.

Cikkajánló