Hívogat a Vendvidék

Ökoturisztikai Információs Centrum nyílt Apátistvánfalván. Gyümölcsöző a nemzetközi összefogás a hármashatáron.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Varga György - MTI fotó
2013. október 5.

Ökoturisztikai Információs Centrum nyílt Apátistvánfalván. Gyümölcsöző a nemzetközi összefogás a hármashatáron.

Az apátistvánfalvai ökoturisztikai központ egyaránt szolgálja majd a turisták eligazodását a hármashatár térségében, és segít abban is, hogy a helyi turisztikai vállalkozások megerősödjenek, bemutathassák kézműves termékeiket - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Vas megyei településen, a centrum átadásán.

 

Fazekas Sándor szavai szerint az "Őrségtől a Vendvidékig" elnevezésű projekt - amelynek keretében az új információs centrum is létrejött, része annak a gyümölcsöző együttműködésnek, amely az Őrségi Nemzeti Park, a szlovéniai Goricko Natúrpark és az ausztriai Raab Natúrpark között zajlik.

Az Ökoturisztikai Centrum épületét  a vasfüggönyt őrző határőrök laktanyájából alakították ki. Ma pedig már úgy túrázhattok ebben a térségben, hogy észre sem veszitek, hogy átléptétek a határt. 

 

 

Az osztrák-szlovén-magyar hármas határ közelében fekvő Apátistvánfalva kisközségnek számít Vas megyében, az alpokaljai dombságon helyezkedik el. Jellegzetesen egyedi, szórvány beépítésű település, amelynek határában hatalmas erdők, csodálatos rétek , ritka növényfajok várják a természetjárókat.

 

A község teljes területe 1978 óta az Őrségi Tájvédelmi körzet része. Érintetlenül tiszta, csendes vidék. Kiválóan alkalmas pihenésre, ugyanakkor földrajzi fekvésénél fogva érdekes kirándulásokat lehet tenni az Őrségbe, Szlovéniába és Ausztriába is.

 

Apátistvánfalva Önkormányzata 2001. év elején nyitotta meg 100 fős turistaszállóját, mely egyik részében az igényesebb vendégeknek, másik részében az olcsóbb szálláshelyet kedvelő turistáknak tud biztosítani szállást, étkeztetést. Ha erre túráztok, mindenképpen érdemes felkeresni a lélegzetelállítóan szép környezetben található Hársas-tavat is!

Cikkajánló