Hófehér fecskét találtak Hódmezővásárhelyen

A fehér fiókáról egy hódmezővásárhelyi hölgy posztolt pár képet a Mentsük meg a fecskéket Facebook-csoportban. Hogy mi legyen a madár sorsa, arról élénk vita alakult ki a poszt alatt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kis Beáta / Mentsük meg a fecskéket!
2021. augusztus 6.

A fehér fiókáról egy hódmezővásárhelyi hölgy posztolt pár képet a Mentsük meg a fecskéket Facebook-csoportban. Hogy mi legyen a madár sorsa, arról élénk vita alakult ki a poszt alatt.

A kis füstifecske albínó madár, teljesen fehér, a szeme pedig piros. Ilyen külsővel meglehetősen kevés esélye van a túlélésre, hisz nemcsak, hogy fényérzékennyé teszi a pigmenthiány, de a ragadozók elől is jóval kisebb esélye van elmenekülni, mint normális színezetű társainak.

A fecskevédő csoportban megosztott poszt alatt élénk vita bontakozott ki arról, hogy mi legyen a fióka további sorsa. A hozzászólók egy része úgy gondolja, a természetre kellene bízni a dolgot, mások viszont a fecske túlélése érdekében inkább madárvédőknél helyeznék el az állatot.

Albinizmus vagy pigmenthiány

A pigmenthiány bármilyen vadállatnál előfordulhat. Ez lehet egész testre kiterjedő albinizmus, ilyenkor a szem piros, az emlősöknél az orr előtti szőrtelen terület rózsaszín, a flavizmus esetében egyes szaruképletek vagy a szivárványhártya lehet barna.

A természetben a normálistól eltérő fehér színezet hátrányt jelent. Egyrészt fényérzékenységet okoz, másrészt – a természetes védőszín hiányában – az állat nem tud elrejtőzni, így nagyobb eséllyel lesz ragadozók zsákmánya. A hiedelem szerint azzal, aki kilő egy fehér vadat, rövid időn belül nagy baj történik.

Bár a jelenség ritka, az elmúlt években már mi is beszámoltunk hasonló állatokról. 2020 elején egy albínó fülesbagolyról készült videó Veszprém megyében, de a fekete rigó sem mindig fekete. Többször is feltűntek már festékhiányos egyedek. Néhány éve a Bükkben fotóztak egy hófehér madarat. Idén tavasszal egy fehér őzbakról mutattunk gyönyörű képeket, a héten pedig egy fehér dámszarvasról írtunk.

Cikkajánló