Hogyan élik túl az állatok a hőséget?

A különböző fajok eltérő túlélési stratégiákat követnek, hogy megbirkózzanak a tikkasztó kánikulával. Míg egyesek lihegnek, fürdőznek vagy sárban hemperegnek, mások bőre „naptejet” választ ki, némelyeknek pedig te is segíthetsz a hőségben.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
2022. július 14.

A különböző fajok eltérő túlélési stratégiákat követnek, hogy megbirkózzanak a tikkasztó kánikulával. Míg egyesek lihegnek, fürdőznek vagy sárban hemperegnek, mások bőre „naptejet” választ ki, némelyeknek pedig te is segíthetsz a hőségben.

Az extrém meleget mi, emberek is nehezen viseljük, még akkor is, ha sokszor nincs más dolgunk, ha szeretnénk lehűlni, mint bekapcsolni a légkondit. A bolygó többi élőlényének nem adatik meg ez a luxus, éppen ezért egyes fajok elképesztő módszereket dolgoztak ki arra, hogy átvészeljék a forróságot.

Mi a hasonlóság a macska és a kenguru között?

Persze, vannak egészen szokványos stratégiák is. Legyen szó hideg- vagy melegvérű állatról, mind előszeretettel húzódnak menedékbe, amikor szeretnének lehűlni. Ha nincs szerencsénk, a hüllők például egy kiadós napozás után akár a házba is bekúszhatnak, de jobbára üregeket, fa alatti árnyékos helyeket választanak. A kígyók esetenként a földbe is beássák magukat, azok az állatok pedig, amelyek eleve földalatti járataikban pihennek – mondjuk a vakondok – még mélyebbre ássák magukat a talajban, ha nagyon melegre fordul az időjárás.

Izzad, mint a ló – hangzik a mondás, ami nem butaság, a ló ugyanis azon kevés emlősök egyike - az ember mellett -, amelyik képes izzadni. A kutyáknak és a macskáknak is vannak izzadságmirigyeik, de csak a talpukon, ami egymagában nem oldja meg hatékonyan a hűtés problematikáját. A macskák esetében a bunda nyalogatása nemcsak arra szolgál, hogy tisztábbak legyenek, de egyben hűsítik is magukat ilyenkor. A kenguruk szintén a nyálukat használják, amikor melegük van: vérerekkel sűrűn behálózott mellső lábukat veszik célba, és ahogy a nyál párolog, lehűti a vért.

A lihegést – amikor az állat párologtat, kilélegzi a forró levegőt és beszívja a hűvösebbet – a kutyák esetében mindannyian megszoktunk, de madarat már valószínűleg kevesebben láttak lihegni. Pedig gyakran csinálnak ilyet, és például a baglyok vagy a sirályok a rezegtetik is a torkukban lévő membránokat a hűtés érdekében. A szárnyak széttárása szintén ezt a funkciót látja el. És ha már a madaraknál tartunk, a gólyák például kicsit sem szívbajosak:

simán összecsinálják magukat, hogy a lábukról párolgó vizelet és széklet hűsítse le őket.

„Téli álom” nyáron

Tudtad, hogy egyes állatok nem csak télen merülhetnek hosszú álomba? Az esztiváció a téli hibernáció nyári változata, és többek között a teknősök körében jellemző, akik ilyenkor beássák magukat a sárba, és testfunkcióik lelassulnak, így húzzák ki a vízhiány és a forróság idejét. Egyes madarak és denevérek szintén „takarékra teszik magukat” időnkét a kánikulában, egy-egy nappali kábulat erejéig.

Nemcsak a macskákban és a kengurukban, de a nyulakban és az elefántokban is van valami közös. Mindkettő nagy, vérerekkel sűrűn behálózott fülekkel büszkélkedhet, és ezek az erek kitágulással vagy összehúzódással segítenek az állat hőmérséklet-szabályozásában. Az elefántok emellett pancsolni is nagyon szeretnek, de nem kell az afrikai szavannákig mennünk, ha szívesen fürdőző vadon élő állatot keresünk. A magyar erdőkben is nagy népszerűségnek örvend egy-egy kiterjedtebb pocsolya hőség idején, például a szarvasok körében. Ha pedig dagonyázás, akkor persze mindenkinek a vaddisznók jutnak eszébe. A sár egyébként több szempontból is hasznos számukra: hűsíti és védi őket a leégéstől, emellett pedig segít távol tartani a vérszívó élősködőket is.

A spontán kialakult erdei „közfürdőket” más állatok is szívesen felkeresik, ahogy ez a Bükkben készült alábbi videón is látható:

A legtermészetesebb naptej

Habár a vízilovat szemügyre véve úgy tűnik, mintha a bőre rendkívül ellenálló lenne, valójában nagyon is hajlamos kiszáradni és leégni. Éppen ezért egy nyálkás anyagot választ ki, ami bevonja az egész testfelületét, és egyrészt benntartja a nedvességet a bőrben, másrészt lepergeti róla a vizet és óvja a napégéstől, valamint a fertőzésektől is. Amikor napsugárzás éri, az anyag piros színűvé változik, így kicsit olyan, mintha a víziló vérezne.

Érdekes az a módszer is, amit a termeszek fejlesztettek ki - tulajdonképpen bonyolult alagútrendszerüknek köszönhetően légkondicionált termeszvárakban laknak.

A tevékről köztudott, hogy egy hétig is kibírják víz nélkül, amikor viszont isznak, akkor nem fogják vissza magukat: akár 120 litert is képesek benyakalni egyszerre. A testhőmérsékletük 34 és 42 Celsius-fok között mozog, ezért izzadásra tulajdonképpen nem nagyon van szükségük. A forró homok sem égeti meg őket, amikor letérdelnek, köszönhetően a térdükön lévő vastag bőrnek. A legérdekesebb viszont talán

az orrcsontjuk, ami szivacsos, így felszívja a nedvességet kilégzés közben,

ezért egy csepp vizet sem veszítenek.

Mit tehetünk mi az állatokért a kánikulában?

Bárhol is laksz, akár egy nagyváros paneltömbjében, ha más nem is, de madarak biztosan élnek a környezetedben. Jó ötlet lehet számukra kihelyezni egy madárfürdőt az erkélyre vagy a párkányra, amiben hűsíthetik magukat, de egy tálka víz más állatoknak is jól jöhet a hőség idején.

A hidratálás mellett az árnyas menedék a második legfontosabb ilyenkor a túlélés szempontjából. Ez lehet akár egy bokor is a kertedben, amit egy ideig nem vágsz vissza, hogy minél több árnyékot adjon, de azt is megteheted, hogy mulcsot szórsz szét, ami nedvesen és hűvösebben tartja a talajt.

A háziállatokra szintén különösen oda kell figyelni ilyenkor. Legjobban a rövid orrú kutyák (pl. mopsz) szenvedik meg a hőséget, de a többi ebet, a macskákat és a rágcsálókat is megviselheti a meleg, főként, ha idősebbek, betegek vagy túlsúlyosak.

  • Amennyire lehet, tartsd őket a lakásban, és adj nekik sokszor friss vizet!
  • Sétálni inkább kora reggel vagy késő este vidd a kutyádat, és figyelj oda a forró aszfaltra. Ezt érdemes kézzel ellenőrizni: ha a kezednek túl meleg, akkor a kutya tappancsának is az lesz.
  • Ahogy a gyereket, a kutyát is szigorúan tilos járműben hagyni, még akkor is, ha árnyékban parkolsz és csak rövid ideig.
  • Ha kertben tartod a kutyádat, mindenképpen legyen fedett, árnyékos, hűvös helye.
  • Ha nincs étvágya a melegben (ez a többi állatra is igaz), próbálkozz nedvesített vagy vizes alapú táppal!
  • A pancsolás, locsolás a kutyáknak is jólesik a melegben.
  • A hőguta tünetei lehetnek a heves lihegés, a levertség, a kábultság, a magas testhő, a görcsök és a kóma, ha ezeket tapasztalod, azonnal állatorvos segítségére van szükség.
Cikkajánló