Hová vezet az esztergomi Macskalépcső?

Esztergom egyik különös hangulatú turisztikai látványosságát még a középkorban alakították ki. Érdemes bejárni ezt a keskeny sikátorokkal, gyönyörű panorámás ösvényekkel és persze sok-sok lépcsővel tarkított utat.

Szöveg és fotó:
2022. augusztus 19.

Esztergom egyik különös hangulatú turisztikai látványosságát még a középkorban alakították ki. Érdemes bejárni ezt a keskeny sikátorokkal, gyönyörű panorámás ösvényekkel és persze sok-sok lépcsővel tarkított utat.

A Macskalépcső vagy Macskaút a Bazilikát és a Várat köti össze a Vízivárossal. Felső bejárata a Bazilika lábánál található kávézó mellett indul, alsó ki/bejárata pedig a Vízivárosban, a Berényi Zsigmond utcában van.

A Várhoz vezető Macskalépcsőt még a középkorban alakították ki, és egészen a 19. századik használták azt.

A középkori kis ösvény korabeli metszeteken is kivehető, például itt.

A Bazilika építésének idején a Macskautat lezárták és betemették, és egészen a kétezres évek elejéig kellett várni arra, hogy újra használható legyen. 2018-ban újra le kellett zárni statikai problémák miatt, de ma már újra járható.

Az útvonal pár száz méter csak, ez alatt azonban jelentős szintkülönbséget és több száz lépcsőt kell leküzdeni a Várhegy oldalában. Cserébe azonban pazar panorámában gyönyörködhetünk, alattunk a Víziváros házai, előttünk a Duna, a Mária Valéria-híddal, szemben Párkány.

Az esztergomi Víziváros a Várhegyet és azt körülölelő, a Dunáig húzódó hangulatos városrészt foglalja magában.

Alapítása 1239-re nyúlik vissza, amikor IV. Béla engedélyt adott arra, hogy az érsekség szolgálatában állók számára az érsek várost alapítson.

Még ma is láthatók a Vízivárost körbeölelő várfal darabjai, de egy török kori dzsámit is találhatunk itt.

Esztergomot 1543-ban vették be a törökök, az Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámi a 17. század elején épült. A török kor után érseki magtárként használták, később lakóházként funkcionált, 2007 óta pedig megszépülve múzeumként várja a látogatókat.

A helyreállított dzsámi mellett egy másik épület is áll, amely több középkori épületet is magában rejt. Például a Veprech-tornyot, ami már egy 1239-es okiratban is szerepel. Itt működött egy reneszánsz vízemelő szerkezet is, amely a több mint 200 éven át a királyi vár vízellátását biztosította.

Cikkajánló