Idén is elrajtolt a Gerecse 50!

Szuper hangulat, kora nyári időjárás és a remek szervezés jellemezte a 37. alkalommal megrendezett Gerecse 50-et. Hazánk egyik legnépszerűbb teljesítménytúrája idén biztosan nem okozhatott csalódást a természetjáróknak, hiszen minden adott volt egy remek túraélményhez.

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Lánczi Péter és Farkas Péter
2018. április 29.

Szuper hangulat, kora nyári időjárás és a remek szervezés jellemezte a 37. alkalommal megrendezett Gerecse 50-et. Hazánk egyik legnépszerűbb teljesítménytúrája idén biztosan nem okozhatott csalódást a természetjáróknak, hiszen minden adott volt egy remek túraélményhez.

Tatabányáról szombat reggel közel 7000-en vágtak neki a Gerecse 50-nek, vagy valamelyik résztávjának, hogy részesei lehessenek egy páratlan hangulatú rendezvénynek, ami a természetjáráson túl valami többről is szól. Az 1982 óta megrendezett túra az elmúlt években igazi turista majálissá nőtte ki magát, ami évről-évre egyszerre jelent kihívást és közösségi élményt a túrázóknak és velük együtt a rendezvény szervezőinek is. Az esemény népszerűségét mutatja, hogy tavaly létszámstopot kellett bevezetni, mert a nevezők száma 2016-ban már meghaladta a 10 ezret, ami elsősorban maguknak a túrázóknak okozott kényelmetlenséget, de a tömeg ugyanakkor már biztonsági és természetvédelmi szempontból is túl soknak bizonyult.

 

Szombaton közel hétezren álltak rajthoz


A korábbi évekkel ellentétben a szervezők idén nem a Jubileum parkban, hanem a város központjához közelebbi Szent Borbála téren állították fel rajt/cél sátrakat, ami a szomszédos Vértes Agorája kulturális központnak köszönhetően még nagyobb komfortot biztosított a rendezvénynek. A kora reggeli csípős idő elől is sok túrázó húzódott be ide, amíg a 6 órás rajtot várták, de a kényelmet legfőként a kávézó, a kulturált mellékhelységek és a ruhatár biztosította.

 

Rajt előtti pillanatok


Elsőként a hosszabb távokon indulók lettek startoltatva. Az 50-esen 2583-an, a 30-ason 865-en vágtak neki a Gerecsének. Őket követték a 9 órakor rajthoz álló 20 és 10 km-es távok résztvevői, akik 1779-en, valamint 1752-en voltak. A rajtkapunál felduzzadt tömegek vidám és családias hangulatban várták a rájuk váró kilométereket.

 

Reggel hatkor nekiindult a tömeg


Öt olyan teljesítő is volt a túrán, akik az eddigi összes Gerecse 50-en részt vettek, és ezúttal is sikerrel teljesítették a leghosszabb távot. Elmondásuk szerint jövőre is itt lesznek, hogy folytassák a hagyományt, és ezzel együtt egy remek sorozatot. Sokan első alkalommal vettek részt a Gerecsén, illetve jópáran ezen a napon abszolválták első teljesítménytúrájukat is. Viszont olyanok is akadtak, akik unikornis jelmezbe bújva vágtak neki gyaloglásnak, amivel nem csak a rajtban keltettek feltűnést, de vicces öltözékük az egész utuk során nagy népszerűséget szerzett nekik.

 

Idén unikornisokkal is találkozhattunk a Gerecsében


A reggeli és délelőtti órákban tökéletes túraidő biztosította a mezőny jó tempóját és jókedvét. A ragyogó kék ég alatt virágillattal megtelt zöld erdőben gyorsan fogytak a kilométerek. A hőmérséklet is ideális volt, igaz, az érzékenyebb bőrűeknek már vigyázniuk kellett az erős napsütéssel.

 


Ahogy fogytak a kilométerek, úgy lett fokozatosan melegebb. Az egész túrát végig kísérő ragyogó napsütés, ha nem is kánikulát, de az ideálistól lényegesen melegebb időt hozott, ami a délutáni órákban kezdte lelassítani az addig jó szintidővel haladókat is.

 


Reggel még együtt lehetett látni a könnyedén mozgó terepfutót, az elszánt tekintetű gyalogtúrázót, és az élményt kereső kirándulót, de az 50-es távnak már az első harmadában elnyúlt a mezőny, aminek látványa leginkább egy hosszú zarándok menetre emlékeztetett.

 

A vértestolnai pihenőnél már többen a hátralévő kilométereket számolgatták 


A mezőny a délutáni meleg idő ellenére is kitartóan menetelt, de sok túrázón már a fáradtság jelei is kezdtek megmutatkozni. Rengeteg zsíroskenyér és csoki fogyott, de a kora nyári időben és a délután előre haladtával a víz és az üdítő lett a legkelendőbb frissítő az ellenőrző pontokon.

 

A délutáni melegben a víz volt a legértékesebb frissítő


Több túrázó is azt kérdezi a szervezőktől a koldusszállási ellenőrző ponton: Hány kilométer van még hátra? Viszont az árnyékban elfogyasztott üdítő és némi bíztatás után egyből derűsebb kedvvel és újult erővel folytatják az utat. Igaz, akadtak olyanok is, akik feladni kényszerültek a túrát, de szerencsére komolyabb sérülés, vagy baleset nem történt.

 

Lelkesedésben sem volt hiány

 

Koldusszállási ellenőrző pontnál már hosszabbakra nyúltak a pihenők


A Tatabánya fölé magasodó és egyben a Gerecse túra szimbólumát jelentő turulnál felhőtlen panoráma fogadta a túrázókat. Innen már látszott a cél is, ami jótékony hatással volt azokra, akik a hosszú út során már nyűgösen küzdöttek a fáradt izmokkal, vagy a kisebesedett vízhólyagokkal. Este hat órakor is még több, mint nyolcszázan voltak úton, de a célba még 8 óra után is volt beérkező. Az 50-es táv szint ideje egyébként 12 óra volt.

 

A Gerecse és Tatabánya szimbólumát is érintette a túra 

 

Fesztivál hangulat a célban 


Akik az idei évben sikeresen teljesítették valamelyik távot, azok Turista Magazint, A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) által kiadott Gerecse térképet és egy 15% vásárlási kedvezményt biztosító Inter Sport kupont kaptak ajándékba. Túró rudival azokat a turistákat honorálták, akik visszahozták a célban kapott ásványvízük flakonját. Ez a természetvédelmet és környezettudatosságot hirdető akció nagyon népszerű volt a résztvevők körében.

 


A Gerecse 50 rendezőinek és önkéntes segítőinek fáradságos munkája ebben az évben sem volt hiába való. Rengeteg pozitív visszajelzést és dicséretet kaptak a túrázóktól a helyszínen és az interneten egyaránt. Reméljük jövőre is ilyen szép időben lesz részünk, mint az idei, és ugyan ilyen gördülékenyen fog lezajlani a szervezés.
 

 

A Gerecse 50 útvonala és bélyegző pontjai

Cikkajánló